Za stromem leckdy stojí historie a osobitý příběh. Které stromy obdivoval Bedřich Smetana či Bohumil Hrabal?
FOTO: Poskytnuto Nadací Partnerství, organizátorem soutěže Strom roku

Za stromem leckdy stojí historie a osobitý příběh. Které stromy obdivoval Bedřich Smetana či Bohumil Hrabal?

30. 8. 2023

Při procházce člověk občas natrefí na mohutný, vzrostlý strom a napadá ho otázka, jak starý asi může být a kdo ho zasadil. Ne vždy je jednoduché dopátrat se odpovědi, ale jsou stromy, jejichž příběh známe, a dokonce o nich psali slavní spisovatelé. Některé z nich soutěží v anketě Strom roku.

Proč bychom se netěšili pod jerlínem japonským

Šum listů a klid, tak si lze představit ideální posezení pod listnatým stromem u statku Lamberk v obci Obříství. Jedná se jerlín japonský, jehož stáří odhadujeme na 180 let. Pod jerlínem nemuselo být však vždy ticho, nýbrž zde mohly být k slyšení melodie Prodané nevěsty nebo Libuše.  Pár let zde totiž strávil i samotný Bedřich Smetana. I přes ničivou povodeň v roce 2002, která obec zatopila, strom přežil a daří se mu dál.

Borovice, o které psal sám Hrabal

Ještě starší je borovice pojmenovaná Krásná Pepina, které už táhne na 245 let. Nachází se v Kersku na Nymbursku a ještě do roku 2007 měla po svém boku ještě starší borovici Švarnou Tonku, do té však v 60. letech udeřil blesk a od té doby usychala, až jí zcela poničil orkán Kyrill.  Podle pověsti jsou borovice zakletá děvčata, šlechtična Tonička a její komorná Pepina, které byly přepadeny loupežníky, modlily se za záchranu, a nakonec byly vyslyšeny a proměněny v překrásné stromy. A není náhodou, že jejich krásu obdivoval i spisovatel Bohumil Hrabal. Od 60. let totiž pobýval na své chatě v Kersku, a tak ho stromy zaujaly hned několikrát, několik řádků věnoval Krásné Pepině i knize Slavnosti sněženek:

„…To bych prosil, to je krasavice, to je taková nádhera, když se díváte zespoda do její koruny a svítí slunce, tak se ta koruna podobá oknu Svatovítského chrámu, tak přesné jsou loukotě jejích větví, tak přesně se otáčí do kruhu v jednom rytmu…“ (Bohumil Hrabal, Slavnosti Sněženek)

Načerpat energii u památného stromu, ale také prohlédnout si Hrabalovu chatu s autentickou atmosférou už bude možné v příštím roce, jelikož Středočeský kraj místo v příštím roce zpřístupní veřejnosti.

Strom zamilovaných

Dub, který by mohl vyprávět o láskyplném vztahu Karla Havlíčka Borovského a jeho manželky Julii, je na 300 let starý a jeho obvod činí 650 cm. Nachází se u jezírka v Proseči-Obořiště kousek od Pelhřimova naproti zámku, kde prý hrával Borovský pro Julii na loutnu. Pobývali tu v letech 1847-1848, a dokonce je zde na jejich počest odhalen pomník.

Každý strom je jedinečný, nejen svým vzhledem, ale i svou historii. V soutěži Strom roku se loni dočkala vítězství středočeská hrušeň Hnilička z Příbramska, která má více než tři sta let a přežila i těžbu uranu v okolí. Hlasování právě probíhá na tomto místě, a to až do 8. října 2023. Tak neváhejte a hlasujte pro svého favorita!

příroda stromy Středočeský kraj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.6 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.