Skanzen Veselý kopec
zve na bramborové hody

Skanzen Veselý kopec
zve na bramborové hody

28. 9. 2015

Skanzen Veselý kopec na Chrudimsku chystá na první říjnovou sobotu bramborové hody. Vycházejí z tradičních receptů, podle nichž lidé v minulosti na vesnicích vařili.

Pravidelnou součástí stravy lidí na Českomoravské vrchovině se brambory staly na konci 18. století a tvořily podstatnou část jídelníčku. Často připravovali například lepenici, což jsou vařené brambory s mlékem a kysaným zelím.

Ve skanzenu se také bude péct krupičník z vařených brambor, krupice a vajec. Ochucuje se například česnekem, solí a majoránkou. Pečeným vrstveným bramborám nakrájeným na plátky a prokládaným jablky se v minulosti říkalo patro. V jídelníčku nechyběly ani bramborové šišky a placky.

"Navíc bude možné okusit různé odrůdy brambor od předního českého pěstitele a přesvědčit se o tom, jaký je mezi bramborami rozdíl," řekla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

Pro děti bude připravená dílna, v níž si budou moct vyrobit z brambor hračky. Návštěvníci si také mohou udělat zásoby brambor na zimu a koupit sadu tradičních receptů na pokrmy z nich. Pravidlem je i ohýnek z bramborové nati, v kterém se budou péct brambory.

Skanzen je veřejnosti otevřený od roku 1972 a přibližuje život drobných řemeslníků a zemědělců v 19. a 20. století. Představuje zhruba 30 objektů, nově otevřenou truhlářskou dílnu, loni zpřístupněný haltýř pro uchovávání potravin, ale také mlýn, sušičku lnu a ovoce, stodolu se šindelovou střechou či výměnek. Loni skanzen navštívilo 74 000 lidí, o 15 000 více než v roce předchozím.

gastronomie jídlo naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.