Foto

Penze porostou pouze
o 40 Kč, zvýší se příspěvek

18. 9. 2015

Všechno je jinak. Důchodci si příští rok polepší kvůli nízké inflaci v průměru jen o 40 korun. Koalice se proto rozhodla zvýšit jednorázový příspěvek z 600 Kč na 900 korun. Důchodci by ale měli tuto částku dostat až v únoru příštího roku, nikoli v prosinci, jak se původně předpokládalo.

Důchody se v Česku zvyšují pravidelně k 1. lednu, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Inflace je přitom v letošním roce velmi nízká. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela MarksováMarksová proto navrhovala přidat důchodcům víc, než nařizuje zákon. Od ledna si měli podle plánu přilepšit v průměru o 205 korun, tedy o 1,8 procenta. Koaliční politici se nakonec dohodli, že se penze příští rok upraví podle zákonných pravidel, k tomu ale měli důchodci a důchodkyně dostat před Vánocemi jednorázový příplatek 600 korun.

Rychlé schválení tohoto návrhu nyní pravicová opozice ve Sněmovně zablokovala. "Jelikož opozice to nedovolila projednat ve zrychleném režimu, tak to jednorázové navýšení dostanou důchodci až v únoru příštího roku," uvedla ministryně s tím, že navrhne vládě, aby mohla zvyšovat důchody i nad ustanovení zákona, pokud se ukáže, že ukazatele pro výpočet důchodů budou nízké.

Průměrný plný starobní loni vzrostl o 104 Kč na 10 714 korun. Česká správa sociálního zabezpečení zajišťovala výplatu 2,4 milionu plných penzí.

důchody peníze penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.