Foto

František Nepil: skvělý
spisovatel a vypravěč

8. 9. 2015

Pro děti napsal několik pohádkových knížek, například Makového mužíčka, Polní žínku Evelýnku nebo Naschválníčky, a knihy plné hravosti a laskavosti adresoval také dospělým, dodnes se čtou třeba tituly Jak se dělá chalupa nebo Střevíce z lýčí.

Před dvaceti lety, 8. září 1995, zemřel spisovatel František Nepil, který byl i skvělým vypravěčem a jeho hlas dobře znají třeba diváci večerníčku Domeček u tří koťátek. 

Nepil se narodil 10. února 1929 v Hýskově u Berouna. Po maturitě na obchodní akademii pracoval jako reklamní textař v agentuře Merkur, kde pracoval více než 20 let. Za největší úspěch tohoto působení považoval texty pro rozhlasový pořad, jenž psal ve stylu forbín Wericha a Horníčka, kteří mu jeho relace devět let četli. 

Od roku 1969 působil v redakci vysílání pro děti a mládež Československého rozhlasu. Od roku 1972 byl spisovatelem na volné noze. S rozhlasem ale spolupracovat nepřestal, k nejoblíbenějším relacím patřily jeho fejetony Dobré a ještě lepší jitro, jejichž byl i nezaměnitelným interpretem. 

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.