Můj tip na výlet: Opárenské údolí

Můj tip na výlet: Opárenské údolí

2. 9. 2015

Poslední srpnovou sobotu jsme se rozhodli, že si uděláme výlet. Od pátku u nás byla na návštěvě moje spolužačka a kamarádka ze střední. Je ze Šluknova, už je také v důchodu, a protože ji máme rádi a je  jedna z nejhodnějších lidí, které znám, tak ji chceme vždycky vzít někam za krásami naší vlasti. Před týdnem mi jiná moje spolužačka a kamarádka vyprávěla o výletě po Českém středohoří. Není to od nás daleko, tak jsme se rozhodli, že vyrazíme na výlet do Opárenského údolí.

Byl krásný den, a tak jsme po dobrém obědě a kafíčku vyrazili. Unaveného pána domu jsme nechali doma, připravili pití a malou svačinku pro nás a pejsky, nasedli do rozpáleného auta a vyjeli směr Lovosice. Cíl naší cesty není daleko od Ústí nad Labem. Musíte dojet do Malých Žernosek, nebo lze od hory Lovoš, nebo od vesnice Velemín. My jsme zvolili tu nejpohodlnější cestu.

Opárenské údolí je pro turistiku jako stvořené. Nachází se v Českém středohoří, nabízí krásnou procházku jak pro méně zdatné (tj. důchodce, psy, kolaře, děti), tak pro ty náročnější přes Lovoš a Velemín. Z Malých Žernosek se jde údolím kolem Milešovského potoka upravenou lesní cestou pouze s mírným převýšením. Zhruba v polovině, kam jsme došli i my, se nachází zrekonstruovaný Černodolský mlýn, který se jediný dochoval v podobě mlýna. Z původních 7 mlýnů se zachovaly ještě 3, ale ty slouží k jiným účelům (dětský tábor, soukromý objekt a ruina).

Černodolský mlýn je příjemný pro odpočinek a občerstvení po několikakilometrové štrece. Je zde možné i ubytování, penzion je moc hezký. Svou polohou je vhodný pro dovolenou nebo rodinnou slavnost jako je např. svatba, která tam zrovna byla. Překvapivě působí chov koz, některé jsou roztomilé. Cca 300 metrů od restaurace se nachází zřícenina gotického hradu Oparno. Založen byl koncem 13. nebo 14. století Smilem ze Vchynic, od r. 1520 je opuštěn a ponechán svému osudu. Dnes zbyly pouze obvodové zdi a malé sklepení.

Co nás ovšem dostalo na zpáteční cestě, byl sportovní park pro seniory v Malých Žernosekách. To se hned tak nevidí. Jmenuje se Dědský park a my jsme si říkaly s kamarádkou, že bychom se tam vydováděly. Shrnuto a podtrženo: výlet byl krásný, já, Maruška, dcera Tereza a naši dva stateční pejsci jsme ve zdraví přežili a všem tento krásný kus Českého středohoří vřele doporučujeme.

Naše putování jsem symbolicky zakončila krajinou Polabí a dominantou Ústí nad Labem hradem Střekov.

 

Můj tip na dovolenou či výlet - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.
cestování naše tipy výlet
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.