Šumavský park dokončuje 
zoocentrum zaměřené na vlky

Šumavský park dokončuje
zoocentrum zaměřené na vlky

29. 8. 2015

Národní park Šumava (NPŠ) dokončuje v Srní, srdci západočeské části parku, nové návštěvnické centrum na pozorování vlků. Rozšíří místa, kde se mohou lidé blíže seznámit se životem divokých zvířat Šumavy a pozorovat je téměř v jejich přirozeném prostředí. S náklady 85 milionů korun jde o největší investici v 25leté historii parku. Zoocentrum, na které dá 90 procent Evropská unie, by se mělo otevřít do konce září.

"Celý areál je na 35 hektarech. Začíná parkovištěm pro 50 automobilů a tři autobusy. Dále je tam dům samotného návštěvnického centra postavený za 30 milionů korun ve stylu staré šumavské chalupy, ale velmi moderní. Jde o druhý energeticky pasivní dům na Šumavě (po centru na Kvildě). Takových domů pro veřejnost je v zemi jen pár," uvedl náměstek ředitele NPŠ Miloš Juha.. Objekt je "nabitý technologiemi", díky nimž si v něm mohou například handicapovaní návštěvníci joystickem a kamerou najít vlka ve výběhu a promítnout ho na velkoplošné obrazovce. Dění v parku bude online na internetu.

Areál nabídne dvoukilometrový naučný okruh s mnoha odpočinkovými zónami a informačními tabulemi. "Vrcholem je tříhektarový výběh pro vlky, který má uprostřed vysokou lávku, částečně v korunách stromů. Díky ní se okolní plot v porostu ztrácí a vnímáte jen okolní přírodu, jako by člověk šel volně mezi vlky," uvedl Juha. Vlků tam bude deset, při otevírání zpočátku šest.

"Navazujeme na nedávné otevření návštěvnického centra na Kvildě (na pozorování života jelenů), které stálo 75 milionů korun," uvedl. O šumavské živočichy mají lidé velký zájem. První centrum vybudoval šumavský park v roce 2008 a i s Kvildou a Srním do nich vložil přes 200 milionů korun.

"Jde o dlouhodobý záměr v rámci zoologického programu parku," řekl Juha. První byly pozorovací sruby pro jeleny, které má národní park tři. Na prvním z roku 2008 na Jeleních vrších už se vystřídaly tisíce lidí. Druhý je v Borové Ladě a třetí v Srní. V roce 2011 vybudoval park stanici pro handicapovaná zvířata v Klášterci, která má za sebou například záchranu malého rysa, jehož těžce zranil automobil. "Po několika operacích se těší dobrému zdraví a připravujeme mu větší výběh v návštěvnickém centru Kvilda, což chceme realizovat příští rok," řekl.

Další byly soví voliéry v Borové Ladě, které jsou otevřené vždy pět měsíců v roce, letos už třetí sezonu. "Loni je od května do září navštívilo téměř 80.000 lidí," dodal.


příroda Šumava zvířata
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.