Můj tip na výlet:  Zkusíte 
tam se mnou vystoupat?

Můj tip na výlet: Zkusíte
tam se mnou vystoupat?

29. 8. 2015

Snad mi nebudete mít za zlé, že další exkurze, na kterou vás zvu, vás zavede opět do mého někdejšího bydliště a pravidelného místa mé dovolené - Týna nad Vltavou.

Asi 2 kilometry od centra města nedaleko rozhledny s názvem Semenec, u lesní cesty, vedoucí k soutoku Vltavy s Lužnicí, se nachází Přírodovědné muzeum Semenec.

Někdejší stanice na záchranu handicapovaných zvířat, která tu vznikla v 80. letech krátce poté, co jsem se odstěhovala do Prahy, se v průběhu tří desetiletí podstatně změnila. Od roku 1994 nesla název Stanice "Pomoc přírodě", až se nakonec rozrostla v současné Přírodovědné muzeum, které spravuje na pozemku o rozloze asi 4 hektarů, pronajatém od města, od roku 2013 obecně prospěšná společnost Semenec. Za svou činnost vděčí muzeum částečně i finanční pomoci Evropského fondu pro regionální rozvoj. Vedle Městského muzea, o němž jsem již informovala, a Zemědělského muzea v nedalekých Netěchovicích je to již třetí objekt, podporovaný finančně Evropskými fondy. Zdá se, že Týn se po stránce rozvoje kultury a osvěty opravdu stará.

A do tohoto muzea jsme se během svého pobytu v Týně, zřejmě v nejparnějším srpnovém dni, se sestrou a její kamarádkou vydaly. Cesta v žáru nebyla zrovna moc příjemná. Přírodní muzeum leží vysoko nad Týnem na pravém břehu Vltavy. Vycházka tam představuje napřed značné stoupání okrajovou městskou zástavbou, i když poslední úsek vede už stinným lesem. Tu se pojednou vynoří u cesty areál s parkovou úpravou, který není napohled příliš rozlehlý, ale vzdušný a udržovaný se zájmem a láskou.

Společnost Semenec se zabývá projekty spojenými s péčí o přírodu a krajinu a s tím spojenou ekologickou a přírodovědnou výchovou.

Hned u vstupní brány lze objevit na volném prostranství několik expozic, a to Geopark jihočeských hornin, Sbírku světových druhů borovic, Sbírku léčivých rostlin a Lesní společenstva jižních Čech.

V uzavřeném pavilonu jsou pak nainstalovány výstavy s názvem "Na křídlech pterodaktyla", což je expozice zkamenělých rostlin a živočichů, zapůjčená Jihočeským muzeem v Českých Budějovicích, a výstava "Historie veřejné zeleně a s tím spojené spolkové činnosti v Týně nad Vltavou", zapůjčená vltavotýnským Městským muzeem, která návštěvníky seznámí s činností někdejšího městského zahradníka nebo poskytne přehled nejdůležitějších památných stromů ve městě.

Podobně jako Městské muzeum je i Přírodovědné muzeum zaměřeno na spoluúčast návštěvníků, kterým nejen nabízí informace, ale přímo je vtahuje do poznávacích aktivit. K tomu slouží samotné návštěvy, ale především výukové programy pro školy, spojené s hrami a hádankami, badatelskou činností nebo ochutnávkami čaje či medu. Vše se děje formou nenásilného putování za poznáním. Dětem pomáhají jako průvodci figurky jejich vrstevníků nebo skřítek Čajánek.

V areálu je rovněž možno nalézt řadu míst pro odpočinek, židle, lavice, houpačky, malá hřiště, zájemci si zde mohou zahrát některé hry nebo se jít podívat do vzdálenější ohrady na několik zdejších koní amerických plemen.

Muzeum spolupracuje se školami a jinými institucemi formou poskytování služeb. Pomáhá vytvářet naučné stezky, navrhnout a realizovat dřevěné objekty či založit přírodní dětská hřiště.

Sympatické na muzeu je i nízké vstupné, pro seniory pouhých 15 Kč. Pro nás se sestrou je pak zajímavý i fakt, že hlavním správcem areálu je pán, vnuk naší někdejší nájemnice, kterého jsme v době přistěhování do městečka počátkem 60. let znaly jako malého kluka. Jeho otec býval velký vodák a láska k Týnu a přírodě je v rodině zřejmě zakořeněna trvale. Kvalita týnského Přírodovědného muzea o tom jednoznačně vypovídá. A tak jsem ráda, že jsme se tam i přes takřka neúnosné horko přece jen podívaly. Věřím, že tam příležitostně zavítáte i vy.

 

Můj tip na dovolenou či výlet - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.
cestování naše tipy výlet
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.