Foto

To byla jízda. První koncert
Rolling Stones v Praze!

16. 8. 2015

Nejen obrovský hudební zážitek pro celé generace rockových fanoušků, ale také symbol změn na politické scéně – oboje přineslo první vystoupení legendární britské skupiny Rolling Stones v tehdejším Československu, které se uskutečnilo 18. srpna 1990 na Strahovském stadionu v Praze.

Monstrózní koncert, jenž byl součástí evropského turné Urban Jungle, byl přesně před čtvrt stoletím prvním svého druhu na českém území a třetím představením "Stounů" ve východním bloku. 

Manažeři kapely údajně s uspořádáním koncertu, jenž se konal pod patronací choti prezidenta Václava Havla Olgy a výtěžek z něj byl určen na její nadaci Výbor dobré vůle, uspěli až po osmiletém snažení. V éře komunismu byli totiž Rolling Stones symbolem protispolečenského – a tudíž zakázaného – destruktivního kapitalistického rocku. 

„Hi, I'm Mick Jagger. Kameny se valí do Prahy,“ zval fanoušky roztomilou češtinou na koncert zpěvák a frontman skupiny v oficiálním klipu. Na černooranžových plakátech s typickým vyplazeným jazykem zase nechyběl slogan "Tanks Are Rolling Out, The Stones Are Rolling In" (Tanky odjíždějí, Stouni přijíždějí). 

Havel, Jagger, Richards…

Na Strahov nakonec – i přes na tehdejší dobu vysokou cenu vstupenek ve výši 250 korun – dorazilo téměř 100 000 lidí. Koncert přilákal i mnoho cizinců, nechyběl ani velký příznivec kapely Václav Havel, jenž předtím její členy přijal na Pražském hradě. 

Fanoušky na očekávaný zážitek naladily předkapely Etc... Vladimíra Mišíka a američtí Dan Reed Network. Slavná pětice Jagger, Keith Richards, Ron Wood, Bill Wyman a Charlie Watts zahájila svoje vystoupení skladbou Start Me Up. Během více než dvou hodin pak "Stouni" kombinovali osvědčené hity jako Honkey Tonk Women, Angie, Brown Sugar, Jumpin' Jack Flash či Sympathy for the Devil s písněmi z jejich aktuálního alba Steel Wheels. 

Po závěrečné Satisfaction následoval velkolepý ohňostroj. K nevšednímu zážitku přispěly i obří pódium ve tvaru ropné rafinérie, jež přivezlo 11 kamionů, tři velkoplošné obrazovky či mamutí zvukový park s řadou efektů, díky němuž byla hudba slyšet takřka po celé Praze. Nadšení publika neztlumil ani vydatný déšť, který skrápěl strahovský písek. 

Dinosauři nesmějí zemřít

Rolling Stones vtrhli na hudební scénu v roce 1962 jako drsnější protipól k "slušňáckým" Beatles a postupně si vybudovali pověst jedné z nejslavnějších rokenrolových skupin všech dob. Kromě hitů, jež vyšly na třech desítkách studiových alb či řadě kompilací, kapelu proslavily i četné skandály včetně oplétaček se zákonem kvůli drogám či osobní hádky. Jejich muzika je ovšem skvělá a oceňují ji fanoušci i hudební kritici na celém světě.

Na českém území vystoupili "Stouni" celkem pětkrát, naposledy v roce 2007 v Brně v rámci turné A Bigger Bang k jejich dosud poslednímu stejnojmennému albu. Naši republiku mají rádi, především díky dřívějším kontaktům s Václavem Havlem. Jejich druhý pražský koncert – už bez baskytaristy Wymana, jenž kapelu opustil o rok dřív – zhlédlo v srpnu 1995 na Strahově 130 000 fanoušků, což je rekordní návštěva na koncertě v Česku.

Legendární skupina koncertuje dodnes, přestože tři ze čtyř současných stálých členů již překročili sedmdesátku. „Jsme prostě dinosauři, proto tady budeme prudit ještě mnoho let,“ řekl nedávno v nadsázce Jagger.

hudební legendy koncert Rolling Stones
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...