Můj tip na výlet: Po stopách 
pomníků bitvy u Chlumce 1813

Můj tip na výlet: Po stopách
pomníků bitvy u Chlumce 1813

7. 8. 2015

Když se řekne bitva u Chlumce, skoro každý si nejspíš vybaví sedláky a rčení, že dopadl jako sedlák u Chlumce. Snad tak nedopadnu já, až dočtete, protože já mám na mysli úplně jiný Chlumec i bitvu.

Poblíž Teplic a v prostoru kolem silnice vedoucí přes Nakléřov v Krušných horách do Německa je rozeseto několik nápadných pomníků, kterých si nelze nevšimnout. O některých z nich vím už dlouhá léta, ale teprve teď mě napadlo, že bych si mohla všechny projít, tzv. osahat, a zjistit si více o jejich původu. A možná, že by mohla historie těchto pomníků, které souvisí s napoleonskou bitvou u Chlumce a Přestanova, zajímat i někoho z vás. Tak jen ve veliké zkratce se vrátím do roku 1813.

Předzvěstí bitvy u Chlumce během tzv. německého tažení byla bitva u Drážďan 26. a 27. srpna 1813. V této bitvě spojenci - tj. Prusko, Rusko a Rakousko - utrpěli katastrofální porážku. Ustoupili pak přes Krušné hory zpět do Čech a boje pokračovaly na našem území. Napoleon vyslal velitele 1. francouzského sboru generála Vandamma s více než 30 000 muži pronásledovat spojeneckou armádu.

A pak se 29. a 30. srpna 1813 v prostoru pod Krušnými horami mezi dnešními kypícími městy Ústí nad Labem a Teplice odehrála největší bitva napoleonských válek na českém území. V bitvě u Chlumce a Přestanova proti sobě stála síla více než sta tisíc mužů. V bitvě padlo přes dvacet tisíc vojáků. Francouzská armáda utrpěla porážku a dala se na ústup, v bitvě byl zajat  francouzský velitel generál Vandamme.

Napoleon se však nehodlal s touto porážkou smířit a hned ve dnech 17. a 18. září se znovu pokusil o průnik zpět do Čech. Svá vojska v další bitvě u Varvažova řídil z věže kostela stojícího na nakléřovské výšině.  Ani zde se však vítězství nedočkal a 18. září 1813 vydal rozkaz k ústupu. Tento den je také posledním, kdy noha slavného Napoleona spočinula na území Čech. Hlavní zásluhu na výhře spojeneckých vojsk měly oddíly rakouského generála Colloredo-Mansfelda. Brzy potom již následovala bitva u Lipska .....

A tak se 29. července 2015, bez několika dní 202 let od oněch událostí, vyzbrojena foťákem, vydávám zdokumentovat všechny pomníky.

1. Ruský pomník v Přestanově se nachází přímo u hlavní silnice z Ústí n. L. do Teplic. Je jedním z nejkrásnějších a základní kámen byl položen 28. září 1835 za účasti ruského cara Mikuláše I., pruského krále Viléma III. a rakouského císaře Ferdinanda I. Architektonickou část navrhl architekt Nobile, reliéfní plastiky vytvořil sochař Josef Max, na vrcholu stojí helénská bohyně vítězství Niké, po obvodu se nachází čtyři plastiky jdoucích lvů a římské přilby jako válečné trofeje.

2. Hromadný hrob 10 000 padlých v Přestanově se nachází v lesíku kousek za ruským památníkem. V roce 1835 byly shromážděny ostatky padlých vojáků rozesetých po celém okolí a pietně uloženy do hromadného hrobu. S ostatky 10 000 padlých tak jde o vůbec největší hromadný hrob na našem území. Pomník tvoří balvany, na jejichž vrcholu se tyčí kamenný kříž.

3. Francouzský pomník se nachází u Juchtové kaple na křižovatce u Stradova. Jedná se o jednoduchý asi 7 m vysoký zužující se hranol, na jehož vrcholu je šestihran s vepsaným datem bitvy. Po obvodu jsou umístěny pamětní desky.

4. Pomník ve Stradově - jednoduchý pomník se nachází na návsi ve Stradově u kapličky.

5. Pruský pomník ve Varvažově je nejstarším památníkem bitvy a nachází se u silnice do Teplic. Je završen železným křížem. Odhalen byl už 8. září 1817 za přítomnosti účastníků bitvy, mezi kterými nechyběl sám pruský generál Kleist.

6. Rakouský pomník, resp. pomník generála Colloredo-Mansfelda ve Varvažově se nachází jen cca 100 m od pomníku pruského. Byl odhalen 17. září 1825 a je věnován hrdinským činům rakouského generála Colloredo-Mansfelda. Je na něm umístěná velká pozlacená socha lva a na vrcholu se tyčí rakouský orel s vavřínovým věncem.

7.  Hromadný hrob v Chlumci se nachází na chlumeckém hřbitově při vstupu vedle kaple. Je označen skleněnou tabulkou, kterou tam dala při opravě obec.

8. Jubilejní památník v Chlumci byl zbudován a slavnostně otevřen 29. srpna 1913 na počest stého výročí bitvy. Na umělém náspu s přístupovým schodištěm se na mohutném odstupňovaném kamenném základu tyčí do výše 26 m vysoký, nahoru se zužující válec se sochou lva. Koncem 2. světové války byl poškozen stíhačkami, které si ze sochy lva na jeho vrcholu udělaly terč. Zrekonstruovaný památník je dnes chloubou obce a každoročně se u něj konají pietní akce k uctění vojáků padlých v bitvě.

9. Pomník generála Kleista v Nakléřově se nachází u silnice vedoucí do Petrovic, skoro na hranicích s Německem. Je to docela jednoduchý kamenný pomník z roku 1913.

10. Dřevěný kříž v Nakléřově se nachází v místech, kde stával kostel, z něhož Napoleon sledoval svá vojska 17.-18. září 1813, než ustoupil na německé území. Kostel byl zbourán v sedmdesátých letech 20. století, údajně proto, aby na zdaleka viditelném místě nakléřovské výšiny byla vztyčena obří svítící rudá hvězda ...

11. Pomník zajetí generála Vandamma v Žandově, na jehož vrcholu je prý dělová koule, je jediným pomníkem, který se mi bohužel nepodařilo zdokumentovat. Stojí kdesi na louce a žlutá turistická značka, která mě k němu měla dovést, se mi u rybníka ztratila a rybáři mě pravděpodobně poslali opačným směrem ...

Máte někdo povědomost o tom, že by k připomenutí válečné události někde bylo vybudováno také tolik pomníků?

 

Můj tip na dovolenou či výlet - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde
cestování naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%