Můj tip na dovolenou: Jičín 
jednodenní, víkendový či týdenní

Můj tip na dovolenou: Jičín
jednodenní, víkendový či týdenní

10. 7. 2015

Můj tip na dovolenou není pozvánkou ani k moři, ani za poznáváním jiných krajů a měst u nás či v zahraničí, nýbrž pozvánkou do pohádky. Kam? Do pohádkového města Jičína. Kde leží? V Královéhradeckém kraji v krásném prostředí Českého ráje. Co se nám vybaví při slově Jičín? Ano, Rumcajs, Manka, Cipísek neboli Večerníček. V letošním roce slaví 50. narozeniny a poprvé se v TV vysílal 2. ledna 1965.

Připomeňme si slova básníka Jana Skácela.

Pohádka je, co dávno kdysi bývalo a dnes ze sna visí jak motouzek a zbytek pout, jež lze a nelze rozetnout. A třeba i čas jinak káže ten, kdo je moudrý, nerozváže provázek, jenž nás s dětstvím spíná a stará pouta neroztíná.

A protože jsme ve městě pohádkovém, kde jinde začít prohlídku než návštěvou u Rumcajse.

Rumcajsova ševcovna, ulice Pod Koštofránkem
Ještě než se stal Rumcajs slavným loupežníkem, byl počestným řemeslníkem a bydlel s Mankou a synkem Cipískem v Jičíně v domku pod věží. Najdete v něm nejen pravou ševcovskou dílnu, ale i hernu pro děti, Cipískovu ZOO, Mančinu bylinkovou zahrádku, občerstvení pro malé i velké a ilustrace Radka Pilaře.

Cipískova stezka, aneb putování za synkem jičínského loupežníka
Nejprve zajdete do Městského informačního centra na Valdštejnově náměstí, kde dostanete informační leták s mapou dvoukilometrové trasy a s úkoly, které po cestě budete plnit. Nenáročná procházka pro nejmenší. Správnou cestu Vám pomohou najít tabule s podobiznou Cipíska. Po zvládnutí všech úkolů si vyzvednete zaslouženou drobnou odměnu v informačním centru.

Galerie Rumcajsův svět Radka Pilaře
Byla vybudována v roce 2010 v rámci česko-polského projektu Brána do pohádky. Výstava je určena především pro děti, ale i dospělé vrátí zpět do dětských let. Můžete roztočit hodiny na Valdické bráně nebo rozhýbat Knížepána na koni. Prostě pohádkový Český ráj. Nudit se nebudete.

Valdická brána
Je typickou dominantou města Jičína. Z výšky 52 metrů po zdolání 156 schodů nabízí překrásný výhled na město i okolí. Původně renesanční, součást městského opevnění, poslední patro pozdně barokní. Je i jedním z center kulturního života. Zajímavé je vánoční setkání na ochoze věže s rozhledy do zimní krajiny na Štědrý den. Svařené vínko nechybí.

Z dalších památek můžete navštívit Valdštejnský zámek a lodžii, zámeckou zahradu, kostel sv. Ignáce z Loyoly, kostel sv. Jakuba Většího či Židovské památky. V horkých letních dnech vás osvěží návštěva koupaliště Kníže s výborným zázemím. Bohatý výběr je i z turistických cílů v okolí města. Pohádkové město je dostupné autem, vlakem, autobusem i po cyklostezkách.

Nestihli jste návštěvu Jičína o prázdninách? Můžete si vyrazit v době od 9. září 2015, kdy se otevřou brány Pohádkového města a Povídám, Povídám pohádku mohou malí a velcí vychutnávat až do 13. září 2015. Festival zahájí tradičně Jiří Lábus a průvod v kostýmech pohádkových bytostí.

V Jičíně prožijete dovolenou jak aktivní, tak kulturní. Příjemný pobyt a pohádkové zážitky.

 

Můj tip na dovolenou či výlet - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde
cestování dovolená naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.