Moje turecké postřehy

Moje turecké postřehy

4. 6. 2015

Než jsme se rozkoukali, léto je za dveřmi a s ním chvíle, kdy si budeme vybírat místo k naší letní dovolené. Já v žádném případě nejsem žádný velký cestovatel a jsem ráda, když si můžu přečíst zkušenosti ostatních "íčkařů" z různých destinací. Proto jsem se rozhodla podělit se o svoje dojmy z Turecka, kde jsem byla čtyřikrát na Turecké riviéře a třeba někomu pomohou v rozhodování. 

Stačí asi dvě a půl hodiny, letadlo udělá velký oblouk nad mořem a připraví nám podívanou na město Antalya s pohořím Taurus za zády. Ocitneme se dva tisíce kilometrů od domova, v docela jiném světě. Z letiště vyjedeme buď na východ nebo na jihozápad, podle toho, které letovisko jsme si k odpočinku vybrali. Po silnici lemované palmami míjíme ohromné foliáky, kde se pěstuje zelenina, kterou budeme mít na stolech, a také banánovníkové plantáže.

Turecko je plné antických památek, a protože jsem chtěla nějakou vidět a nejezdit kvůli tomu nikam daleko, vybírala jsem místo našeho pobytu podle toho. A kvůli tomu, že jsem jen chabý plavec, dávám přednost písčité pláži s pozvolným vstupem do vyhřátého moře. Tyrkys vděčí za svůj název právě Středozemnímu moři, které tady má nádherně tyrkysovou barvu a nepotkala jsem v něm žádnou příšerku, která by mě chtěla kousnout, píchnout nebo žahnout. Ke štěstí nepotřebuji žádný 5hvězdičkový hotel. Kvůli vedru bych do Turecka nejela o prázdninách.

Kdo se neobejde bez řízku, ať Turecko pustí ze zřetele. Je to muslimská země a prasátka se zde opravdu nejedí. Tradice se dodržují i na pláži. Místní rodinky se chodí koupat, otec a děti v evropských plavkách, mladá maminka zahalená od hlavy k patě. V hotelech často narazíte na dveře pokojů ozdobené různými srdci a květinami. Jezdí tam turečtí novomanželé na svatební cesty, na které velmi dlouho šetří. Mnoho hotelů provozuje turecké lázně - Hamam. Velmi váženým mužem v Turecku je M. K. Atatürk, zakladatel a první prezident moderní republiky, který ji směřoval spíše do západní Evropy a mimo jiné zavedl latinku.

Letovisko Side je vzdálené asi 70 km východně od letiště. Je tam veliký amfiteátr z 2. století. n.l. a ruiny starých řeckých nebo římských chrámů, největší je Apollónův. Je tam spousta obchůdků, nádherné koupání, opravdu pozvolný vstup do moře a voda už od začátku června má příjemných 26-27 stupňů. Hotely se táhnou kilometry podél písečné pláže. Turci už znají i nějaká ta česká slova, ale nesetkala jsem se s tím, že by byli nějak otravní. Platí se většinou v eurech. Ve městě se každý týden koná velký bazar. Poprvé jsme tam jeli s Čedokem do hotelu Sweet Park. Byli jsme spokojeni s ubytováním i ochotným personálem, k moři asi 500 m loudavou chůzí. Do starého města jen o kousek dál po promenádě podél pláže. Vadou na kráse byla hlučná diskotéka ve vedlejším hotelu do pozdních hodin. Podruhé jsme jeli s CK Alexandria a vybrali jsme si hotel Side Sun Club. A sem bych se ráda podívala znovu. Je to rodinný příjemný hotýlek v městské zástavbě blízko pláže s neskutečně širokým výběrem výborného jídla, u mě znamenal týden +2 kg. Tady byl večer klid, takže jasná 1.

Kemer je vzdálený asi 40 km jihozápadně od letiště a je úplně jiný. Je to nádherné městečko plné zeleně a hned za ním se příkře zvedá pohoří Taurus, takže z moře se díváte na vysoké skály. Oblíbeným výletním místem je nedaleká téměř 2500 m vysoká hora Olympos s unikátním jevem - plameny Chiméra. Ulice jsou plné obchůdků, před nimi sedí Turci a hrají vrhcáby. Do Kemeru jezdí ponejvíce dolaroví Rusové, kteří nesmlouvají. Platí se zde většinou dolary. Koupání tady je odlišné. Pláž zdobí modrá vlajka, je tam průzračná voda, do níž se však vstupuje ponejvíce z dřevěných plat, protože je kamenitá. Pobývali jsme v centru Kemeru v hotelu Ľ Ancora, který leží prakticky na pláži a dovezl nás tam Čedok. Byli jsme spokojeni jak s ubytováním, tak se stravou. Mně nevyhovovala kamenitá pláž, ale objevili jsme, že hned za jachetním  přístavem je zátoka s písčitou pláží a pozvolným vstupem, takže jsme chodili tam, asi 500 m.

Konakli, tady jsem zažila největší dobrodružství. Je vzdálené asi 110 km východně od letiště a 15 km před Alanyí. Byla jsem tam vloni v hotelu White City se synem a jeho rodinou s německou CK přes Student Agency s odletem z Drážďan. V místě našeho pobytu bylo jen 6 hotelů, jinak nic. Hotel byl pěkný, jídlo dobré a výběr velký, jen děti jedly neustále jen špagety nebo hranolky s kečupem. Achillovou patou tohoto místa však bylo koupání. Pláž je hned za pobřežní silnicí a chodí se na ni podchodem, což nevadí. Těžko se mi však popisuje třípatrové koupání. Přijdete k plážovému baru, tam si dáte nějakou tu baštu. Pak po schodech sejdete níž, kde je ve skále vylámána "pláž" - takové místečko s lehátky. Vstup do moře spočívá v sestupu po schodech/žebříku po skále přímo na obrovské balvany a z nich do moře. Kousek dál je malá písečná pláž, ta však patří jinému hotelu a ochranka buď přivře oči nebo vás tam nepustí ani s dítětem na ruce, jak se to stalo nám. Jinak se sice podél moře táhne dlouhá pláž, která však kvůli nevyzpytatelným kamenným platům není vhodná ke koupání. No, ale když uvážím, že jsem tu týden letecky s all inclusive pořídila za neuvěřitelných 7300,- Kč, tak si vůbec nemám na co stěžovat.

V Turecku jsme si zaplatili celodenní výlet do Zeleného kaňonu na přehradu Oymapinar se zastávkou v překrásné mešitě v Manavgatu. Výlet stál opravdu za to, objeli jsme lodí  přehradní jezero v horách se smaragdově zelenou vodou. Dále jsme byli v Antalyi v Aquariu, které je jedním z největších akvarijních komplexů na světě. Jeho součástí je například ve vodě potopené letadlo z 2. světové války nebo 131 m dlouhý podvodní tunel a asi nejvíc okouzlená jsem byla mantami, které se vznášely nad našimi hlavami. Další dovolenkáři, kteří si zaplatili delší výlety, byli většinou dost otrávení zastávkami v kobercárnách a obchodech s kůží a zlatem, které zabraly drahně času.

cestování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%