Předjarní návštěva ZOO Praha

Předjarní návštěva ZOO Praha

4. 3. 2015

Pražská  ZOO, jejíž skromné začátky se datují rokem 1931 a nyní patří k nejlepším na světě, je ke svým starším návštěvníkům vstřícná. Každé první pondělí v měsíci nabízí seniorům vstupné za symbolickou 1,- Kč. Pondělí 2. března nebylo výjimkou a my jsme se jeli po několika měsících zase na zvířata podívat.

Kdo zná pražskou ZOO, tak ví, že tam může klidně strávit celý den, neboť ZOO chová neuvěřitelných 654 druhů zvířat. Jenom namátkou zmíním, že denně zkrmí 1900 kg sena, 400 kg mrkve a 400 ks hlodavců. V roce 2002 ZOO postihla katastrofální povodeň, která zdevastovala dolní část ZOO u řeky a aby toho nebylo málo, další povodeň do ZOO vtrhla v roce 2013. Do oprav a také přestěhování některých zvířat do bezpečí horní části ZOO se investovalo mnoho peněz. Byla vybudována velmi atraktivní část, kam se přestěhovali např. sloni a hroši.

Vidět sloní stádo včetně malého slůněte ve velikém venkovním výběhu je opravdu zážitkem a dobrá zpráva je, že jedna ze slonic je březí a na jaře 2016 se očekává další sloní přírůstek. Žirafy můžeme pozorovat buď velmi zblízka uvnitř pavilónu nebo z venkovní vyhlídkové plošiny. Pražská ZOO kromě zvířat, která jsme většinou už viděli, chová i některé opravdu velmi vzácné druhy, např. koně převalského, člunozobce, komodské varany, gaviály, velemloky čínské nebo nejnověji mravenečníky.

Zvláštní kapitolou je i chov gorily nížinné, zprávy o narození gorilích mláďat zaznamenali snad všichni a že první pražské mládě samička Moja se přestěhovala do Španělska, je také známo. V teplejším počasí je zajímavé pozorovat velké želvy, které se popásají venku na trávníku. Zjistila jsem si, že jeden ze samců želvy sloní má mít už asi 75 let. Každý druh by si zasloužil vlastní článek.

Zahrada zabírá obrovský prostor a pro občerstvení návštěvníků je zde několik restaurací, můžete šetřit nohy a se svézt vláčkem nebo se ze spodní části do horní nechat dopravit lanovkou. Pro děti je zde dětská ZOO a v loňském roce byl otevřen i herní a odpočinkový areál Bororo. Nebudu zabíhat do podrobností, protože to prostě nejde a doufám, že jsem vás navnadila a přijedete se také podívat. Jako návnadu přidávám několik fotografií - jejich kvalita ale není nejlepší, neboť se fotí většinou přes sklo, které navíc nebývá nejčistší. 2. března bylo dost pěkné počasí a podle počítadla si zvířátka prohlédla skoro 1800 lidských tváří.

Pokud budete mít rychlé nohy, můžete zkusit návštěvu spojit i se sousedním Trojským zámkem a Botanickou zahradou s vyhlášeným skleníkem Fata morgana.

ZOO
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%