Spejbl s Hurvínkem natočili
už čtyři série Večerníčků

Spejbl s Hurvínkem natočili
už čtyři série Večerníčků

1. 1. 2015

Televizní večerníčky, které právě slaví padesát let, mohou techniku klasických loutek, tedy magii "divadla na nitích", spolehlivě přenést na obrazovku, myslí si ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová. Její divadlo má na kontě čtyři takové projekty, z nichž ten první, ještě černobílý, vznikl už v roce 1972.

"Je to pro mě nostalgická záležitost a stále doufám, že ho jednou televize nasadí jako jakési retro," řekla Štáchová. Pak podle ní vznikla i jedna delší a jedna kratší série barevných večerníčků.

"Pak jsem už sama bez Miloše Kirschnera natočila v roce 2003 Hurvínkův rok. Až na tu první sérii se všechny čas od času vysílají. Jsem ráda, protože díky tomu se na Hurvínka, Spejbla, Máničku a další mohou dívat děti, které se k nám do divadla nedostanou," uvedla. Všechny mají německou verzi, televize v německy mluvících zemích je uvádějí a prodávají se tam na DVD.

Podle Štáchové tyto dětské série, byť vznikly před mnoha lety, neztratily na rytmu. "Zatímco některé věci stárnou, v tomto případě to neplatí. A přitom dnešní děti jsou oproti těm minulým trošku zrychlené, ostatně jako my všichni. Jsou klipovější, potřebují informace hned, rychle, okamžitě, vyžadují změny nálad i prostředí. Tyto loutkové příběhy ale udrží jejich pozornost dodneška," podotkla.

Z kouzla "loutkové magie" vychází podle ní i nejnovější projekt - šedesátidílný cyklus Angličtina s Hurvínkem. Vznikl o prázdninách pro Českou televizi a na scénáři spolupracoval British Council.

pohádky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.