Ve spirále závislostí

Ve spirále závislostí

12. 11. 2014

To musím zvládnout sám, na to snad sílu mám, zněla mi hlavou stále častěji slova jedné z písní Karla Gotta, a postupně se stávala mým životním mottem poté, co jsem si začala uvědomovat, jak zpočátku ojedinělé příjemné prožitky se s neodbytnou naléhavostí vracely stále častěji, až se transformovaly do závislostí. Hladovění, kouření, příležitostné pití, neschopnost radikálního řešení devastujícího partnerského vztahu, to vše se kumulovalo, a podobně jako draví ptáci v přírodě, se závislosti ve spirále neodvratně blížily ke své kořisti.

„Mám to pod kontrolou,“ přesvědčovala jsem sama sebe, stejně jako mnozí jiní, kteří balancovali na hranici rozhodnutí věci řešit, nebo se stát kořistí. Po dramatickém rozvodu jsem načerpala novou energii, ze dne na den přestala kouřit, znovu se začala těšit na každý den. Dostavily se úspěchy v práci, já nabyla přesvědčení, že jsem silnou osobností. Byla jsem jí do chvíle, kdy po několika neperspektivních vztazích konečně přišel jedinečný muž, bohužel, po necelém roce manželství zemřel, a moje „silné“ ego odešlo s ním.

Byla jsem zranitelná, osamělá, a po čase přijala od kolegy z práce nabídku k sňatku „z rozumu,“ jak se za krátko ukázalo, shodně s manželovým citovým vkladem. Sen o šťastném manželství se rozplynul a vyprofiloval do bezkonfliktního přátelského vztahu. A tady někde začali potlačení démoni nabízet cigarety, skleničky vína, posezení se spřízněnými dušemi v kavárně a já byla opět bodem ve spirále. Po druhé se již tak snadno nevítězí.

Kouření jsem se zbavila poměrně snadno pomocí nikotinových náplastí. Po roce abstinence si při oslavě zapálila jednu cigaretu a byla zpět na náplastech, naštěstí úspěšně. Sklon k závislosti mám geneticky zakódovaný po otci a dědovi a oprávněně se domnívám, že jsem pouze abstinující kuřačka.

V době, kdy otec těžce onemocněl a matka potřebovala moji pravidelnou péči, manžel náhle zemřel a svět se mi doslova zhroutil. Jen slaboši řeší podobné situace berličkou v podobě alkoholu a já jím byla. Každý večer jsem uléhala s rozhodnutím, že se již nenapiji. Marně. Byla jsem natolik vyčerpaná ošetřováním rodičů, že jsem ani nevnímala, kolik jsem vypila, hlavně, že jsem vše zvládala sama. Maminku jsem nechala odvézt do LDN ve věku 94 let, tři měsíce před její smrtí. Tehdy jsem si uvědomila, že mám život před sebou a bez pití! Nebylo třeba léčení, jen rozhodnutí a pevná vůle.

Pomáhala mi magická trojka. První tři dny abstinence jsou kritické, tři týdny jsou příslibem úspěchu, tři měsíce pomalu mažou v mozku podněty k recidivě a myšlenky na pokušení se dostavují ve stále delších intervalech. Po třech letech jsi se závislosti ve stavu příměří a někdy se ti zdá, že si ve snu potahuješ labužnicky z cigarety a před sebou máš sklenku kvalitního vína. Po probuzení si jen povzdechneš „Ale byl to krásný sen“. A snem musí zůstat!

Odborníkům na léčbu závislostí by můj laický výklad procesu odvykání určitě vyloudil shovívavý úsměv nebo nevěřícné pozvednutí obočí.

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Jano, neumím na váš článek reagovat ve zkratce. Mám bohaté zkušenosti se závislostí mládeže na drogách a automatech. Vždy za tím byla beznaděj. Vy ale přeci máte naději! Držte se jí!
Olga Štolbová
Jani, věřím, že jsi z nejhoršího venku - vydrž !!! Já to zatím vydržela sedm let a občas se musím, sakra, držet. Ta chuť je tu pořád. Moc ti fandím.
Anna Vrbovská
Také tleskám a držím palce!
Miluše Hasenohrlová
Bravo, to vše překonat a vydržet dokáže jen silná osobnost,kterou opravdu jste.
Zuzana Pivcová
Ve své zdravotní složce na kardiologii jsem vedena jako "odnaučená kuřačka", nikoliv "nekuřačka", ačkoliv jsem přestala kouřit před 27 lety. Od počátečních občasných, později častých posezení v restauracích a kavárnách s cigaretou se při soužití se silným kuřákem stal z kouření návyk. Jen tříletý, protože pak partner tragicky zahynul. U mě to byla otázka vlastní zkoušky, jestli to zvládnu nebo jsem sama před sebou selhala. Naštěstí jsem to dokázala hned, ze dne na den. Ale stejně jako Vám se mi čas od času dodnes zdá, že kouřím, a to s velkou chutí. Závislosti na čemkoliv jsou velmi záludné.
Karel Pokorný
Také obdivuji vaši odvahu a hlavně silnou vůli.
Jana Šenbergerová
Nepochybuji o tom, že jste za vodou. Váš uvědomělý přístup k problému je toho zárukou. Blahopřeji vám k novému životu!
Hana Rypáčková
Jen ať to vydrží!Ať démoni odtáhnou..
Milada Salajková
Před každým, kdo toto dokáže, smekám. Přeji do dalších dnů hodně sil .
Katarina Schultzova
Dolu klobúk pred vami, odolali ste závislostiam. Ja som tiež rozmýšľala vo svojej bolesti zo straty manžela a samoty , že ľahko sa dá podľahnúť nejakej závislosti či už alkoholu, drogám, otupujúcim liekom alebo skákaniu do nového vzťahu, treba nato veľkej duševnej sily odolať tomu. Mne veľmi pomohli okrem rodiny najmä priatelia zo skrabble online a vôbec PC. Veľa pekných povzbudzujúcich slov od neznámych ľudí som dostala a získala nových priateľov. Vďaka moderná technika za internet, ktorý spája neznámych, ktorí sa stávajú veľakrát bližší ako známi.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 11. týden

V minulém týdnu se v Hollywoodu rozdávaly filmové ceny Oscar. A sošky (České lvy) za nejlepší snímky uplynulého roku se udělovaly i v Česku. Právě filmy budou tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

21%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

19%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%