Moje zamilované místo:
Výhledy u Švejcarovy Lhoty

Moje zamilované místo:
Výhledy u Švejcarovy Lhoty

4. 11. 2014
Nevím, jestli se mé výlevy hodí do Cestování. Dostávám se tam pěšky, na kole, autem nebo autobusem.
Místo, které je mi velmi drahé, leží deset kilometrů jižně od Strakonic. Jede se tam stále vzhůru v prudkých zatáčkách do sedla mezi vrchy Kbíl a Ostrý. Nejbližší osada je Švejcarova Lhota.

Od silnice vlevo vede téměř neznatelná cesta lesíkem na táhlý kopec s nádherným výhledem na Šumavu a Blanský les. Krajina se zde otevře v několika směrech. Severní strana je kryta borovým lesem s vůní pryskyřice. Jižní ohraničují kontury vrcholů hor na obzoru a pod nimi se střídají údolí, údolíčka a zarostlá návrší, zalesněné hřbety i malé ostrůvky lískoví a bříz. Za pastvinami, na stráních rozčleněných kamennými teráskami s obláčky trní a šípkových keříků, se ukrývají ztracené samoty.

Obzor kraje se mi nikdy neomrzí. Zleva v dálce se leskne vysílač Kletě, za ním stydlivě vykukuje Kluk, za jezerem, které je skryto věncem kopců - Třístoličník a Plechý, o krok vpředu Libín, Bobík a Boubín, Javorník , sjezdovky Churáňova. Luzný a Popelná hora se s dalšími vrcholy západní Šumavy se už utápí v paprscích slunce.

Za zády les mlčenlivě chrání voňavé prohřáté polštáře vřesu lákající k posezení. Klid  a prostota krajiny mě nabíjí energií v každém ročním období. Prožívám zde pocit hluboké pokory a štěstí. Moje zamilované místo.

A jaké je to vaše?
naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Napsala jste to krásně, přímo to na mne dýchlo pohodou. Moje zamilované místo je malé městečko Kouřim nedaleko Kolína a popsala jsem ho na těchto stránkách již dříve. Vím, co to je "mít zamilované místo".
Miroslav Štorch
Znám to tam velmi dobře, protože jsem tam vozil o prázdninách obilí traktorem od Radomyšle do Strakonic. Je tam krásně zvlněná krajina a výhled na Šumavu. Hezké snímky. Díky. Jezdíme tam často. Máme tam les i pole vrácené v restituci. To je plno starostí.
Hana Rypáčková
Ano, kde stála stodola vyrostl dům....Když jsou to statky a obhospodařují půdu a chovají dobytek, ať. Ale rekreační domy?Dříve jsme přespali za dvacku a teď , když mají vířivky a sauny, se nechytáme.Jen jeden objekt stále za 200Kč noc.Ve staré Huti.Asi nemohu jmenovat kvůli reklamě?
Hana Šorejsová
Šumavu mám ráda, ač jsem se narodila na severu v Jizerkách, ale moc hezky popsané.
Soňa Prachfeldová
Krásná Šumava - minulý týden jsem z Lipna jela co nejdéle domů přes Zadov a p. , všude vyrůstají chaty, penziony až moc.
Eva Balúchová
Krásné fotky,jako vždy! Já jsem byla jenom v Srní,Kvilda a okolí kam se dalo dojít.Moc se mi tam líbilo,ještě bych se ráda na Šumavu vrátila.Ale to cestování z Moravy bylo dost náročné.
Zoja Sedláčková
Krásně je v tomhle kraji nazývaném Podlesí. Tak ve Švejcarově Lhotě jsem ještě nebyla, ale zjistila jsem, že nejkratší cesta měří 13km, jen je trochu krkolomná, hlavně z Kraselova nahoru po žluté. Ale přesto mám tip na jarní cyklovýlet. A paní Jano, určitě přijeďte, stojí to za to. A pokud se ubytujete někde v Pošumaví ne přímo na Šumavě, tak to není ani drahé. Kdysi jsme s internetovými kamarádkami vymýšlely reciproční dovolenou a pár takových pobytů jsme i zrealizovaly. Je to fajn, poznají se nová místa, získají noví přátelé.
Jana Šenbergerová
Krása! Šumavu vůbec neznám. Budu to muset napravit a s partnerem naplánovat nějaký výlet, či ještě lépe pobyt v těchto končinách.
Alena Vávrová
Hani, opět krásné průvodní slovo i fotky! Vypadá to jako první vlaštovka dalších vernisáží ;-) ? Já těch míst mám asi víc - bývaly to kdysi Krkonoše, když jsme na to ještě byli dva - a teď prakticky jak se někde vyškrábu a mohu hledět do dálky k obzoru. A přímo tady vedou výhledy z Bezdězu, pak z Jedlové, Klíče, Vrátenské hory...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...