Na návštěvě v Archivu Českého rozhlasu

Na návštěvě v Archivu Českého rozhlasu

5. 11. 2014

Když se u nás v archivu objevila na informační tabuli nabídka, zúčastnit se exkurze do Archivu Českého rozhlasu, nezaváhaly jsme s kolegyní Zdeňkou ani na okamžik. Mám ráda archivy všeho druhu. A již samotný Rozhlas je pro mě spojen nejen s kulturou, ale i s novodobou historií, která mě zajímá.

Český, dříve Československý rozhlas sídlí, jak je známo, na Vinohradské ulici č. 12, a to již od roku 1933.  Z jeho historie, o níž je možno se dočíst na internetových stránkách, snad jen připomenu, že vysílat se začalo již v roce 1923, a to 18. května ze stanu u letiště ve Kbelích. V průběhu několika dalších let změnil rozhlas několikrát své působiště, byl v Hloubětíně, na Vinohradské blízko tržnice, poté na Náměstí Míru, až nakonec definitivně zakotvil na Vinohradské, někdejší Fochově třídě, v nynější budově. Přístup do Archivu Českého rozhlasu, je však zezadu, z Římské ulice.

Archiv je nejrozsáhlejší složkou rozhlasu. V jeho podzemních depozitářích je na různých nosičích uloženo údajně 80 tisíc hodin zvukových záznamů a asi 25 milionů stran písemných dokumentů. Jako všechny archivy i tento archiv shromažďuje, zpracovává a zpřístupňuje veškerý archivní materiál, vztahující se k činnosti Českého rozhlasu i jeho předchůdců. Jeho součástí je i gramoarchiv, v němž se nachází přes 150 tisíc gramodesek a CD. Tyto materiály slouží k poslechu a studiu odborníkům - režisérům, interpretům, skladatelům, ale i veřejnosti.
Vedle archivu a gramoarchivu je k dispozici fonotéka, která uchovává zvukové snímky, a to hudební i slovesné. Mezi nejstarší nahrávky patří Masarykův projev k 10. výročí vzniku republiky.

K archivu nedílně patří i hlavní katalog s informačními zdroji všeho druhu, a to nejen k materiálům rozhlasu v Praze, ale i v regionálních studiích.

Rozhlasová knihovna je určena především odborníkům z řad vlastních pracovníků, ale po domluvě i veřejnosti, zejména studentům. Čítá asi 70 tisíc svazků z desítek vědních oborů. K poslechu a studiu materiálů rozhlasového archivu slouží badatelna. Pracovníci archivu zhotovují i rešerše ze všech dostupných zdrojů. Veškeré tyto služby jsou však zpoplatněny.

Po návštěvě archivních depozitářů jsme měli možnost nahlédnout do hlavního zvukového pracoviště, kde jsme byli nejprve obeznámeni s historií zvukových záznamů. Při počátcích rozhlasového vysílání žádné záznamy neexistovaly. Zaznamenávat se začalo až mnohem později, a to na voskové kotouče, poté na gelové kotouče, používaly se i rentgenové snímky, nastoupily magnetické pásky. Zkraje se jednalo jen o několikaminutové záznamy.

Dnes je zvuk ukládán díky analogových i digitálních nosičům naprosto kvalitně. Zde pracující odborník si může objednat a stáhnout k sobě do centrálního počítače skutečně cokoliv, co se kdy vysílalo a je uchováno, a to i z jiných studií. Důkazem toho bylo, že jsme měli možnost vyžádat si podle vlastního přání něco konkrétního. A tak jsme třeba slyšeli nezapomenutelné vysílání rozhlasu z 21. srpna 1968, kdy už do budovy vstupovali sovětští vojáci a hlasatelé se loučili, nebo jsme se "pobavili" Zápotockého projevem k dětem o Ježíškovi, který dospěl, narostly mu vousy a stal se z něj Děda Mráz, poslechli si historickou ranní rozcvičku, budovatelskou píseň a část nekonečně dlouhé zprávy o stavu vody na českých tocích, dokonce i v němčině.

Odcházela jsem z Archivu Českého rozhlasu s poněkud smíšenými dojmy. Na jedné straně obohacená o řadu poznatků a informací, na druhé straně však i trochu zaskočená faktem, že už jsem vlastně dost velká pamětnice. S tím se ale nedá nic dělat a koneckonců  je to i dobře. Exkurze byla rozhodně vysoce zajímavá a poučná. Vždyť rozhlas je pro většinu z nás dnes už neodmyslitelnou součástí každodenního života.

Český rozhlas
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Děkuji za přiblížení!
Eva Mužíková
Díky Zuzko, zase jsem chytřejší díky skvěle podaným informacím z historie i současnosti Archivu Českého rozhlasu.
Dana Kolářová
Na Český rozhlas mám nezapomenutelnou vzpomínku, neboť jsem se zúčastnila natáčení rozhlasové hry. Děkuji za přiblížení také archivu rozhlasu.
Hana Rypáčková
Ahoj Zuzko, muselo to být opravdu zajímavé. Jsi odborník na archivování. Ale že to všechno na svět vejde, tolik minulosti a tolik odborníků vše studuje a stejně se lidstvo z historie nepoučí...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...