Albánie, tak trochu jiná Evropa

Albánie, tak trochu jiná Evropa

30. 3. 2015

Velmi ráda cestuju, cestuju a fotografuju. A tak se na každou dovolenou vláčím se dvěma fotoaparáty a náhradními objektivy. Klidně odchodím celou dovolenou v jedněch botkách, ale fotoaparáty musím mít dva. To pro jistotu.

Místo dovolené mám obyčejně vybrané už v prosinci, zaplacenou zálohu a začínám se těšit. Manžel se těší se mnou, možná trochu z pohodlnosti a nebo z toho, že se nám zatím vždy líbilo, nechává výběr na mně. Před pěti lety jsme byli na Ukrajině, dnes jsem tomu obzvlášť ráda. Jen mi jen neskonale líto toho, co se tam děje. Minulý rok jsme se vydali do Albánie. Pro nás, "rozmazlené" lidičky z Moravy, tak trochu exotika.

Velice jsem se těšila. Už několik let jsem snila o tom, že Albánii navštívíme. Věděla jsem, že jedeme do nejchudší evropské země, poznamenané tvrdou vládou bývalého komunistického režimu. Avšak skutečnost předčila všechny mé černé myšlenky. Je to země určitě velmi krásná, mají vysoké hory, moře (teploučké jak kafíčko), starobylá městečka a neskutečný nepořádek. Jsem přesvědčená, že chudý automaticky neznamená nepořádný. Pláže, ulice, okolí výstavných turistických hotelů i cílů zaneřáděné k neuvěření.

Večer se nedalo z hotelu vytáhnout paty, protože tam nemají venkovní osvětlení a člověk prostě neví do čeho šlápne, co mu přeběhne přes cestu. Na toulavé psy jsem zvyklá z jiných zemí, to mi tak nevadí, ale to, že po nich nikdo neuklidí ani na pláži - tak to mi vadí. V Albánii je vysoká nezaměstnanost. Rodina se posuzuje podle toho, kolik aut jim stojí před domem, mnohdy rozpadajícím se. Nejlépe 2 - 3 auta, ale z toho by jeden určitě měl být mercedes. Měla jsem pocit, že mužská část národa sedí u kafíčka (celý den) a klábosí a ženské s dětmi vybírají popelnice a žebrají. Nikdy nezapomenu na oči asi třináctileté dívenky, když jsem ji do natažené ruky dala svačinový balíček, který nám dali v hotelu na výlet. Pak je obdarovali takto i další turisté z naší skupiny. Matka nebo babička, to nešlo poznat, přišla k nám a poklonila se mi. Ještě teď mě z toho mrazí. Ale jak je známo, litovat máme toho, co jsme  neudělali a ne naopak. Tak ani já nelituji cesty do Albánie. Berme věci pozitivně.

A tak jak praví knižní průvodce: lupiči na dálnicích zmizeli, silniční komunikace byly opraveny a lidé jsou zde milí. Čekala jsem, že uvidím kus krásné i když chudé země, divokou přírodu, život lidí v horských vesničkách, ale to jsem si bohužel vybrala špatnou cestovku. A ta měla neschopné delegáty. Ale to už je jiný příběh.

cestování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Nikdy by mě nenapadlo, že pojedu na dovolenou do Albánie. Ale nechala jsem se zlákat a v létě tam vyrazíme. Poreferuji.
Elena Valeriánová
V Albánii jsme byli s CK KOVOTOUR, zájezd byl 55+, cena nebyla nižší, jen v ceně zájezd měl být výlet do Tirany. Ubytovaní jsme byli v Durresi v hotelu Ibiza. Malinkaté koupelničky, takže, kdo jste "větších" rozměrů - opravdu problém. A místo do Tirany nás vyvezli jen asi 3 - 5 km do centra Durresu. CK Kovotour jsem po návratu vymazala ze svého počítače a katalogy a nabídky jdou přímo do koše.
Marie Magdalena Klosová
K těm cestám 55+.Také máme tu horší zkušenost - z Černé Hory.Ta sousedí s Albánií.Byla to moje nejnepříjemnější dovolená.Ubytování,strava,nakonec ani počasí se nevyvedlo.Známí byli s 55+ ve Španělsku a nemohli si to vynachválit.Myslím,že záleží nejen na cestovkách,ale i na destinaci.Přeji všem jen dobré zkušenosti.
Marie Magdalena Klosová
Je to opravdu velmi důvěryhodně,a při tom upřímně a poutavě napsáno.Líbí se mi i Váš pozitivní přístup.Ale přeji Vám příště lepší dovolenou.A přísahám:"Do Albánie nepojedu."
Elena Valeriánová
Evo, to věřím, že se jim tam líbilo. Jenže my v našem věku, myslím manžel a já, si už netroufneme na dlouhou cestu po vlastní ose a musíme se spolehnout na cestovku. Já bloud jsem si nepřečetla recenze a jeli jsme taky zájezd 55+. Myslela jsem si, že se o nás budou starat, ale delegátka byla mladá holčina a pro ni už to byl konec sezóny. Zuzko, přeji jen krásné zážitky. Třeba jste si vybrala lepší cestovku :-) Mě teď láká Rumunsko - Banát. Tak uvidím.
Svatava Páleníková
Krásné fotografie a dobře napsaný příběh. Díky takovým článkům poznáme nové kouty světa. Více takových příspěvků, u kterých se nikdo nemusí hádat!
Eva Balúchová
Taky jsem chtěla pro seniory 55+,ale jelikož jsem byla sama,tak jsem plán zrušila.
Zuzana Pivcová
Zajímavé, mám už zakoupený zájezd do Albánie na přelom září - října, speciálně pro seniory 55+. Tak jsem zvědavá. Rozhodla jsem se zcela spontánně a jedu sama.
Eva Balúchová
Úvodní fotka je moc hezká. Zeť byl v Albánii na dovolené na motorce s partou kamarádů a po příjezdu říkal,že tam musím jet.Chválil jezera,přírodu a nízké ceny. Možná to bylo fakt cestovkou,oni toho projeli hodně a byli spokojení.
Soňa Prachfeldová
Paní Eleno, pěkné i odvrácená tvář cestování je dobrá k poznávání. Je ještě moc moc bídy na světě, Škoda, že jste neměla lepší cestovku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.