Tip na výlet: Moravské Kopanice s magickou atmosférou
FOTO: autor

Tip na výlet: Moravské Kopanice s magickou atmosférou

12. 6. 2020

Moravské Kopanice se nachází na Moravsko-slovenském pomezí v Lopenické hornatině Bílých Karpat.  Jejich součástí je pět obcí: Starý Hrozenkov, Žítková, Lopeník, Vyškovec, Vápenice.

V minulosti zde přicházeli  Valaši, Rusíni, Slováci a další osadníci. Život tady nebyl nikdy jednoduchý. Svědčí o tom i samotný název Kopanice, který vychází z toho, že se zde půda obdělávala jen ručně, kopáním. Kopanice patřily k nejchudobnějším krajům. I přes to, že zdejším obyvatelům ztěžovaly život časté nájezdy tureckých a později i uherských vojsk, byly znovu a znovu osídlovány a obdělávány. Díky tomu se zde zachovala svérázná kultura. Přitažlivost zdejšího kraje je umocněna rozmanitostí flóry a fauny. Magická atmosféra každého návštěvníka chytí za srdce a rád se sem vrací.

Dnešní hektická doba má bohužel dopad i na tento kraj, dochází k postupnému vylidňování, mladí odcházejí za prací do větších měst. Například  obec Lopeník po válce obývalo na 1400 obyvatel, dnes je to pouze 188, což může mít za následek i potlačení svérázné kultury zdejšího kraje.

V tomto kraji a blízkém okolí se koná mnoho různých kulturních i turistických akcí, mimo jiné každoroční otevírání a zavírání rozhledny na Velkém Lopeníku ve výšce 911 mnm., o kousek dál na Velké Javořině každoroční setkání Čechů a Slováků  (970 mnm.), v Bojkovicích letecký den – tady se  taky mimo jiné nachází muzeum, kde se o tomto kraji můžeme hodně dozvědět. V blízkém Hostětíně Jablečné slavnosti. Každou akci by mohla prezentovat samostatná vernisáž.

Tak hezký den a možná se zde potkáme…

cestování Tip na výlet vernisáž
Autor: Josef Sviták
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Další krásný a zajímavý kraj naší země, kde jsem nebyla.. Děkuji za přiblížení.
Martina Růžičková
Tento zajímavý kraj znám jen prostřednictvím knížek. Díky za lákavou pozvánku a krásné fotky.
Hana Rypáčková
Byla jsem tam kdysi a moc ráda bych se tam zase podívala..
Jana Šenbergerová
Krásná krajina! Moc se mi tam líbilo. Na Velké Javořině nádherně kvetou v létě louky.
Marie Měchurová
Bílé Karpaty je oblast srdci mému blízká. Taky jsem publikovala článek o týdenním pobytu pod Lopeníkem. Pořád vzpomínám..
Naděžda Špásová
Tuhle oblast neznám, je škoda, že mladým už tradice nic neříkají. Na druhou stranu tam život určitě není jednoduchý. Kraj je to ale krásný. Nevšimla jsem si, že už je to starší článek.
Daniela Řeřichová
Moravské Kopanice zůstaly navždy v mém srdci. Jezdila jsem opakovaně pracovně i soukromě do jmenovaných míst i jinam. Je to opravdu magická i mystická krajina, o čemž svědčí melancholické balady, bohyně, tajuplná příroda i lidé s nelehkým údělem. Dodnes jsou udržovány folklorní slavnosti, rituály, fašanky. Děkuji panu Svitákovi za pozvánku a doufám, že se ještě někdy podívám i do Strání, Březové aj....
Dana Puchalská
To je dobře že si můžu přečíst i starší články. Fotky jsou moc hezké.
Alena Vávrová
Starší článek jsem již komentovala a dnes jsem se ráda podívala znovu.
Hana Nováková
Díky, za článek a nádherné foto. Je to neuvěřitelně krásný kraj, zda jako kdyby se zastavil čas. Ráda bych viděla tu krásu naživo, ale to se mi jisto jistě nepodaří, proto se budu těšit, zda nějaký článek od vás s fotkami nám na íčku bude nabídnut.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.