Halloween sice nemusíme,
ale dýně začínáme mít rádi

Halloween sice nemusíme,
ale dýně začínáme mít rádi

19. 10. 2014

Dýně se v Česku těší stále větší oblibě, a to zdaleka nejen v souvislosti s blížícím se anglosaským svátkem Halloweenem a vydlabáváním těchto velkých oranžových plodů do podob všelijakých příšer a strašáků. Jsou totiž skvělé třeba do vydatné jíškové polévky. V posledních letech je populární hlavně odrůda hokaido. Letošní počasí pěstování dýní ale příliš nepřálo, jejich domácí úroda bude proto podle pěstitelů navzdory růstu ploch skromná. 

Zájem o dýně čili tykve dlouhodobě roste především mezi biofarmáři. „Ale pochopitelně to nesouvisí jen s Halloweenem, ale zejména s tím, že Češi objevují i jiné než jen klasické dýně,“ řekla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová. Na to podle ní sedláci reagují a rozšiřují plochy, kde pěstují tuto zeleninu. Letos však bude i přes rozšíření pěstební plochy úroda velmi skromná a nestačí pokrýt poptávku. 

Například biozemědělec Miloš Kurka z Černíkovic v podhůří Orlických hor letos zasel dýně na zhruba třech hektarech, meziročně o třetinu větší ploše. „Ale počasí v naší oblasti nebylo příznivé, a proto byla úroda velice malá," uvedl Kurka. Dýně, především odrůdu hokaido, pěstuje již 13 let. „Před deseti lety hokaido konzumovali jen opravdoví biokonzumenti a jinde než v obchůdcích s biopotravinami nebyly ke koupi, dnes jsou nabízeny na každém rohu,“ poznamenal. Kromě dýně hokaido pěstuje v současné době také dýni máslovou a muškátovou, ale i dýně okrasné a halloweenské. 

Menu sestavené z dýní je lákadlem řady restaurací a hotelů. Základem je dobrá, hustá smetanová polévka. „Menu z dýní u nás zařazujeme každoročně od roku 2009, kdy byl hotel založený,“ řekla Helena Škarková, provozní v hotelu Šipka ve Štramberku.

Poslední říjnový den se slaví nejen v anglosaských zemích Halloween. Původem keltský svátek se těší stále větší oblibě i u Čechů, kteří jej však vnímají spíše jako zábavu. Školky nebo domy dětí a mládeže či zoologické a botanické zahrady pořádají oslavu spojenou s vydlabáváním dýní, lampionovým průvodem nebo maškarním bálem. Zatímco v Americe je Halloween spojen s koledou a strašidelnými převleky, v Česku zdomácnělo hlavně vydlabávání dýní, ze kterých pak vznikne lucerna. 

gastronomie Halloween
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Letos jsme sice žádné óbr dýně nevypěstovali, ale na dobrou krémovou polívčičku z hokaida už došlo a ještě mám v zásobě. Vnoučata si ráda dýni jako bubáka vydlabou, ale jinak Halloween taky nemusíme.
Zuzana Pivcová
Mám ráda dýňovou polévku s tymiánem a dýňový kompot. Jednou jsem se v Berlíně trefila zrovna do dýňového týdne, podobně jako na jaře do chřestového. Dýňové speciality se ale přenesly už i k nám, např. v kavárně Louvre na Národní je mají asi po dobu dvou až tří týdnů. Dnes jsem byla na výstavě dýní v trojské botanické zahradě. Mám ráda malé dýně i jako ozdobu v košíčku na stole. Ale Halloween mi k srdci nepřirostl.
Soňa Prachfeldová
Kdysi jsem z dýní vyrobila i ananasový kompot, nyní mám moc ráda polévku z hokaida a semínka jsou moc zdravá

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.