Moje vernisáž fotografií: "Obcologie"

Moje vernisáž fotografií: "Obcologie"

13. 10. 2014

Uprostřed Evropy, obklopená hradbou hraničních hor a hvozdů, leží nevelká zemička. Její lid do ní v šeru dávnověku přivedl praotec Čech. Mezi sebou se tento lid dorozumívá dílem řečí libozvučnou, znějící jako vánek či zurčení potůčků a řek, dílem drsnou znějící jako hromy a vichřice nebo údery kováře do kovadliny. Po staletí se usazoval a zakládal svá sídla na březích řek a říček, uprostřed luhů a borů a v jejich názvosloví nešetřil fantazií.

Například já jsem prožila své dětství a mládí v obci Lukavec a třeba bruslit jsem se tehdy ještě učila na tůňkách na LUKÁCH. Kde je lukám konec? Luka byla zrekultivovaná a nyní na nich roste řepka. Jen název obce zůstal.

Mě zajímají různé vtipné cedule a když vidím např. nápis: "Nasazování ryb do nádrže je přísně zakázáno", mám okamžitě nutkání běžet do prvního zverimexu, koupit tam jakoukoliv rybu a nasadit ji. Baví mě také roztodivné názvy obcí a městeček, a proto jsem se rozhodla svoji fotogalerii věnovat právě jim. Prvotní nápad spočíval v abecední prezentaci obcí nacházejících se výhradně v obvodu okresu mého bydliště. Jak jsem je začala řadit podle písmenek, připadalo mi, že naši zdejší předci nápaditostí příliš nehýřili a názvy jsou příliš všední. Rozhodla jsem se proto zvolit názvy obcí tematicky a poněkud rozšířit teritorium. Za základ jsem si vzala část svého fotoarchívu, pořízeného vloni na dovolené, kdy se mi při pohledu do mapy rozšířily zorničky údivem nad některými názvy. Zajásala jsem a přiměla manžela poopravit trasu našeho putování a některé tabule s názvy obcí jsem si pro svou potěchu vyfotografovala.

No dobře, nápad tu byl. Jenže já nejsem řidič a kolo by mi k jeho včasné realizaci nestačilo. Nezbylo mi tedy než zapojit svoje ženské zbraně, uvést manžela do dobrého rozmaru a v poobědním polospánku ho požádat o spolupráci. Ten mě už zná, takže si jen povzdychl, zajel natankovat a začali jsme cestou necestou lovit "tabule". Provázela nás modrá obloha s protisluncem, déšť a zastihla nás i tma.

A tak vznikla první řada tabulí s názvy obcí z říše živočišné. Druhá řada se věnuje tabulím s názvy vyjadřujícími nutnost živočišstvo nasytit. A závěr, nakonec vlastně největší část fotogalerie? Ten snad nejlépe vystihuje nápaditost, zvukomalebnost a vtip našich předků. Při prohlížení mapy se mi v hlavě začal jako kostky skládat příběh lásky, vášně, zklamání, zrady a pomsty a usoudila jsem, že by byla škoda ho nevyužít. Je na každém, aby zapojil svoji fantazii a ten příběh si odvyprávěl po svém, neboť variant je povícero.

Morousům, škarohlídům, mravokárcům a nedovtipům do fotogalerie vstup přísně zakázán!

Epilog: Je mi jasné, že kvalitou fotografií nemohu konkurovat řadě jiných autorů. Leč mým cílem není nic víc, nic míň než zaujmout, pobavit, rozčeřit vody...

 

Vernisáž fotografií je nová soutěž magazínu i60 o zahradní gril společnosti Mountfield. Sestavte ze svých snímků výstavu fotografií na vámi zvolené téma a pozvěte své přátele na vernisáž. Pravidla soutěže najdete zde.
vernisáž
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Alenko, konečně jsem se dostala na Tvou Obcologii a musím říci, že mi Tvé fotografie hodně připomínají naši dřívější Značkománii. Škoda, že už skončila, měli jsme asi kolem 800 obcí - každý z nás byl vyfocen u cedule :-).
Ilona Tollarová
Opravdu zajímavé :)
Jan matějka
super článek...
jana kozakova
moc pěkný článek a veselý
ivana veselá
Nápadité a vtipné
Věra Ďurišová
Ahoj. Zajimavé, je to super
Karol Kohl
Čau Álo, je to moc pěkné, ale ten mtvůj Milenec je súper. K.K.
Míša Buková
Paní Alenko, to se vám moc povedlo. Teď si budu při putování po našich krajích asi víc všímat těch zajímavých názvů obcí a vždycky si na vás vzpomenu. Chválím nápad!
Jiří Tollar
Paráda!!!
Magda Korčáková
Dobrý den,cením bezva uspořádání,rozšíříme si zeměpisné znalosti .Paní Tollarová,jste nesmírně akční ve všech směrech,fandím Vám a tak trošku až závidím,Přeji Vám,ať se Vám daří a osobní "Albert" alias Zbyněk dál ve zdraví funguje jako osobní řidič.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...