To potěšení se skrývalo za rohem. Za rohem mého bydlení. Odedávna tam byla restaurace. Příjemná a útulná. Do restaurace chodíme hlavně za kuchařem. Ten se jim tam někdy povedl, někdy méně. Až za ním přestali chodit i ti, co měli v poledne prostě jen hlad, restauraci zavřeli.
Naštěstí nezůstala zavřená dlouho. Zní to neuvěřitelně, ale dostala se do hledáčku jistého mladého Angličana, upřímně zamilovaného do francouzské kuchyně a do mladé ženy z Ostravy - Mariánských Hor v jednom osudovém okamžiku. Kuchař, zasvěcený do tajů francouzské kuchyně ve vyhlášených francouzských restauracích ozdobených michelinskou hvězdou, neměl na výběr. Bude následovat svou krásnou Moravanku do jejího domova a zároveň vydobude přízeň jejich krajanů kdesi v odlehlém koutě České republiky.
Vypadalo to, že se pustil do boje s větrnými mlýny. Nezalekl se a nevzdal to. Na nenápadném místě v nenápadné a klidné ostravské čtvrti otevřel restauraci. Restaurant francais. Francouzskou restauraci. Luxusní restauraci. On, Simon Guest, michelinský kuchař.
Nemohu neodolat. Mám přece v popisu práce poznávat francouzské reálie. Tudíž i francouzskou kuchyni. A tak jdu se svým partnerem odhalit její šarm a noblesu. Bude to naše oslava 4. výročí pospolitosti. Ve výběru menu prozatím nemáme jasno. Víme jen, že nesmí chybět francouzská cibulačka, která nám učarovala už ve Francii.
V restauraci nás vítá příjemná atmosféra, příjemné osvětlení, příjemná francouzská hudba a příjemná obsluha. Je to usměvavá mladá dáma, která nás velmi taktně, decentně a šarmantně bude provázet celým naším kulinářským zážitkem. Objednáváme polévku - cibulačku a džbánek růžového vína. Bude se hodit k našemu výběru a připomene ten nádherný letní čas naší dovolené. Jen co si přiťukneme, objeví se na stole malé překvapení. Pozornost pana kuchaře. Miska lahodného světlezeleného pórkovo - brokolicového pyré. Začínáme upadat do extáze. A to jsme ještě nezačali jíst, jen ochutnávat. Je to tak jemná a delikátní chuť, že by mohla nahradit dezert. Ale ne, to ne, to bychom se připravili o další zážitek.
Po chvíli přichází na stůl polévka. Podává se v misce, jejíž dno byste nejraději nechtěli spatřit ,jak si na ní pochutnáváte. Na hladině se vznášejí jemné plátky opečené bagetky zapečené se sýrem. Pastva pro zrak, čich, a to se ví, chuť! Pan kuchař nás nechá chvíli odpočinout (francouzské menu zabere až dvě a půl hodiny) a pak nás svou vybranou krmí udržuje nadále ve stavu nadpozemské slasti.
Na stole se objeví "plat principal" - hlavní jídlo. Zvolili jsme dvě různá. První z nich se skrývá pod jediným slůvkem - "Pintade". Jediné slůvko a mana nebeská. Nese v názvu opečené prsíčko a konfitované stehýnko z perličky s celerovým pyré, karotkou a zvěřinovou šťávou. Zapomínám mluvit a zapíjet vínem. Nechci přijít ani o zlomek zážitku z této pochoutky. Všechny chuťové buňky zažívají extázi. Zlomek vteřiny obětuji pohledu na partnera. Nad svým "Filet du porc" zažívá cosi podobného. Opečená vepřová panenka s česnekovým pyré a omáčkou z petržele a mladého špenátu si ho nadobro podrobily. Jeho pohled je zcela "nepřítomný".
Tato "milostná hra" zdaleka nekončí. Připlouvá dezert. Čokoládová pěna v provedení tohoto anglicko-francouzského kouzelníka je prostě úžasná! Rozplývá se na jazyku a zanechává po těle pocit blaženosti. Stejně tak hruškový dort na vedlejším talířku. Vše podtrženo ještě umělecky vytvarovanou hruštičkou z karamelového skla. Francouzský "Mistr" nás tajně sleduje špehýrkou ve dveřích své "laboratoře". Uspokojen naším blaženým výrazem vyšle "asistentku" ještě s jedním, a to posledním překvapením. Je to v pravém slova smyslu "pokušení" na lžičce. V ústech se rozprskne do miliónů kapiček a vy se dočkáte "vyvrcholení". Ukázka molekulární kuchyně - sladká tečka, "Au revoir".
Právě jsme vstoupili do "sedmého" francouzského nebe.
Sedmé nebe po francouzsku
31. 1. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Magdalena Klosová
1.2.2015 22:31
Holky,děkuji za pochvaly,mám radost,že jste nakoukly,smlsly a napsaly.
Olga Štolbová
1.2.2015 14:05
Magdalenko, přečetla jsem Tvé francouzské menu a ač velmi ráda jím, asi se tam nevydám. Ale na Tvé vycházky se vydávám ráda, jsem víc na tu přírodu. Dík...***
Marie Magdalena Klosová
1.2.2015 13:08
Olinko,ráda Tě vidím na našich stránkách.Intenzivně jsem na Tebe myslela.A zvu Tě na francouzské menu.mm
Marie Magdalena Klosová
31.1.2015 18:44
TO se nedá doma připravit!Ani bych se o to nepokoušela!!!
Ale až našetříme,zopakujeme! Je to opravdu ZÁŽITEK !A to já na jídlo moc nejsem.
Zoja Sedláčková
31.1.2015 14:28
Vaše články mne vždycky potěší. Vždy jsou krásně emotivní. Také ráda objevuji cizí kuchyně. Protože nejčastěji jezdím na řecké ostrovy, tak mám s touto kuchyní největší zkušenosti. Pak se doma pokouším některé ňamky vytvořit. Kupodivu to občas i vyjde.
Lidmila Nejedlá
31.1.2015 12:25
M.Magdalenko, vaříš doma francouzská jídla? Jíš šneky? Ochutnala jsi lanýže? Připrav si do Poděbrad odpovědi.
Lidmila Nejedlá
31.1.2015 11:33
Tedy Magdalenko, to jsou chutě, krásně jsi nás naladila. Ale kdo mi to uvaří...
Hana Rypáčková
31.1.2015 10:01
Ano, krásně popsané, barvitě a cítím v ústech chutě. Pórko brokolicové pyré...To si dám říci....
Zuzana Pivcová
31.1.2015 09:16
Ano, Ty si takové kulinářské hody můžeš dovolit. Pro mě je francouzská kuchyně bohužel takřka neznámá, takže jsem si zamlsala alespoň v duchu (ráno můžu) a chválím nejen nabídnutý zážitek, ale samozřejmě Tvůj trvalý citový vztah a vyjadřovací schopnosti, které nám pak toto vše tak hezky zprostředkují.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden
V úterý 5. listopadu proběhnou ve Spojených státech amerických prezidentské volby. Tématem kvízu tohoto týdne budou nejen američtí prezidenti, ale i zajímavosti z USA.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Necháváte se před sezónou chřipek a covidu očkovat?
Ano, mám očkování proti chřipce i covidu
Ano, nechávám se očkovat proti chřipce, proti covidu už ne
Ano, nechávám se očkovat proti covidu, proti chřipce ne
Nechával(a) jsem se očkovat, ale už to nedělám, nepomáhá to
Ne, neočkuji se ani proti chřipce, ani proti covidu