Houbový ovar
Všechny fotografie: Josef Sviták

Houbový ovar

5. 10. 2022

Jistě každý ví, že na dobrém kuchařském výsledku se podstatnou částí podílí kvalitní suroviny. Takže nejlépe je vzít košík a vyrazit do lesa. Houby čistíme přímo tam, kde jsme je našli, ušetříme si spoustu práce při zpracování doma.

Doma vytřídíme co usušit, zavařit, zamrazit a co zpracujeme čerstvé. Dnes si uvaříme houbový ovar. Jak na to?

Menší houby (pevnější, např. praváky, suchohřiby, kozáky, křemenáče) nakrájíme na čtvrtky, větší přiměřeně k těmto čtvrtkám. Přichystáme ingredience: sůl, pepř celý i mletý, nové koření, cibuli, česnek, jalovec, bobkový list, libeček, pažitku, kostku bujonu a kdo rád ostřejší, tak kousek chilli papričky.

Do kastrolu s vodou dáme cibuli, česnek, libeček a podle množství hub celý pepř, nové koření, asi 5 kuliček jalovce, bobkový list. Osolíme. Přivedeme k varu, přidáme kostku bujonu, chvíli povaříme a vyjmeme libeček (jinak by se nám rozpadl). Přidáme nachystané houby a vaříme 10 – 20 minut podle druhu.

Uvařené přecedíme, vyjmeme cibuli, česnek, osolíme (opatrně podle toho, v jak slané vodě jsme houby vařili), mírně opepříme, posypeme pažitkou a podáváme nejlépe s křenem a domácím bramborovým chlebem. Pokud si tuto dobrotu chceme ještě vylepšit, tak směs dáme na topinky, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě pod grilem.

Vývar použijeme na uvaření výborné houbové polévky. Dáme do něj vařit část hub, které jsme si pro tento účel nechali stranou. Po chvíli přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, kedlubnu, květák. Když je zelenina napůl uvařená tak přidáme  smetanu na vaření, do které zašleháme hladkou mouku a podle potřeby mléko. Po chvilce přidáme brambory nakrájené na malé kostičky. Když jsou brambory měkké, máme hotovo. Podávat můžeme buď posypané nakrájenou petrželkou, nebo dochucené octem a koprem.

Dobrou chuť!

 

 

houby recepty
Autor: Josef Sviták
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Dnes jsem byla na návštěvě u rodiny syna v blízké vesničce a také jsme si zašli na houby - dovezla jsem si překrásnou bedlu*, růžovky, suchohřiby, ale nejvíce tam bylo ne babek, ale přímo i mladších "babiček" * Díky moc za nádherné fotečky této pro mne dosud neznámé dobrůtky*
Soňa Prachfeldová
Z hub se dají dělat samé dobroty a letos jsou lesy k nám více než štědré. Ne nadarmo se říká, že houby jsou maso chudých :-)
Dana Puchalská
Vida, další zajímavý článek z archivu. Houbový ovar mám ráda. Naučila jsem se ho kdysi dávno podle Dr.Smotlachy.
Alena Vávrová
U nás je letos taky přehoubováno a kulajdu můžu obden. Dík.
Margita Melegova
Parada, ale po tom co se muj houbar skulil z kopce s odrenym oblicejem a modrinami nemam na houbareni letos odvahu.
Blanka Lazarová
Prima článek. Obohatil mě o další variantu přípravy. Dík. :-)
Soňa Prachfeldová
Houbový ovar je pro mne novum, také jsem bláznivá houbařka a letos byl na mně pan Les moc moc hodný, kulajdu jsme jedla tři dny za sebou. Budu se muset vypravit do lesa a zkusit Váš recept!
Růžena Antlová
Houbový ovar je určitě lepší než kus masa. Miluji houby a u nás stále rostou trávím v lese spoustu času a ráda z hub vařím takže díky za recept který obohatí můj jídelníček !! Jednička z hvězdičkou za báječný recept a nafocení postupu !!!
Jana Šenbergerová
Samé dobroty! Teď ještě nasbírat houby a nebudu závidět. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA