Bašta z masáků, z jedlé
muchomůrky růžovky

Bašta z masáků, z jedlé
muchomůrky růžovky

17. 8. 2014

Z masáků lze vymyslet tolik receptů, že si je už ani nepamatuji. Od guláše, držťkovky, řízků v trojobalu, v testíčku pivním, brambrákovém, bramboro--cuketovém, sýrovém, zapečené brambory s masákovou směsí, do rýže jako příloha, těstoviny s masáky a sýrem, do polévky, do omáčky, pod maso a tak dále. Tento recept, který čtenářům i60 nabízím, dělám vždy, když masáky rostou a přineseme jich košík.

Pozor! Od muchomůrky tygrované masáka rozeznáte dobře, neboť masák je lehce či více narůžovelý, každé poraněné či nakousané místo také růžoví, dírky od červíků jsou růžové, po vykroucení z hlíny má na spodku třeně bambulku, třeň dutá, s plysovanou sukničkou, krupička na klobouku narůžovělá. A vůbec, je celkově hezčí, než zákeřná muchomůrka tygrovaná, která navíc nerůžoví vůbec.

Tak tedy pojďme na to:
Ingredience (dvě porce): Dvě střední cibule, 3-5 (dle libosti) stroužků  česneku, hromada klobouků masáků, maličké i s tření, houbové koření, kostka zeleninového bujónu, sůl, čerstvě mletý pepř, špetka mletého kmínu, dvě lžičky sójovky, olivový olej + máslo nebo domácí sádlo, trochu horké vody.

Postup: Cibuli dáme na půlkolečka na omastek, až začne zlátnout, přidáme plátky česneku a mícháme. Jak začne vonět, nasypeme oloupané, na větší kousky nalámané, masáky, chvilku mícháme, pak podlijeme trochou horké vody (stačí jedna deci) a přidáme ostatní ingredience. Když se vydusí voda, je hotovo. Příloha? Brambory vařené, pečené i americké, nebo celozrnné pečivo či chléb.

Vylepšení: Přidáme osmahlou slaninu. A nejlépe s nudličkami kuřecího či krůtího masa. To je pak bašta!

 

Také máte rádi houby? Prozraďte nám, jak je zpracováváte a jaké pochoutky z hub připravujete. Pošlete nám svůj recept na jakýkoli pokrm či přílohu z hub. Nejzajímavější recept oceníme "nejlepší českou kuchařkou všech dob" od Marie Janků-Sandtnerové.
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Králová
Díky za prima recept. Také nějaké na masáky používám a nedávno jsem je sbírala a fotografovala.
Ladislava Jankovská
Na držtkovou používám kotrč, snese hrubší zacházení. Na baštu z masáků bych jako náhradu použila žampiony. Ani já je neznala, naučila mě je sbírat moje švagrová. Dobře je znala, doma je léta sbírali. Také nacházíme červivé, ale většina jde vykrájet. Vykkrajujeme je v lese, ostatně jako ostatní houby, neboť než obejdeme les, houby v koši jsou ještě více prolezlé. Sbíráme i bedly a smažím je jako řízky, ale i přírodní na másle, pak vykapou na papírové utěrce. Nohy suším a pak používám na houbový vývar. V něm pak vařím třeba krupky na Černého Kubu. Moje babička sbírala holubinky s klobouky různě červenými až vínovými, vždy ochutnala, zda nepálí. I já jsem si párkrát spálila jazyk, ale u této barvy je to spolehlivé. Ráda bych sbírala i další druhy, třeba zelánky a další, ale musel by se mnou jít zkušený houbař a uvařenou houbu pak sníst.Zdravím všechny.
Jana Šenbergerová
Růžovka je velmi dobrá houba. Než jsem se vdala, vůbec jsem ji neznala. Poprvé jsem ji jedla u své tchýně, která sbírala kdeco. Většinu toho, co donesla domů v košíku, bych nechala v lese. Ona je všechny znala a uměla je chutně připravit.
Olga Štolbová
Ani já masáky nesbírám, hlavně proto, že jsou to nejvíc červivé houby. Myslím,že se ani splést nedá, ale ještě nikdy jsem nepotkala růžovku, aby nebyla prolezlá červíky, nebo mám takovou smůlu?
Eva Balúchová
Taky masáky nesbírám i když jste je krásně popsala,teď už bych je asi i poznala. Já jenom praváky,kozáky,křemenáče a kuřátka.Vyzkouším váš recept s praváků,sice to bude jiná vůně,ale myslím,že si taky pochutnám.
Růžena Antlová
jsem jedna z těch co se růžovky bojí sbírat ,právě jsem se vrátila z lesa je plný les růžovek opravdu kdybych vzala kolečka byla by za chvilku plná. Někdo je obaluje jako řízek já dávám přednost pravákům jankům suchohřibům kovaříkům a dnes jsem našla k pravákům dokonce první kuřátka. Na talířku vaše mňamka vypadá báječně . Příště si jich pár do košíku dám a recept vyzkouším .
Libuše Křapová
Taky sbírám růžovky. Hodně lidí se jich sice bojí, ale moje dršťkovka z nich jim chutná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.