Kam si jít zacvičit? Ve městech
přibývá možností i pro seniory

Kam si jít zacvičit? Ve městech
přibývá možností i pro seniory

20. 8. 2014

Organizátoři sportovních akcí a cvičení všeho druhu už také čím dál častěji cílí na seniory. Pochopili, že lidé vyššího věku si rádi zacvičí nebo zkusí nový sport. A navíc ještě při sportu mohou najít nové přátelé se stejnými zájmy. O nabídku sportovních akcí pro dříve narozené je rok od roku vyšší zájem.

Ústav tělesné výchovy a sportu v Praze vsadil na různá cvičení pro lidi nad padesát let a má s nimi úspěch. V rámci  Univerzity třetího věku organizuje cvičení Svět seniorů a také klub Masters, ve kterém si zájemci mohou zkusit i zcela nové sportovní aktivity. Patří mezi ně například kurzy s názem Zdravá záda, Jóga, Lukostřelba, Kondiční posilování či Irské tance.
Bližší informace najdeme na stránkách Ústavu tělesné výchovy a sportu. 


Na lidi vyšší generace, kteří mají rádi pohyb, se zaměřila i společnost Senior fitnes, která v Praze nabízí různé možnosti, jak si protáhnout tělo. Ideální možnosti, jak začít s jógou, nabízí pražské Yoga centrum, které dává hodiny v Ďáblicích a Holešovicích. Nejbližší se konají už v září a bližší informace se dají najít na internetových stránkách Yoga centra. Jedná se o příjemné prostředí, cvičení ušité na míru lidem vyššího věku a samozřejmostí je lektor, který je zvyklý pracovat i s úplnými začátečníky.
Dříve narozených si všímá i společnost Deporta Pilates z Prahy, která do své nabídky zařadila také pilates pro seniory.

V Brně si mohou senioři vyzkoušet jógu buďto ve sportovním centru v Lužánkách nebo ve spolku Vesna.

V Karviné je v parcích umístěno několik posilovacích strojů, které jsou určeny především k protáhnutí se seniorů. Radnice je postavila na místa, kam si lidé rádi chodit posedět a procházet se. Zpočátku se organizátoři obávali, že se lidé budou stydět cvičit na veřejném místě. Ale nápad se setkal s velkým ohlasem. A tak se v Karviné už stalo tradicí jít si s kamarádkou, kamarádem nebo třeba vnuky ven zacvičit.

Stroje na cvičení v parcích se mezitím objevily i v dalších městech, například v Ostravě, Hradci Králové, Plzni a dalších. Jsou u nich štítky s popisem toho, jak správně je používat, k protáhnutí jaké části těla jsou určeny. Některá města čas od času vyhlásí akci, kde je na místě přítomný trenér a zájemcům vše potřebné vysvětlí tak, aby pak už mohli chodit svá těla protahovat a posilovat sami.

Seniorské fitparky jsou často k vidění v řadě zemí, oblíbené jsou například v Itálii a ve Španělsku. Nejvíce jich je v Číně a v Japonsku, kde lidé až do vysokého věku velmi dbají na svou fyzickou kondici. Takže je nejvyšší čas nějaký takový hledat ve svém okolí. A když nenajdeme, je tu možnost přijít na radnici s dotazem, proč ho v našem městě ještě nemáme.

cvičení sport
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helenka Vambleki
Musím se pochlubit, Bohumín už má od letošního července taky pět venkovních posilovacích strojů. Jsou umístěny v oploceném Hobbyparku, kde je spousta zábavy pro děti a mládež - dopravní hřiště, lanová stezka, houpačky, kolotoče, prolézačky atd., takže si babička vyjde s vnoučátky a zatímco okem sleduje pohyb vnoučat, sama se může protáhnout.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...