Provence, Provence!
V Arles. FOTO: Poskytnuto z archivu M.M. Klosové

Provence, Provence!

29. 6. 2022

Výbuch světla a barev. Trhy a vinice. Barvy a vůně. Slunečnice a levandulové opojení. Provedu vás. Neověřujte v příručkách a slovnících. Je to "má Provence", její doteky, mé pocity. Pocity a zážitky, které se dostanou pod kůži a zůstanou na celý život.

Natankujte plnou nádrž. Je před námi dlouhá cesta.

Začínáme v Avignonu. Ano, v Avignonu se tančí, v Avignonu se zpívá. A taky hraje divadlo. Na ulicích, to hlavně, a pak i pod historickými střechami. Směsice zvuků, tónů, lidí. Jste účastníky letního divadelního festivalu. Klid hledejte v Papežském paláci. Svět sám pro sebe, pevnost, město ve městě. A nádherná vyhlídka. Vyhlídka na řeku Rhonu, která vás dovede až k moři. Její dva břehy už nikdy nespojí proslavený most. Končí v její půli a můžete si na něm zazpívat "Sur le pont d´Avignon..."

abbaye-de-senanque-gcd9c2b97c_1920.jpg
                                                                                                                         Avignon. FOTO: Pixabay


Dříve, než se pustíte s Rhonou k moři, nechejte se "omráčit" pohledem na jiný most, nad jinou řekou. Je to odtud možná 40 km. A není to most, i když se tak jmenuje - Pont du Gard. Je to akvadukt. Vynoří se před vámi ve vší impozantnosti svého stáří 2000 let, své výšky 40 m ve třech patrech a své antické krásy. Můžete se pod ním vykoupat a uvědomit si svou "člověčí maličkost" a taky "smeknout klobouk" před Caesarovými vojáky, kteří tu pro sebe dobývali svět a pro nás zanechali stopy, po kterých se tak rádi vydáváme.

avignon-ge29fdb15a_1920.jpg
                                                                                                                         Avignon. FOTO: Pixabay

Městečko Chateau neuf du pape vás nemůže překvapit ničím jiným než stejnojmenným vínem, které se u nás běžně popíjí "když si báječnou ženskou vezme báječnej chlap". A když se to opravdu podaří, musí "ti dva" sáhnout hlouběji do kapsy, a to úměrně ke stáří vybrané láhve.

Řeka Rhona to má z Avignonu k moři možná 50 km. Město Arles už leží v její deltě. A tato delta se stala pojmem. Není to totiž lecjaká delta. Je to přírodní rezervace - Camarque. Pro Středoevropana jakýsi "ráj na zemi". Chcete vidět bílé divoké camarqueské koně? Jeďte do Camarque! A černé býčky, kteří se producírují v arénách? Čekají v Camarque! A co růžoví plameňáci postávající na jedné noze? Že je znáte jen ze ZOO? Pak jste nebyli v Camarque! Rýžová pole jsou naprostým zjevením a velké hory soli vás už nemohou překvapit. Jste přece u moře. Tam, kde se snoubí sladké vody řeky Rhony se slanými mořskými a vytvářejí rozsáhlou oblast mokřin, slaných rybníků a jezer, propojených úzkými hrázemi, po nichž se můžete projet na kole, nebo v sedle bílých koní, vždy za doprovodu větru slavného jména Mistral.

amphitheatre-gd3b3ff150_1920.jpg
                                                                                                                                     Amfiteátr v Arles

Arles, to je aréna ve vší slávě! Stále činná, stále úchvatná. Kolem dokola kavárničky a obchůdky s lákavými suvenýry. Zaručeně neodoláte alespoň malému pytlíčku voňavé levandule, ale jsou tu také nádherné provencálské ubrusy, malé, velké, kulaté i hranaté, hýřící barvami stejně jako kraj, ve kterém mají svůj původ. Taky jeden mám, na svůj kulatý "francouzský" stůl. V zimě ve mně probudí vzpomínky a chuť se pustit opět do těch voňavých dálek.

V aréně je dnes živo. Je pátek a konají se "Courses camarquaises", čili jakési závodění, či běhy. V aréně je jeden černý býček a 14 bíle oděných mladých mužů. Značná přesila! Provokují býčka svými pokřiky a výpady, snaží se mu odejmout mašličku umístěnou mezi rohy. Pak nestačí prchat a velkými skoky přes manéž se zachraňují. Vypadá to zábavně, ale jinak jsou to těžce a často nebezpečně vydělané peníze na živobytí.

dock-g37a43a65b_1920.jpg
                                                                                                                             Arles. FOTO: Pixabay

 

Pak ještě posedět ve stále obležené kavárně "Van Gogha" a můžeme pokračovat za "Svatými Mariemi z moře", což je odtud přes Camarque asi 35 km. A jste u moře, nad kterým se tyčí katedrála - pevnost, proslavená svými květnovými cikánskými poutěmi za černou Sv. Sárou, patronkou a ochránkyní těchto "les gitanes". Pověst praví, že jako služebná doprovázela na loďce bez vesel vyhnance z řad příbuzenstva Ježíše Krista. Kromě dvou Marií zde měla z loďky vystoupit i Maří Magdaléna, kterou zakázaná a utajená část Nového zákona pokládá za Ježíšovu manželku a matku jeho dítěte. Maří Magdalénu chovají Francouzi ve veliké úctě.

Pod katedrálou se táhne 12 km písečných pláží a plážiček, na kterých byste nejraději strávili celou dovolenou. V jedné z hospůdek si pak dáte skvěle upraveného býčka s originální camarqueskou rýží a zapijete "písečným" růžovým vínem, které vám připomene, že je čas opustit tato požehnaná místa a vydat se ochutnávat další.

 

 

 

 

 

 

cestování dovolená Francie
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Divišová
Krásná procházka památkami a přírodou v Provence. Byla jsem tam v devadesátých letech na delším poznávacím zájezdu, projeli jsme celé Azurové pobřeží, od Monaca po Marseille. Všude jsme měli dost času a úžasnou průvodkyni dr. Bryndovou, která nám poskytovala mnoho zajímavých informací. Byl to zážitek, na který do dnešního dne ráda vzpomínám. Taky jsem ráda, že jsem byla tehdy podstatně mladší a mohla tak náročný zájezd absolvovat. I pro mne je to jeden z nejkrásnějších koutů Evropy. Děkuju .
Helena Přibilová
Děkuji za moc hezký článek o Provence, jednom z nejkrásnějších koutů Francie. V devadesátých letech jsme tam byli s manželem čtyřikrát na pracovních pobytech, díky nimž jsme měli možnost poznat mnohá nádherná místa na Azurovém pobřeží. Často se ve svých vzpomínkách na tato místa vracíme.
Alena Vávrová
Jsem ráda, že mezitím se mi podařilo Provence také navštívit a že jsem nedávno náhodou viděla Marii v TV v pořadu Poklad z půdy ;-)).
Jan Zelenka
Krásné, krásné. Na svých cestách Středomořím jsme se do Francie skoro nedostali. byla to škoda. Poutavě popsané!
Marie Měchurová
Kdo jednou navštíví Provence, bude se tam chtít vrátit. Děkuju za připomenutí krásných zážitků.
Květa Řičánková
Byla jsem v Provence s rodinou před 8 lety. Poznávali jsme málo navštěvovanou část,malé městečka ale moc pěkné, také jsme navštívili Avignon.Ubytovní jsme byli typickém kamenném domečku mezi vinohrady a poli levandule s nádherným výhledem -stál na kopečku.Bylo v něm moc příjemně,teď by se hodil.
Anna Potůčková
Hezký článek, na chvíli jsem se tam virtuálně nyní ocitla také :-).
Blanka Lazarová
Pěkné, díky za vyvolání krásných vzpomínek na Provence. Je tam moc krásně.
Marie Ženatová
Díky za hezkou připomínku. Akvadukt byl postaven 108 let před n. l. a vedla se jím voda do vzdáleného města - byl to pro nás všechny přímo stavitelský skvost - náš průvodce nám tehdy říkal, že je to druhá nejnavštěvovanější památka ve Francii. Ovšem celá Francie byla pro nás v roce 1991 přímo exotikou subtropické oblasti*
Dana Puchalská
Dokončení... I když jen virtuálně po Provence. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.