Psi dokážou žárlit jako lidé

Psi dokážou žárlit jako lidé

24. 7. 2014

Nejlepší přítel člověka sdílí s lidmi i jednu z jejich ošklivých vlastností, a to žárlivost. Tvrdí to alespoň zpráva amerických vědců, podle kterých je u psů tato emoce nejspíš spojena s pudem sebezáchovy. 

Výzkumníci použili 36 psů velmi odlišných ras. Jejich majitelé si před svým psem hráli s třemi různými předměty. Jednalo se o plyšového psa, který uměl štěkat a hýbat ocasem, dále knihu, z níž šla hudba a majitel nahlas četl, a svítilnu ve tvaru tykve. 

Když se majitelé věnovali plyšovému psu, který uměl štěkat a hýbat ocasem, vyvolávalo to u jejich psů často nesouhlasné a podrážděné reakce. Téměř třetina zvířat se dokonce pokoušela zabránit kontaktu mezi svým pánem a plyšovým psem a čtvrtina byla vůči této hračce otevřeně agresivní. U zbylých dvou předmětů k ničemu takovému nedocházelo. 

„Naše studie ukazuje nejen to, že psi projevují chování připomínající žárlivost, ale také, že se pokouší rozbíjet vztah mezi svým pánem a předpokládaným rivalem,“ zdůraznila vědecká výzkumnice Christine Harrisová z Kalifornie. „Zdá se, že psi byli motivováni potřebou chránit pro ně důležitý sociální vztah,“ dodala žena. 

domácí mazlíčci pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Pašingr
Existují ovšem i výjimky. Náš pes nežárlí. Klidně mi dovolí hladit cizího psa.
Zdenka Jírová
Žárlit dovedou i kočky a to dost rozhodně. Celý život chovám kočky a dobře jejich chování znám, nepotřebuji k tomu studii amerických odborníků. Žárlí na nový zvířecí přírůstek do rodiny, kočku nebo jiné zvíře, žárlí na návštěvy, kterým se věnujete, dokonce nesouhlasně mňoukají při telefonování mobilem. Chápou, že na druhé straně"drátu" je jejich sok, který jim ubírá pozornost jejich paničky. Mám nyní dvě kočky, ta starší si zabírá prvenství v mé pozornosti. Musím neustále dávat pozor, abych je mazlila pokud možno obě najednou, jinak na sebe prskají.
Petr Zwikirsch
To ani vědci z Ameriky nemuseli bádat.My to víme už dávno o našich miláčcích :-)
Zuzana Pivcová
Já myslím, že to je snad všeobecně známo. Žárlí i dva kocouři, žijící v bytě, když zavolám Čerte, nebo ho začnu hladit, okamžitě přiběhne i starší Míša a doslova se cpe pod ruku. Dva psi našeho známého, to je to samé, odstrkávají se navzájem, každý chce být u páníčka ten první. Kocour žárlí i na mobil, když sestra s někým mluví, budí to v něm velkou nespokojenost a naštvaně se dožaduje přednostně přízně on.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...