Moře u nás a Češi u moře

Moře u nás a Češi u moře

21. 5. 2014

Kdysi byla moře i u nás

V Čechách i na Moravě se stále nacházejí zkameněliny mořských živočichů, kteří u nás žili v době křídy ( ryby před 90 milióny let ) i ještě dříve v prvohorách - v kambriu před 500 milióny let zde žili trilobiti. V dávné době se v České kotlině rozkládalo mělké křídové moře od Drážďan v Německu až po Moravu. ( tady se můžete podívat na přibližnou mapu světadílů v té době )  
Pískovcové skály Českého Švýcarska, Českého ráje a mnohých dalších skalních útvarů jsou usazeniny ze dna moří, kde nacházíme mnoho pozůstatků mořských živočichů.  Mořské usazeniny jsou i opuky a vápence na našem území. Dnes se ale považujeme za vnitrozemský stát, protože moře z našeho území již dávno ustoupilo. Když nostalgicky toužíme po širokém rozhledu na mořský obzor, chceme cítit vůni slaného vzduchu a plavat v mořské vodě, tak musíme z malé české kotliny vyrazit do zahraničí.

Moře českých králů

V historických dobách českých králů  patřily k českým zemím i části pobřeží Jaderského moře. V husitském období se zakreslovalo do českých map i pobřeží Baltského moře, které dobývali Bratříci při spanilých jízdách. K území Rakouska-Uherska patřila v 19. století velká část dnešního pobřeží Chorvatska a Černé hory.  Mnoho Čechů i Moravanů odcházelo pracovat do vzdálených částí c.k. mocnářství. Například můj prastrýc sloužil jako Čech na vojně u císařsko-královského válečného námořnictva na lodi "Korunní princ Eugen" jako zbrojmistr (quartierwaffenmeistr) v přístavu Boka Kotorská – právě v době Kotorské vzpoury v únoru 1918.

Jadran jako české moře

České menšiny dodnes žijí v Chorvatsku, Srbsku i Bosně a Hercegovině.  A tak jezdím velmi rád k Jadranu za mou tetou ze Sarajeva, která si s manželem v době Jugoslávie postavila patrový domek na pobřeží Makarské riviéry. Když zanikla Jugoslávie, tak rázem mají rekreační objekt v zahraničním Chorvatsku. Pochopitelně je lepší být u moře na návštěvě u příbuzných  než v hotelu, ve stanu nebo karavanu. V galerii jsem přidal několik snímků Jadranu z mého archivu. Rádi se tam opalujeme a plaveme jako za mlada. Nepsal jsem článek, co všechno dělám jako za mlada, ale zatím je toho dost od plachtění na malé plachetnici, přes potápění až po tenis  a volejbal  s přáteli na kurtech u hotelů.  Občas vyrazím i na vysokohorskou turistiku v pohoří Biokovo nebo do Julských Alp. S  trajekty se snadno dostaneme na  zajímavé okolní ostrovy Hvar,  Brač a Korčulu. Podle statistik jezdí  každý rok k moři  do Chorvatska a  Černé hory více než 1 milión Čechů. Není se co divit. Není to daleko a snadno se tam domluvíme.  Většinou tam Čechy vítají raději než Němce, kteří je kdysi okupovali. Není tam tolik pláží, kde se vám písek dostane do oblečení, jídla nebo i fotoaparátů.  Naopak malé oblázky na plážích jsou čistější a příjemnější.  Ale to většina z vás zná. ( je úterý 20.5 dopoledne a shodou okolností televize ČT2 uvedla ironický film s názvem „Obnažený národ“ o pobytu českých turistů v Chorvatsku) Jak říkají právě herci ve filmu –  Jadran je to z 80% České Chorvatsko.
Bývalá česká flotila námořních lodí kotvila především v polském Štětíně na Baltu a často vykládala zboží v Hamburgu - Severní moře.

Mnoho moří v okolí - Norské, Severní, Baltské, Tyrénské, Ligurské

Většina z nás navštívila více moří a může porovnávat nejen kvalitu koupání, ale i okolí. Historických památek, služeb a prostředí. Na severu jsou moře většinou tmavší, kalnější a chladnější. Ta nás tolik nelákají. Přitažlivější je pro nás azurově modrá barva na Azurovém pobřeží Francie u Saint Tropez, jižních moří v Itálii, Španělsku, Řecku, Turecku, Tunisu či Egyptu. Každý si pak rád vybere podle svých možností časových i finančních. Někdo chce letět na Kanárské ostrovy a jiní až do Karibiku nebo na Havaj.

Koupání v Norském moři, které patří k Atlantiku, bylo pro mne nepříjemné a pod vodou nebylo v kalné vodě skoro nic vidět. V létě mělo teplotu 17°C. Když jsem si zaplaval v Japonsku v Tichém oceánu ve vrcholícím létě, tak se voda ohřála na 27°C. Pacifik měl ve stejném ročním období  o 10°C víc než severní Atlantik a to je znát. Navíc pod vodou bylo moře u Japonska mnohem zajímavější a  bohatší na faunu i flóru. Nejkrásnější  koupání a potápění jsem zažil na italském ostrově Sardinie, kde se plážím říká právem Karibik Středomoří. Bělostný písek a voda průzračnější než na Jadranu. S Italy se sice člověk tak snadno nedomluví jako z Chorvaty, ale rád bych se tam ještě někdy zajel podívat. Ale letos to vypadá zase na cestu k Jadranu. Tam je to pro nás spolehlivě přátelské – České Chorvatsko. Pro jiné přátele z i60.cz je to zase jen a jen jejich známé místo jinde - třeba v Bulharsku, Řecku nebo Turecku.

Atavistické vzpomínky 

Když sedím večer jako důchodce "na dovolené" u břehu moře, tak mne napadají verše. Těžko vyjádřitelné pocity chci uložit do slov, ale nedaří se to. Tlukot vln mi připomíná tep moře. Ale tady na i60-ce se ve verších již dříve jedna čtenářka vyznala z lásky k moři. Klidné večerní vlny  vždy jen zašumí v oblázcích pláží a okolo voní pryskyřice borovic a oliv. Do toho slaná vůně moře a mám pocit, že když hvězdy vycházejí, tak jsem o pár desítek miliónů let zpátky a jakási dvojdyšná ryba na ploutvích váhavě vystupuje na břeh. To byli asi naši předci, kteří vyšli z mořské vody a dýchali jak žábrami, tak na souši i plícemi vytrénovanými přílivem a odlivem. Kdysi dávno jsem při plavání daleko v moři potkal skupinu hrajících si delfínů. Jsou to opravdu naši velmi inteligentní příbuzní. Nikam nespěchali a hráli si asi deset metrů od nás. Koukli se nás zvědavě jako na ty slabé pomalé plavce a skotačili dál. Asi si řekli, že s námi nebude žádná velká zábava. Nemohli jsme se na ně vynadívat. Pak si asi dali signál, že zábavy je dost a zmizeli rychle směrem k poloostrovu Pelješac. Asi je maminka delfíním pískáním zavolala k obědu k nějakému hejnu sardinek.
Možná, jsou ale naše vzpomínky na vodu a moře mnohem mladší. Když nás naše maminka nosila v sobě a plavali jsme v plodové vodě, tak jsme slyšeli tep jejího srdce a ne šumění moře. Každé dítě v lůně matky má na chvilku žábry, které ale zarostou. Proto asi rádi plaveme kdekoliv ve vodě, a pocitově se vracíme do toho bezpečného období před narozením. Jen ta voda musí být příjemně teplá a ne studená.

Když si doma přiložíme mořskou mušli k uchu, tak slyšíme zdánlivě zvuky vln moře. Slyšíme však jen kouzelný rytmus našeho srdce, který nás udržuje při životě už od doby plavání v mamince.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslav Štorch
Díky děvčata za příznivé komentáře. Jak se říká, učitelství není povolání, ale diagnóza :-) Učil jsem na středních školách přes 30 let a zbytek ve speciálních sportovních školách, takže mám právo na chorobu, která vede k poučování ostatních, přestože se tomu bráním. Jestli se nemýlím, tak jste obě hodně let učily. Někdo je pozitivně postižen francouzštinou a druhá němčinou i historií. Kdysi nás na fakultě učili, že zvídavost a touha po poznání souvisí úzce s inteligencí. Naštěstí nás všechny v důchodu ještě hodně věcí zajímá a nenudíme se nikdy :-) Jeden článek za druhým a už je tady na i60-ce móóře článků. A to ještě další pěkné články chrlí redakce každý den.
Zuzana Pivcová
Pocitově mě to pohladí a vědomostně obohatí. Když jsme před pár lety obeplouvali lodí Chalkidiki, provázeli nás hraví delfíni pěkný kus cesty. Delfíní show jsem viděla kdysi dávno v rumunské Constanci a pak poměrně nedávno v ZOO v Duisburgu, ale to vůbec nebylo ono. Ale nejvíc mi Váš příspěvek připomněl dětství v Českém ráji, kdy jsme občas vyrazily s maminkou hledat polodrahokamy nebo zkameněliny. Trať byla lemována skalními útvary a mě vždy fascinoval pocit, že tam kdysi bylo moře. V té době jsem moře ještě nikdy neviděla.
Marie Magdalena Klosová
Pane Miroslave,Ve Vašem příspěvku je vše.Fakta,vzpomínky i emoce.jste všestranný pozorovatel a výborný téměř vědecko-populární vypravěč.Já jsem spíš přes ty pocity a emoce.A děkuji Vám za ohlas k "mému" moři.
Pavel Král
Moc pěkný článek i snímky. Také jsem viděl hrát si delfíny ale jen v delfináriu v Itálii. Ve volné přírodě to musí být krásný zážitek. naše rodina jezdí pravidelně na osvědčený řecký ostrov Korfu. Tam jezdíme s přáteli už přes patnáct let každý rok.
Miroslav Štorch
Jsem rád, že se vám článek líbil. Váš komentář mne potěšil, i když máte raději kamenná moře. Vždy jsem měl jako kluk pocit při potápění, že pod vodou se člověk může pohybovat jako pták a létat nade dnem jako nad krajinou pod hladinou :-) Mořská voda má vyšší hustotu než sladká voda díky soli a dalším rozpuštěným prvkům. Lépe nadnáší a můžete se krásně vznášet na hladině i pod ní. Potápění jsem dělal poloprofesionálně a baví mne dodnes jako za mlada. Naše dvě děti jsem naučil plavat snadněji právě v mořské vodě. V českém rybníku to pro ně bylo těžší.
Marie Novotná
Krásný článek,jen to moře...Je nádherné-na focení a koukání.Moře-je spojené i s jiným významem,ne jenom s vodou.Voda je dárce života-jen nesmí být v botech nebo bytě.Nechci navodit negativní atmosféru,jen chci za sebe napsat poznámku.Vodu ano,ale do veliké vany-třeba relaxační,ale stačí i obyčejná.A slanou,to není problém,ta může být i ve vaně.Určitě řeknete,že pláž je něco jiného,ano,ale ne pro mě.Opalování bych měla jako trest.A když moře,tak to kamenné.Užívejte si to slané a já se budu ,,drápat" na kamenné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%