Moje "zamlada" se mě
pořád drží jako klíště

Moje "zamlada" se mě
pořád drží jako klíště

14. 5. 2014

Skvělé téma na slohovou práci, ne-li zrovna na maturitní, hodila by se úvaha. A protože je čas maturit, tak směle do toho!

Pojem "zamlada" se zdá jednoznačný a jednoduchý, ale přesto je plný nejasností. Hlavně se mi zdá dosti relativní. Kdy je to "pravé" zamlada? V šestnácti, jednadvaceti, nebo až třiceti? Přistihuji se po celý život jaksi "zamlada". Se "zamlada " v 16 není žádná potíž. Je tak samo za sebe. Bez námahy. Bez předsudků. Jo, svízele mohou s ním být různé, ale k tomu to jaksi patří. V 21, natož ve 30 se často zdá, že už "zamlada" máte za sebou. Jsou to, pravda, přechodné stavy, ale někdy dají zabrat. To "zamlada" v 16 to bylo jiné! Bez závažných rozhodování, bez přílišné zodpovědnosti, bez starosti o partnera či dokonce o děti. Někteří třicátníci mají dokonce tendenci pasovat se do kategorie předčasných "starců". Už ani tělo nevypadá a nechce fungovat jako "zamlada"!

Já osobně jsem si své "zamlada" kdysi ohraničila léty 37 (asi mi blížící se čtyřicítka nahnala strach) a rozhodla jsem se, že u nich zůstanu pro všechny časy. Prostě ať se děje, co se děje, v hlavě mám svých 37. Samozřejmě, že to občas přináší i jakési nevýhody. Například v tramvaji, kdykoliv se mi podaří usednout, mám vždy pocit, že jsou kolem mě potřebnější a hlavně starší a musím se dost držet, abych nevyskakovala
s nabídkou svého místa.Na druhé straně,mě taky nikdo sednout nepustí, sem přece jako "zamlada". 

V práci s tím mívají problém někteří kolegové, ať už mladší či starší, o nadřízených ani nemluvě. Vaše "zamlada" na ně často působí jako nevycválanost, nezkušenost, neřku-li drzost. Vy přece ve "svých" letech
už nemáte na "zamlada" nárok! Zkrátka vaše "zamlada" je kdykoliv, ale hlavně musí být ve vaší hlavě.
Takže já své "zamlada" hýčkám, utužuju a cvičím, nehledě na jiné časové okolnosti.

Ve svých čtyřiceti jsem si zahrála opravdové divadlo v roli 25 leté dívky se stejně mladým partnerem.A byl to úspěch! Ve svých padesáti jsem usedla do sedla opravdového koně a činila jsem to po celých sedm let s velkou chutí a téměř posedlostí. Nevím, jestli "zamlada" bych z toho měla tak úžasný pocit. Ve svých šedesáti, přinucena okolnostmi, jsem znovu vzala do rukou volant a začala nadšeně řídit auto. Je z toho téměř koníček.
Jako "zamlada" stále cestuji, nejraději právě "za volantem" a na vlastní pěst. Mám chuť vyrazit jen tak na "pas blint" a nebojím se ani neznámých končin, ani noclehů pod stanem. Navigaci nemám ráda.

Moje "zamlada" se mě zkrátka drží jako klíště. Pomáhá mu smích, nadhled, radost z malých věcí, úžas nad zázrakem každého dne, také zvídavost a schopnost "kochání se".

A jako prémie: Nic není více jako "zamlada", než když se člověk zamiluje. Pak je  v š e ch n o  jako "zamlada". Jak jednoduché!

Tak tedy: Mějte se jako "zamlada"!

 

Co děláte nyní ve svém seniorském věku jako "za mlada"? K čemu jste se vrátili, anebo co jste nemohli dělat v mládí a dostali jste se k tomu až nyní? Napište jakýkoli svůj příběh či příběh ze svého okolí na téma „jako za mlada.“ Nejlepší příspěvek opět oceníme malým dárkem.
Můj příběh Soutěž: "Jako za mlada"
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Hezky napsané a jde mi z duše. I když mé "zamlada" už je hodně dávno, duševně se tak cítím pořád. I když na koně bych určitě sednout nemohla, dala jsem se do psaní o svých zážitcích " zamlada". Některé si můžete přečíst na mém profilu. Teď mě moje dcera lanaří do Univerzity třetího věku. Ještě uvidím.
Milada Salajková
Přesvědčily jste mě děvčata, že je to nakažlivé. Užít si života je třeba umět. Držím všem pěsti !
Marie Magdalena Klosová
Doufám,že jsem nakažlivá!
Eva Balúchová
Koukám Marie,že máte elánu na rozdávání,doufám,že se v Praze od Vás trochu nakazím. :-)
Růžena Antlová
Přeji vám aby se vaše zamlada vás i nadále drželo jako klíště spoustu dalších roků ! Skvěle napsané !
Marie Magdalena Klosová
Milá Zuzko,to skoro vypadá jako telepatie nebo splynutí duší. Ale proč ne?Jsem zvědavá na tu Tvou.
Zuzana Pivcová
Ještě chci dodat, že nejen fotka dalšího páva, ale napsala jsem si své "Zamlada", leč zjišťuji, že začátek je opět pojat stejně. Zakže zde bude nějaké nenáhodně podobné uvažování. Omlouvám se tedy, ale úvahu, co je "zamlada", jsem Ti opravdu nešlohla, až to moje záhy vyjde.
Zuzana Pivcová
Díky, připadá mi, že se koukám do zrcadla, byť s jinými zájmy, ale se stejným vnímáním "věku".
Hana Čadová
Proti věku není léku! Děti do školy a školky jako zamlada nemám, tak nyní si užívám možná více jak "zamlada". V 60ti letech jsem skákala tandemový seskok padákem, proletěla se nad mořem rogalem a také byl let balonem. Život beru s úsměvem!
Pavla Vítková
Kdybychom za mlada měli ty zkušenosti, co nyní, mnohé by bylo lepší... Ale to je život. Svou úvahu jste pěkně napsala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...