Žiji s ještěrkami

Žiji s ještěrkami

26. 2. 2014

Vlastně to zavinil výrok: Jsi pěkná ještěrka! Autor tím chtěl naznačit, že jsem i ve svém věku pěkné číslo. Trochu drzá a neusazená.

Když ještěrka, tak ještěrka, řekla jsem si. A koupila jsem si na krk řetízek s přívěskem ještěrky. Když jsem krátce nato přišla do obchodu s orientálním zbožím, nestačila jsem se divit, kolik tam nabízeli ještěrek. Postupně jsem si je začala kupovat. Dřevěnou, kovovou, porcelánovou, hadrovou, kamennou, umělohmotnou, některá ještěrka seděla na kameni, jiná byla závěsná, další vykládaná kamínky, většinou šlo o výrobky cizí, často africké nebo indiánské. Dnes mám asi 20 figurek ještěrek, na stěně visí alternativní obraz - mandala - se čtyřmi ještěrkami, koupený pro mě v jedné atypické čajovně, polévku jím z keramické misky s ještěrkou, kterou mi nabídla výtvarnice na berounských hrnčířských trzích, vidouc mou ještěrku na krku, nosím tašku a peněženku s ještěrkou, mám čtyři přívěsky a jednu brož s ještěrkou. K vánocům jsem dostala mimo jiné také rulandské bílé víno ze Znovínu Znojmo Lacerta viridis čili Ještěrka zelená.. A na jedné motorkářské akci jsem měla dokonce i obrázek ještěrky přechodně na paži. A s heslem poněkud odvozeným od ještěrky se koneckonců hlásím i zde na portálu.

Ještěrky jsou pro mě pozoruhodné tím, že jsou ladné i mrštné, mají rády slunce i stín, přijdou až na dosah, avšak pak sebou náhle škubnou a rychle zmizí. Mají na sobě pestré barvy, z nichž nejkrásnější je pro mě kovově zelená.

Ale nevím, snad bych měla upřesnit, že mám kromě ještěrek ještě z doby předtím "smečku" plyšových vlků, kterých je taky asi dvacet, a vedle těchto plyšáků  dalších 10 vlčích figurek. Když k tomu přičtu ještě ostatní, někdy už dost staré hračky a figurky, hlavně medvědy, psy, ale i hrochy a australskou faunu, rozsázené různě po bytě, dvě patra lastur, hvězdic, korálů a jiných mořských krás za sklem skříně a kameny a kamínky na poličce, tak není divu, že v mém malobytě na normální vybavení už moc místa nezbývá. Ale je to můj svět, můj "holčičí byt", jak ho jednou někdo hezky pojmenoval, můj domov, ve kterém se cítím dobře a na nic si nehraji. To asi pochopí jen sběratel, i když já se vlastně za sběratelku nepovažuji. Vedou mě jen pocity a sympatie. Ale zrovna ještěrky......? Nebo snad nejsem sama, komu se líbí?

 

Sbíráte pohlednice, pivní tácky, ubrousky nebo třeba brouky? Je vaším koníčkem filatelie? Jak velkou máte sbírku a kolik let ji spravujete? Jakou máte ve sbírce největší vzácnost? Napište nám svůj příběh na téma "Moje sbírka". Ten nejlepší odměníme!
sběratelství
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Práglová
Každoročně nás ještěrka navštěvuje na zahrádce.Vždy si lehne na skalce na placatý kámen a opaluje se.Je to příjemný pohled.A tvůj příspěvek Zuzko,je moc pěkný.Díky
miloslava karasova
No někdy mi ten náš metrový nalezenec působí horke chvilky.Dnes pootevřené okno,otevřené terarko a leguán nikde...Po půl hodině jsem ho našla.V posteli,pod polštářem....
Olga Štolbová
Obdivuju všechny sběratele, kdysi jsem také sbírala kde co, nejdéle jsem vydržela u zápalkových nálepek. Když jsem zjistila, že mé děti chodí loudit krabičky sirek i od cizích lidí, raději jsem skončila a darovala ji.
Soňa Prachfeldová
Asi každý má vztah k tomu , co jej oslovuje, dotyčný to ví, anebo to tak cítí. Je fajn, když se propracuje opravdu k úžasné sbírce a má se čím chlubit a jsou za tím hodiny měsíce, roky, atd, práce a pak je z toho nádherná sbírka určitého, či čehokoli. Také mám různou všehochuť, jen pořád nevím, zda to vyjádřit písemně . Všechny Vaše sbírky mě oslovují a obdivuji Vaši píli a vytrvalost !
Jana Šenbergerová
Ještěrky, především ty malé, jsou mi ze všech plazů nejsympatičtější. Zajímavá záliba.
Zuzana Pivcová
Mílo, já se chodím pravidelně dívat na dvě leguánky nosorohé do obchodního centra Chodov. Jsou nerozlučná dvojice. Před rokem byla najednou ta menší pryč. Šla jsem se ptát do Petcentra, které má terárium na starosti, co s ní je. Bylo mi řečeno, že si ji někdo draze koupil. Připadalo mi, že ta větší teskní. Za čas byly zase dvě. Nevím, zda se vrátila ta původní, ale jsou stále spolu. Doslova se po sobě válí. Hned bych je chtěla mít doma. Alenko, u mě převládají medvědi lední, jsou celkem čtyři, jeden je originál podle toho nešťastného Knuta z berlínské ZOO. Nejstarší méďa je Bubík (Bubu ze seriálu Méďa Béďa), roztomilý medvídek, stojící na tlapkách, původně z NDR. Tomu je už asi 38 let. Těším se na vyprávění.
Zuzana Pivcová
Růženko, poučila jsi mě, pochválila i pohladila. Děkuji. Jiří, čekala jsem, jestli se ke svým ještěrkám "přiznáš". Taky jsi mě pohladil i pobavil. Děkuji.
Jiří Libánský
Paní Antlová. To jsem nevěděl, že má ještěrka schopnost ovládat sexuální sílu. To by mohlo ledacos vysvětlovat. :-) :-) :-) A to Zuzana nenapsala, jakou mají její ještěrky schopnost expandovat i do okolí. Já jsem si už dlouho přál chovat v teráriu agamu. To je taky taková velká ještěrka. Pořízení a chov (především z finančních důvodů) stále odkládám. Mezitím se mi byt zvolna zaplňuje touto ještěrčí invazí. Tak už jsou na nádobí, na nočním stolku, na prostírání, v květináči a nebo se v různém materiálovém provedení jen tak všude povalují. Tu kovovou na krku nosím skoro rok a jen na šamanské akce ji měním za dřevěnou. Tak vlastně až díky tomuto článku jsem si uvědomil, že mám vlastně sbírku ještěrek. Různých. Včetně té největší.
Růžena Antlová
Zuzko u tebe musí být hezky .U nás plyšáky vystrnadily panenky.Jednou jsem všechny plyšové miláčky i se dvěma ještěrkami nacpala do velkého pytle a dala do klokánku a nechala jen pár na hraní pro mé dva pejsky.Ještěrky jsou opravdu pozoruhodné určitě víš co symbolika ještěrky znamená v Mayském kalendáři byla ještěrka pokládaná za znamení které ovládá sexuální sílu těla já to nevěděla ale vyčetla i tohle poselství pro" ještěrku" ...."zákrok ve prospěch někoho, ve prospěch druhých, světa a přírody nebo životního prostředí, je ve tvém životě žádoucí a žádaný. Na své cestě životem se musíš naučit přebírat odpovědnost za slabší (případně na tobě závislé) bytosti. Mohou to být zvířata, rostliny nebo lidé odkázaní na ochranu a cizí péči. Tvoje cesta nikdy neskončí, pokud se o ně nepostaráš, nepřevezmeš na sebe jejich opatrování a nesejmeš z nich břemeno, které je tíží. Líbí -nelíbí ! Líbí se mi ještěrky plyšáci a ještě víc jako přívěšek na krk .Vnučka má malinké ještěrky jako náušnice.Ale řeknu ti setkat se s ještěrkou na zahrádce nebo v lese to je pak dobrodružství .Jednou jsem se překonala a v lese ji i vyfotila ,ale na zahrádce když tak vytrháváš trávu na záhoně a šahneš na ni brrr. Jsem moc ráda žes napsala o svém sběratelství kde nepřevládají jen ještěrky,ale i plyšáci kameny ,lastury a s 20 vlky v bytě musí být život zrovna tak hezký jako u mě v "dětském" pokoji s panenkami .Moc pěkně jsi to napsala s humorem a to se mi líbí !
Alena Vávrová
:-) asi bychom si plácly, u mne se dá také nalézt mnohé z vyjmenovaného, dokonce i jedna zelená ještěrka z korálků se tu někde vynachází a v létě je tu mám na zahradě živé. Pak hlavně ti medvídci a o dalším se snad ještě odvážím napsat víc.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.