Láska školačky k samopisu

Láska školačky k samopisu

20. 2. 2014

V padesátých letech minulého století nepatřil psací stroj k běžné výbavě domácností. Ani naše rodina nebyla výjimkou a tento technický zázrak nevlastnila. Nevzpomínám už si přesně, kdy jsem ho viděla poprvé. Ale byla jsem teprve začínající školačka, když mi bylo dovoleno při návštěvě
u strýce v Praze sáhnout na černé klávesy s písmenky u nablýskaného „samopisu“. Takto jsem si psací stroj prý pojmenovala.

Bylo to po té, co mně strýc dal do ruky papír a ukázal, jak se vkládá na válec a stačí otáčet malým kolečkem, aby byl papír připraven ke psaní. Pak už scházelo málo – jen ťuknout a krasopisně to psalo úhlednými, přesně stejně velkými písmeny. To se mi moc líbilo. Později jsem se prý rodičů ptala, proč se musím učit ve škole v hodinách psaní ta jednotlivá písmenka doslova malovat, když už existuje stroj, co to umí psát skoro sám. Samozřejmě, že jako ostatní děti, jsem i já při vyučování začínala psát nejprve tužkou, pak perem s násadkou a největším pokrokem na základní škole bylo plnicí pero.

Technické věci mě tehdy příliš nezajímaly. Ale můj obdiv k psacímu stroji byl výjimečný a během let se ještě zvyšoval. O to se zasloužil jakýsi film, kde se děj částečně odehrával i v kanceláři. Tehdy jsem zatoužila umět ovládat rychlé psaní právě tak, jako to ukazovala filmová herečka. To už mi bylo asi třináct, nebo čtrnáct let a měla jsem se rozhodnout, co budu dál studovat. Vůbec jsem nevěděla, co bych chtěla dělat. Dětské sny o letušce, nebo krasobruslařce již dávno upadly v zapomnění. Tatínek přišel s nápadem na Grafickou školu. Toho jsem se nejprve zalekla v domnění, že tam bych měla dělat jen nějaké grafy. Ale dozvěděla jsem se, že to je o úplně něčem jiném. Mohla bych tam studovat různé techniky kreslení a navíc všechno kolem fotografování. Rodiče správně vytušili, že to mě zaujalo.

Občas o sobotách se totiž naše koupelna proměňovala ve fotografickou temnou komoru. Tam otec tehdy vytvářel černobílé obrázky, a já se sestrou jsme směly pozorovat, co se vyklube z negativu, jak se pracuje s vývojkou a se zvětšovacím přístrojem. Taťka pořizoval záběry nejen pro rodinu a známé, ale úspěšně obesílal zajímavými snímky i různé fotosoutěže. Najednou mi bylo jasné, že chci být studentkou pražské Střední grafické školy. Jenže věci se vyvíjely jinak, než jsem si já i rodiče přály. První rána přišla, když jsem se od ředitele základní školy dověděla, že přijetí na takový obor není jen o dobrém prospěchu. V tom jsem problém neměla. Ale není to ani o zájmech a talentu, ale vyžaduje se prý také bezchybný kádrový materiál! To byla potíž a nikdo se nechtěl podepsat pod doporučení k mému studiu. Nic z toho jsem moc nechápala. V zápisech mých předků se objevovaly nežádoucí skutečnosti (mj. vyloučení z KSČ), prostě jakési politické kaňky, neslučitelné se socialistickým režimem.

To negativně ovlivnilo i další rozhodování o mém budoucím studiu. Byla jsem přijata „jen“ na Ekonomickou školu. Dětská láska k psacímu stroji mě pak vynesla na nejvyšší stupínek nejlepší písařky ve třídě. Byla jsem školou nominována na soutěže v psaní na rychlost i přesnost a vozila jsem domů diplomy z úspěšných závodů. Naivně jsem se domnívala, že když budu ve škole v něčem výborná, tak dostanu pěkné zaměstnání, odpovídající dobrým studijním výsledkům. Nebylo tomu tak.

Dovětek:
aktérka příběhu se naučila mít ráda i práci, kterou původně vůbec dělat nechtěla. Nastoupila do tehdejší Strojně početní stanice. Zalíbilo se jí tam nakonec tak, že postupovala krok za krokem na vyšší a vyšší pozice. Souběžně ještě stačila dostudovat a také odmaturovat na Střední ekonomické škole v Jihlavě. Z nejvyšší možné dosažitelné funkce vedoucí směny odcházela po deseti letech zaměstnání na mateřskou dovolenou…

 

Vzpomínáte někdy na školní léta? Pamatujete si na své učitele? Jste v kontaktu s bývalými spolužáky? A co první lásky v školských škamnech? Jaká byla podle vás úroveň školství před desítkami let a nyní? Napište vaše zkušenosti či příběh ze školy. Nejlepší příspěvek oceníme.


škola
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Jarko, moc se mi Tvé vzpomínání líbí. Díky...
Marie Novotná
Jarko,ty jsi úžasná.Děkuji za tvoje krásné vzpomínky.
Zuzana Pivcová
Jarko, Tvůj příspěvek mě hodně oslovil. Vypovídá o minulé době, která zmařila mnoha talentům možnost se více rozvinout. Moje o něco starší sestra, velmi dobrá žákyně, se dostala na střední školu jen s lékařským potvrzením, že se svou fyzickou vadou nemůže pracovat ve výrobě. Za mě se situace začala uvolňovat a mě už vzali normálně, dokonce bez zkoušek. Další politické "kolo" ale začalo v 70. letech za normalizace. Sestra jako učitelka na venkovské škole měla ve třídě dívku, nejlepší žákyni na škole, která kvůli tomu, že rodina chodila do kostela, musela z rozhodnutí ředitele jít jako šička do Jitexu, nakonec ji ale sám podnik poslal dálkově studovat. Díky za školní "zpověď".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...