Kočičí sen

Kočičí sen

24. 1. 2014

Na území trojské botanické zahrady a v jejím okolí žije spousta toulavých koček. Moje sestra kromě svých domácích koček, které jsou momentálně tři, krmí již řadu let i kočičí "bezdomovce". Některým lidem v sídlišti se její počínání nelíbí. Tvrdí, že na jídlo chodí potkani, ale my jsme přesvědčeny, že díky kočkám tam naopak potkani nejsou. Hned po listopadu chystali lidé v rámci úklidu na kočky razii. Zachránilo je jen to, že jsem vyvěsila v domě ceduli, že pan prezident Havel má kočky rád a oni by jim chtěli ublížit.

Vidina hladových koček a nemožnost se o ně postarat se mi dlouho promítaly do spánku. Ten sen mě pronásledoval s neústupnou pravidelností. Vcházela jsem do zahrady a náhle se z křoví vynořovaly kočky, spousta koček, kterým jsem neměla co dát. Probouzela jsem se se zahanbujícím pocitem. Proč se mi to zdá, vždyť se o kočky starám?

V posledním desetiletí, když se poněkud zlepšila má finanční situace, jsem začala jezdit na dovolenou. V Tunisu byla spousta opuštěných koček. Místní lidé jim jako oblíbeným Mohamedovým zvířatům neubližovali, ale také se o ně nijak nestarali. Nosila jsem jim zbytky svého jídla z hotelu, ale to zdaleka nestačilo. V místních obchodech jsem krmivo pro kočky neobjevila. Když jsem jela na Krétu, bylo to obdobné. A tak, když jsem se následně vypravila na Kos, vezla jsem s sebou balení suchého krmiva.

Brzy po příjezdu jsem se vydala autobusem do hlavního města. Těsně u archeologického naleziště byla opuštěná, zarostlá zahrada. Náhle jsem stála uprostřed svého tolikrát se opakujícího snu. Ze všech stran se sbíhaly kočky a já jsem je nakrmila dosyta. Bylo mi jasné, že jsem jim pomohla jen jednorázově, ale i tak jsem odcházela se zvláštním pocitem úlevy. Musela jsem jet na řecký ostrov Kos, abych tam odčinila nějakou svou dávnou vinu? Máte právo myslet si o tom všem své. Ale od té doby mě už ten "kočičí" sen nepronásleduje.

 

kočka
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
To je takový tajuplný příběh, takové mám ráda... Za mne to napsala Jarmila P. níže :-)
Zdenka Jírová
Já vžda , když jsem někde na dovolené, najdu nějakou kočku, která je bezprizorní. Mám pocit, že ony vyhledávají mne. Každý den jim proto nosím něco do snídaně nebo večeře, už na mne čekají. Mám radost, že jim zpříjemním život alespoň na těch pár společných dní.
Jiří Libánský
Kdo by se už o kočky staral, když ne taky kočka?
Jana Šenbergerová
Na náhody nevěřím, ale vím, že všechno je tak, jak má být. Věřím, že si napříč životy neseme své dluhy, které máme šanci splácet jindy, než bychom čekali. Pěkný příběh. O kočkách se mimo jiné říká, že jsou vyslanci jiných světů. Kdoví, co jste si mezi sebou vyřídily. Třeba měly zkontrolovat, jestli funguje spojení...
Jarmila Peerová
Je to opravdu trochu zvláštní ,že jste doslova naplnila svůj sen,ale v životě se stává mnoho podivných náhod. Já na takové věci věřím a při určité magičnosti a tajemnosti koček .....proč ne ? Co mělo být vykonáno - bylo, vy jste splnila svůj úkol a máte v životě o záhadu více...
Olga Štolbová
Kočičí sny nemívám, ale také jsem na jednom z Kanárských ostrovů potkávala spousty opuštěných koček a protože jsme je s kamarádkou začaly krmit, měly jsme stále kolem sebe skupinu šesti až deseti, někdy i více koček. Nejraději bychom si je vzaly domů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...