Buďte aktivní, trénujte paměť, začněte ještě dnes, hned teď!
Ilustrační foto: ingimage.com

Buďte aktivní, trénujte paměť, začněte ještě dnes, hned teď!

15. 11. 2020

Kdo má větší šanci na to udržet strašáka Alzheimera pod kontrolou? Co všechno dokáže ochránit mozek před demencí - zelený čaj, káva, losos, ovoce, vitamíny, minerály? Existuje tisíce článků na toto téma. Ale co opravdu funguje?

Očekává se až čtyřnásobný nárůst dementních pacientů do roku 2050. Již před 10 lety bylo cca 65 000 pacientů s touto diagnózou v České republice.  Alzheimerova choroba vede k postupné demenci a mnohdy nedůstojnému konci života člověka. V současné době bohužel není na světě prokazatelná účinná léčba, ale tu a tam se objevující  povzbudivé zprávy o léčebném pokroku. Je prokázané, že existují látky s preventivními účinky, které tělo a hlavně mozek potřebuje. Ten kdo má zájem, aby jeho paměť slušně fungovala co nejdéle, má recept ve vlastních rukou. Nevěříte?

Mám to štěstí, potkávat ve svém životě aktivní lidi přes devadesát. Když jsem se stala dobrovolným společníkem seniorů, první dáma, se kterou jsem se seznámila, oslavila právě 100 let. Na ní mě zaujalo, že denně cvičila jógu prstů. Další se zajímá naprosto o vše doma i ve světě. Politika, kultura, historie, geografie, vztahy mezi královskými rodinami. V lednu oslaví 92 a zeptejte se jí na co chcete. A světe div se, ještě letos zpracovala daňové přiznání pro synovce. Jiná dáma mne odzbrojila, když jsem se od ní, tenkrát čerstvé devadesátnice, poprvé dozvěděla co to je geocaching. Tato dáma miluje hudbu, zpěv, výtvarné umění, různé ruční práce. Ráda zpívá a má ráda lidi. V neposlední řadě znám dámu, která denně luští křížovky a rébusy, sleduje soutěžní pořady, čte knihy a nemá problém s rozhodnutím, zda se sbalí a nechá se převést 600 km na návštěvu či na svatbu. Co mají tyto dámy „přes devadesát“ společného? Jsou AKTIVNÍ a neděsí se změny. Udržují dobré mezilidské vztahy a pravidelný styk s přáteli. Denně něco řeší, denně zaměstnávají mozek, umí se pochválit a jsou si vědomé, že život je boj, který stojí za to. Jistěže znám také pasivní lidí a bohužel mnohem mladší, které by „moje dámy“ lehce porazily na celé čáře. Ale je to jejich volba, když se rozhodli nic již neměnit, všechno předem odsoudit, umí jen kritizovat a závidět…

Neschopnost vzpomenout si na nedávné události, porucha plynulého vyjadřování, ztráta paměti, ukládání věcí na jiná místa, problémy s abstraktivním myšlením, ztráta zájmu o koníčky či o zaměstnání, ztráta iniciativy. Jak bojovat proti těmto strašákům? Měla jsem štěstí, že jsem poznala lidi, kteří učí ostatní jak na to. Jak vyzrát na toho Alzheimera. Jak trénovat paměť a kognitivní funkce. Trénování paměti je povinnost každého, kdo si chce zachovat zdravý rozum. Je jedno, zda se nechá inspirovat odborníky a zapojí se do nějaké skupiny nebo si najde vlastní cestu; studium nového jazyka, křížovky, deskové hry, rébusy, hádanky, soutěže, četba, psaní…Důležité je to dělat. A kdy začít? DNES, hned teď. Co nejdříve!

Na co si tedy každý den VZPOMENOUT?  Stejně tak jako se ve dveřích zastavím a kontroluji K.M.B. (klíče mobil, brýle/), tak se denně ptám, zda mám:

- pravidelný pohyb těla i mozku
- pěkné vztahy, aktivní styk s přáteli a s rodinou
- vyváženou stravu, tzn. živím mozek tím, co podporuje jeho činnost
- zábavu, hobby, aktivity - mát pro co žít, těším se ze života?

A jak jste na tom vy?

 

aktivní senioři Alzheimerova nemoc
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Oprava 2013. :-)
Hana Rypáčková
Potěšil mne první příspěvek z roku 3013 Jiřího Libáňského...
Soňa Prachfeldová
Je to dobrý článek, asi hodně toho máme dané do vínku, ale lék neexistuje proti této hrozné nemoci. Kdybychom měli myslet na vše, co a jak máme dělat, co jíst , co pít, jakou kosmetiku používat, co je škodlivé a co prospěšné, tak bychom už na nic jiného neměli čas. Beru život a raduji se, že to jde.
Marie Měchurová
Tento článek je pořád aktuální. Manžel vyluští každou křížovku, každé sudoku, ale má problémy vzpomenout si, kde je třeba radnice. Začíná mít problémy s určením místa a času. Studuje kresbu a malbu na U3V. Má štěstí, že škola je na stejném místě, kam chodil ve Zlíně na SPŠS. V loňském roce jsem přes akci na íčku absolvovali výzkum v Ústavu duševního zdraví v Praze Klecanech. Bylo to náročné - 3x tam strávil noc a já jsem si našla kousek od ústavu nocleh. Pouštěli mu do mozku tzv. růžový šum. Vyléčit se to nedá, jen zpomalit. Za ten rok se to nezhoršilo.
Danka Rotyková
Člověk by se měl stále snažit o aktivitu, která by mu prospívala, ve stáří to platí asi dvojnásob. Ale pokud by to mělo opravdu vliv na zdraví mozku, neonemocněli by lidé, kteří pracují duševně. Proto tomu až tak moc nevěřím.
Jana Kollinová
Zajímavý článek patřící do kategorie sebevzdělávání, sebeovládání aneb urputný boj se stářím. Tolik toho bylo napsáno na téma zmíněné autorkou, ale zmobilizovat intelekt, fyzickou aktivitu a duševní rovnováhu na výzvu náhodně čteného článku se podaří jen málokomu. Já do té kategorie nespadám a výzva: " A kdy začít? DNES, hned teď. Co nejdříve!" se mi zdá víceméně agresivní, vůbec ne motivační!
Zuzana Pivcová
Článek je z roku 2013, ale vím, jak náročnou a záslužnou práci paní Dáša tehdy dělala a myslím, že dělá dosud. To je pro mě důležitější než sám článek.
Marie Faldynová
Chápu, že nás článek má povzbudit. Trénovat mozek můžeme, když ještě funguje. Až fungovat přestane, budou to s námi muset naši bližní nějak vydržet.
Antonín Nebuželský
Zatím to neřeším. Hlavně chodím a diskutuju s lidmi.
Jan Zelenka
Já si umím poradit sám a nepotřebuji na to různé články. Co se týče pohybu mozku, dělám, co se dá. Vydal jsem šest knih, čtyři další jsou připravené a jedenáctou právě píši. Co se týče pohybu těla, vzpomínám si na článek jednoho švédského doktora, který psal, že nejzdravější je zdravý pohyb na zdravém těle. Na rozdíl od mozku tohle už není ono. Nahrazuji to venčením pejska. Taky příjemné. Svůj mozek podporuji vlastní výrobou jídla. Ještě jsem se neotrávil. A tím jsem vlastně odpověděl na ten čtvrtý bod. Psaní a vaření je moje hobby. Ale pokud mi je dáno později zblbnout, tímhle to určitě nezastavím. Vyznávám myšlenku francouzského filosofa Descarta - Cogito, ergo sum. Myslím, tedy jsem. Až přestanu myslet, přestanu zřejmě i existovat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.