Senior za volantem? Mnohem
častěji oběť než viník nehody

Senior za volantem? Mnohem
častěji oběť než viník nehody

20. 7. 2014

Třebaže řidiči mladší generace někdy sledují s obavami auto, za jehož volantem sedí starší kolega, nemají ke znepokojení důvod. Senioři nejenže většinu vážných dopravních nehod nezaviní, ale naopak jsou často obětí mladých a neopatrných motoristů.

Vyplývá to z analýzy nehodovosti pojišťovny Allianz. „Senioři nejsou pro dopravu rizikem. Na silnicích jsou více opatrní než jiné věkové kategorie. Z našich statistik vychází, že senioři byli loni v 1539 případech, které jsme likvidovali, v roli poškozených a pouze v 794 případech jako jejich viníci,“ řekl Václav Bálek z Allianz.

Přestože se počet zemřelých při dopravních nehodách u nás v posledních letech snižuje, z celkového počtu 753 předloni usmrcených osob na silnicích bylo nejvíce ve věkové kategorii nad 64 let.

Čtvrtina nehod osudných

„Senioři často doplácejí i na to, že jezdí velice opatrně. Mnohem hůře se vyrovnávají se stále se zrychlující dopravou, agresívní jízdou mladších a kvůli horší reakci se stávají oběťmi nehod,“ tvrdí vedoucí týmu likvidace škod z pojištění vozidel Allianz Richard Hruška.

Ve vyspělých evropských zemích v současnosti představují podle závěrů německé centrály Allianz senioři dokonce čtvrtinu všech obětí dopravních nehod. Tato zjištění jsou přitom o to podstatnější, že celá evropská populace výrazně stárne a počet důchodců za volantem se rok od roku zvyšuje.

Zkušenosti a předvídavost

Odborníci se už léta zabývají tím, jestli by senioři neměli podléhat ještě nějakému zvláštnímu přezkušování, chtějí-li dál řídit. A to přesto, že po šedesátce stejně musejí chodit na povinné zdravotní prohlídky. Ukazuje se však, že o co se jim zhoršují smysly, o to více mají zkušeností a schopnosti předvídat situace na silnicích.

„Studie trvající několik desetiletí ukázaly, že věk nemá významný vztah k míře dopravní nehodovosti. Dokonce špatný zrak, nejčastější potíže starších řidičů, se promítl do závěru, že má jen nevýznamný vztah k nehodovosti starších řidičů,“ napsal na serveru specializovaném na nehodovost Jan Weinberger z brněnského Centra dopravního výzkumu.

auta
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Polášek
Senioři jsou oběti. Viníci jsou poslední dobou čím dál víc mladí řidiči. Jsou to produkty výchovy rodičů a dnešních škol. Situace se bude zhoršovat, protože náš výchovný systém produkuje čím dál víc nedisciplinovaných a nezodpovědných dětiček. Dnešní škola je nezvladatelný zvěřinec. Děti neznají co to je odpovědnost, ukázněnost, disciplina atd. To pak přenášejí do svého počínání na silnici. Mám osobní zkušenost jak to bylo dřív a můžu porovnávat, nikoli přebrat názory druhých.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...