Podzim, doba zrání

Podzim, doba zrání

15. 9. 2013

A zase pomalu přichází podzim. Podzim, kdy země ještě vydává poslední plody, ale už maluje listy stromů do nádherných barev a příroda se pomalu chystá na zimní spánek. Není jen předzvěstí zimy, ale i krásným obdobím "babího léta".

Přes den je ještě teplo, lidem je příjemně, neboť do podzimních plískanic a kalných rán je ještě daleko. Letní poutě nenápadně nahrazují posvícení, vinobraní či svatováclavské slavnosti. Obdobím, kdy si lidé od pradávna chystali zásoby, aby nadcházející zimu přežili v dostatku. Spíže se plnily zavařeným nebo sušeným ovocem či houbami, medem, konzervovalo se vše možné i "nemožné" na různé způsoby a do sklepů se uskladňovaly brambory, sklizené ovoce a zelenina. Čím více zásob přibývalo a čím víc se zimní čas přibližoval, tím víc se začínala vtírat myšlenka na dlouhé zimní večery.

Tak jako za dob dávných si lidé četli v knihách tak i nyní, v době plné technických vymožeností, je nejlepším přítelem kniha. Čtete málo nebo jen příležitostně a do knihovny nechodíte? Blíží se "Týden knihoven" a tím i příležitost vyzkoušet nepoznané či zapomenuté. Knihovny připravují mnoho různých akcí nejen pro dětské čtenáře, ale i pro dospělé, seznamují zájemce s knihami i s činností knihovny. Stačí se jen odhodlat a přijít se podívat.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Děkuji, Eleno za milá slova.
Elena Valeriánová
Krásné a takové něžné přiblížení podzimního času. Knihovna je místo, které navštěvuji pravidelně, knihy mě provázejí po celý život. Váš článek působí na mě moc míle.
Dana Kolářová
A už je zase podzim...děkuji za milé komentáře.
Jana Šenbergerová
Už léta konzervuji cokoliv jen výjimečně, ale knih už mám v zásobě požehnaně. Určitě se nebudu v zimě nudit.
Jiří Libánský
Je to hezký článeček. Jak si lidé dělají na zimu zásoby pro materiální zabezpečení, tak jsem si uvědomil, jakou zásobárnou jsou pro nás knihy.
Zuzana Pivcová
Poetické, poučné a optimistické vyjádření, to je správný přístup k nadcházejícímu podzimu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.