František Němec: mistr ze staré
školy, který se raduje z maličkostí

František Němec: mistr ze staré
školy, který se raduje z maličkostí

9. 8. 2013

Snad nejsilněji se vryl do povědomí diváků jako tatínek-horolezec z filmových veseloher Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. S bohatou škálou jeho hereckého mistrovství je ale možné se seznamovat hlavně v inscenacích činohry Národního divadla, kde působí už přes třicet let. Divadelní a filmový herec František Němec slaví 9. srpna sedmdesáté narozeniny.

Na DAMU nedá dopustit

Rodák ze Sezimova Ústí vystudoval pražskou DAMU a od roku 1964 byl osmnáct let v angažmá v Městských divadlech pražských. V roce 1982 nastoupil do Národního divadla, kde začínal titulními rolemi Shakespearova Hamleta a Goethova Fausta a později ztvárnil další desítky divadelních postav. Za roli dirigenta Wilhelma Furtwänglera ve hře Na miskách vah získal cenu Thálie za rok 1998.

Když František Němec hovoří o DAMU, nešetří úctou. „To byla jedna osobnost vedle druhé. Paní Fabianovou počínaje a Františkem Halmazňou, báječným tanečníkem, který nás učil pohybovou výchovu, konče. A následně Komorní divadlo, to bylo nebe plné hvězd! Všichni byli nesmírně vstřícní, neskrblili profesní ani životní radou,“ řekl v jednom z rozhovorů.

Ale jak už to bývá, přes všechny ctihodné divadelní role mu největší popularitu přinesl horolezec Luboš ze dvou zmíněných veseloher Marie Poledňákové. A zazářil také jako plachý chirurg Řehoř z oblíbeného televizního seriálu Nemocnice na kraji města.

Bez hvězdných manýrů

Přestože charismatický elegán ze staré školy patří už mnoho let k oporám Národního divadla, je skromný a nepotrpí si na hvězdné manýry.  „Co mi dělá radost? To mohou být maličkosti, droboučké věci. Třeba i to, když přijedu do Krče, kde je jiný vzduch než v centru. Je to setkání s milým přítelem. Už ten vás dokáže rozsvítit a je to úžasné. Mám radost, že jsou mí blízcí zdraví. A samozřejmě vnuci. Na jednu stranu bych chtěl být s nimi déle, ale je to i únavné. Ale jsem rád, že život takhle jde, jsou děti, zeťové a teď vnuci. Přijdou s těmi bagry a autíčky a já, protože jsem takové hračky neměl, si s nimi hraju,“ vypráví nadšeně.

Kromě milovaného divadla se František Němec v posledních letech objevil například ve filmech Všichni moji blízcí, Rebelové, Samotáři nebo v televizním filmu Post Bellum. Vedle zmíněné Ceny Thálie obdržel v roce 2008 Cenu Sazky a Divadelních novin za výkon v roli Cecila v inscenaci Ledňáček, kterou nastudoval pohostinsky v Divadle Ungelt.

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%