Moje myšlenky

Moje myšlenky

20. 5. 2013

Slíbila jsem, plním.

V mém růžovém sešitě, jsou zeleně napsány MOJE MYŠLENKY. Za některé z nich jsem v nějaké soutěži vyhrála knížku citátů Život od Paola Coelha, mého oblíbeného spisovatele.

Také máte občas pocit, že jste stále jako na kolotoči, chvíli nahoře a chvíli dole? Jásáte, a vzápětí je důvod zoufat si? Přestala jsem se tím trápit, když mi došlo, že:

* Prožitá bolest zvětšuje hloubku radosti a štěstí.

Na vernisáži výstavy obrazů místního umělce jsem poprvé zažila něco, co cítím ve spojení s hudbou. Fyzicky jsem vnímala barvy.

* Vibrace jsou vibrace! Jedno jestli barevné nebo zvukové.

Život mě přivedl k myšlence, že:

* Blízkost ani vzdálenost mezi lidmi nejsou otázkou prostoru, nýbrž mysli.

a také t tomu, že:

* Nikdo nikdy nikde není sám.

V jakési knize jsem se dočetla, že "cokoliv začne, má také svůj konec". K tomu jsem připsala: * Škoda! Zaplať pánbůh za to! Tady zřejmě záleží na tom, co začíná a končí.

Manžel byl dlouhou dobu těžce nemocen a z toho důvodu také často v nemocnici. Nikdy jsem nevěděla, jestli se ještě vrátí domů. Utěšovala jsem se těmito myšlenkami:

*Nezadržíš toho, jehož čas v této dimenzi vypršel, ale můžeš se s ním znovu setkat v jiné.

Dokonce jsem v té době, kdy stála smrt denně před našim prahem, napsala vlastní epitaf:

* A já se vrátím, neboť mnohé nebylo vyřčeno a mnohé z toho, co vyřčeno bylo, nebylo pochopeno.

I přesto jsem měla světlé chvilky, ve kterých mě napadaly i veselejší myšlenky.

* Život je úžasná příležitost přetvořit sebe na základě božského původu k obrazu svému.

Dva dny před manželovou smrtí jsem napsala kamarádce:

* Prožívám rozporuplné chvíle. Nedá se to nazvat jinak, než čekání na smrt. Najednou vidíš věci nějak jinak a lecčeho je ti líto. Rozum stojí opodál a spíš překáží, než pomáhá. Ovládá tě lítost. Zapomeneš na všechno špatné a vnucují se zapomenuté chvíle souznění. Ach jo! Není lehké být člověkem.

Smutné na této myšlence je i to, že teď je těžce nemocná tato kamarádka a bojuje o život. Ještě jí není čtyřicet! Je tak těžké být člověkem...

Bez ohledu na naši přítomnost, či nepřítomnost, život jde dál a učí nás.

* K nikomu nevzhlížej. Zjevně se na tebe dívá spatra.

Jsou věci, o kterých si myslím, že se jich nebojím (smrt) a jiné, kterých se po špatných zkušenostech bojím (návštěva zubaře). Snažila jsem se ujasnit si, co je vlastně odvaha, a došla k tomuto přesvědčení:

* Být odvážný znamená mít strach, ale překonat ho.

Vidím, že jsem toho sepsala už víc než dost, tak další bez komentáře.

* Ze zkušenosti vím, že nejvíc nám pomohou ti, co se s námi moc nemazlí. Ti, co se s námi mazlí, nám to pomohou přežít.

* Kdo nezažil na vlastní kůži blahodárné působení přirozené stravy, neví, o čem je řeč, a proto jen těžko může posoudit její přínos pro duchovní rozvoj člověka. Každý má ovšem svobodu zvolit si svou cestu, tedy i stravu.

* Život není o jistotě, ale o odvaze ztrácet, hledat, milovat. Život je dobrodružství.

* Jedinou jistotou je změna, tedy nejistota.

* Dříve nebo později se všichni lidé vydají na duchovní cestu. Pro některé je to otázka volby, pro ostatní jen otázka času.

* Sundejme konečně Ježíše z kříže a dovolme mu v našich myslích být jak synem Božím, tak synem člověka. Odpusťme sobě i těm, kteří netušili, co činí.

* Já prošlapávám nové cestičky, ale starým se nevyhýbám. Mezitím koukám ke hvězdám. K těm na nebi, i k těm v očích lidí, které na těch cestičkách potkávám.

* Snažím se nesnažit, raději TEĎ a TADY BÝT. Čekáním jsem už příliš času ztratila, v té době jsem snad ani NEBYLA. A právě v této chvíli jen MILUJI, tedy JSEM.

* Ach ta láska vesmírná, zdá se, že je nesmírná. Ach ta láska lidská, každý počítá, co s ní získá.

* Nejkrásnější na cestě k sobě je potkat sám sebe. Prožiješ peklo, uzříš ráj, otevře se ti nebe.

* Všechna omezení, která si dopřáváme, jsou naším vlastním výmyslem.

* Tak už to na světě chodí: Za štěstím neštěstí cupitá. Kdo z toho neochoří, brzy zas štěstí přivítá.

* Milování je vlastně druh tance a tanec způsob milování.

* Přibývající léta a přitažlivost zemská snižují přitažlivost ženskou.

* Žádná diagnóza není omluvou, ale podnětem a příležitostí k práci na sobě.

* Myšlenky jsou energie a sejdou-li se kompatibilní, je to pořádný orgazmus, který je schopný přestrukturovat DNA.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Alenko, dej ji k dobru. Také jsem četla všechny jeho knihy, které u nás vyšly, a některé z nich vlastním. Velmi mě však zklamala kniha o něm. Nebyla jsem schopna ji přečíst.
Alena Vávrová
Tak k tomuto článku se dostávám až nyní a těší mne! Prožívala jsem podobné chvíle jako Ty. Paolo Coelho je i můj oblíbenec, četla jsem od něj vše, co u nás vyšlo a něco mám i v knihovně. Velmi mne to oslovuje. Také mám vlastní sbírku citátů.
Jana Šenbergerová
Vidím, že jsem jí utrpení prodloužila do času, který ještě nenastal, přestože jsem přesvědčena, že teď je jí dobře. Opravuji: 2014.
Jana Šenbergerová
Nemohu nedoplnit, že moje těžce nemocná kamarádka nakonec své těžké nemoci podlehla 6. prosince 2015. Byla o necelý rok starší než moje dcera a bude mi moc chybět. Nejenže mi rozšířila obzory, a to nejen obrazně, ale často mi svými názory pomohla pochopit, co se honí hlavou mé dcery.
Miroslav Štorch
Kdysi v pubertě jsem začal sbírat citáty do silného sešitu a do dnešního dne mne to naštěstí nepustilo :-) Ten sešit mám ještě schovaný a občas si v něm čtu. Vaše vlastní myšlenky i citace klasiků mne potěšily, donutily k zamyšlení i hodně pobavili. Je vidět, že léty člověk nabere hodně zkušeností a získá nadhled, který mladí nemají a ani my jsme ho neměli. Líbil se mi citát :"Nazvěme svá utrpení zkušeností." A pak se mi zdá, že i to utrpení mělo smysl. Díky za hezký článek.
Zuzana Pivcová
Tlumočené i Tvé vlastní myšlenky jsou hluboké a bezbřehé. Dávají pocit pochopení, útěchy, sebereflexe i božského klidu, že všechno je, jak má být. Přála bych to všem včetně sebe, dospět nezviklatelně k tomuto pocitu.
Marie Novotná
To je úžasné,tyhle myšlenky mi připomínají něco z mého života.Jen to nedokážu takhle napsat a vyjádřit.Pravda,ještě můžu chodit si přivydělat a tak přijdu na jiné myšlenky a poznám jiné lidi a to mě drží.Vždycky musím být,,v poklusu" jinak propadám. Děkuji za krásné myšlenky.Určitě se k nim budu vracet.Až zase budu mít,,depku".
Jitka Chodorová
Jano,snad ani tvé myšlenky netuší,co je v nich pravdy,a mě se derou slzy do očí,což znamená,že jsem pochopila hloubku tvých myšlenek.Dík.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.