Po sto letech vychází
kniha o českých příslovích

Po sto letech vychází
kniha o českých příslovích

9. 5. 2013

Rozsáhlá publikace mapující česká přísloví od počátků zdejšího písemnictví, kterou před více než sto lety sestavil badatel Václav Flajšhans, vychází v novém vydání. Dvousvazkovou publikaci s téměř 1300 stran vydala v doplněné reedici Univerzita Palackého v Olomouci. Slovník je podle vydavatele jedním z nejúplnějších a nejcennějších sbírek českých rčení.

Sbírka přísloví, průpovědí a pořekadel lidu českého v Čechách, na Moravě a v Slezsku ve dvou svazcích vyšla poprvé v letech 1911 a 1913. Obsahuje přísloví od začátku písemnictví do začátku 16. století s kontexty ze starých letopisů a dalších památek a také jejich cizojazyčné ekvivalenty.

Druhé vydání doplňuje rozsáhlá předmluva o Václavu Flajšhansovi a soudobé komentáře editorů k vybraným příslovím. Flajšhans (1866 až 1950) vystudoval na univerzitě v Praze českou a klasickou filologii a stal se středoškolským profesorem. Od mládí se věnoval bohemistice, zejména problémům z oblasti mezi jazykovědou a literární historií.

Jeho badatelský zájem se soustřeďoval především na staročeské období, ale neopomíjel ani vývoj jazyka a literatury v pozdějších dobách. Průkopnickou práci vykonal podle odborníků právě ve studiu českých přísloví, což dokládá nově vydávaný dvoudílný svazek. Věnoval se také zkoumání českých hádanek, o nichž uveřejnil jako první historickosrovnávací studii v Národopisném věstníku českoslovanském (1926).

knihy přísloví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
No, právě té ceny se trochu obávám...
Olga Štolbová
Také jsem na ni zvědavá,snad půjde vypůjčit a podle ceny třeba i vlastnit.Přísloví a pořekadla miluju.
Věra Jelínková
Velmi cenná informace. Já bych ji raději vlastnila, ale nevím jak to bude s cenou. Ale také si ji vypůjčím, hlavně pro porovnání knihami Přísloví a Kazatel z Bible. Už se těším.
Jana Šenbergerová
Pro mě cenná informace. Knihu si určitě ve vědecké knihovně vypůjčím, třeba jen k prohlédnutí v čítárně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...