Duchovní průvodci: anděl,
mimozemšťan, či havran?

Duchovní průvodci: anděl,
mimozemšťan, či havran?

29. 4. 2013

Hned na začátku vám vysvětlím, koho se týká otázka v titulku. Jedná se o esoterický fenomén, který se táhne dlouhá tisíciletí kulturami všech kontinentů. Dá se všeobecně zahrnout do označení: „duchovní rádci“ nebo také „duchovní průvodci“.

Máme je všichni

To, zda jsme ochotni si je připustit, na jejich samotné existenci nic nemění. Ten, kdo je neodmítá, má pouze možnost využít ve větší míře to, co nám poskytují. Ale jejich existenci uznávaly snad už pravěké kmeny jeskynních lidí a postupně všechny civilizace. Náboženství si jejich výskyt přizpůsobují podle svých šablon. To proto, aby si je přivlastnili jako projev svého „jediného správného boha“. Ale patří prostě k všeobecnému Božímu řádu a nemají spojitost s žádným konkrétním náboženstvím. Náboženství jim dává pouze pohled na ně a ovlivňuje to, jak je vnímáme. To nemusí být nutně na škodu. Někdy je to celkem sofistikovaný a praktický „návod k použití“. Tak neodsuzujme šmahem všechna náboženská dogmata.

Jak je můžeme vnímat

Vnímáme je skutečně jako rádce. Prostě nám říkají, co máme udělat, jak se rozhodnout a také, čeho se vyvarovat. Ale vnímáme je každý jiným způsobem. Někdo má jen jakýsi intuitivní pocit, že by snad měl něco udělat jinak. Někomu se v hlavě jakoby rodí myšlenky, které jsou mimo jeho linii myšlení. Někomu se tyto myšlenky formují přímo v souvislé věty a jiný má dokonce pocit téměř reálného hlasu. Kdo je poučen, ví, že je to jeho duchovní rádce, průvodce a lze s ním v některých případech vést i dialog. Kdo je z těch, kteří slyší reálné hlasy a nevědí, o co se jedná, ten má pocit, že je řízen nějakým mimozemšťanem, že mu byla do hlavy voperována jakási elektronika, podobná vysílačce. Kdo odmítá duchovního rádce z principu, říká tomu vnitřní hlas, intuice, mé druhé já a tak všelijak. Ale většinou se snaží to v sobě maximálně potlačit. I když někdy jen podvědomě. A pak je velmi početná skupina lidí, pro které se stal duchovní rádce skutečným průvodcem.

Dáváme jim podobu

Když je chceme přijmout jako samozřejmého vítaného partnera na naší pouti tímto současným životem, ve svých představách jim musíme dát formu, přijatelnou pro naše myšlenková schémata. Tato forma je odvislá od našeho vnímání světa, našich zkušeností, výchovy, způsobu vzdělání a způsobu života. Rozhodující je pak především kultura, kterou jsme přijali za svou, a náboženství, s kterým se nejvíce ztotožňujeme. Nelze říct, že ta nebo ta forma je správnější. Správné je to, co nám umožňuje co největší uvědomění si této duchovní podané ruky a možnost maximální komunikace.

Každý to má jinak

Dám příklad. Když pustíme nahrávku jakéhosi hučení různým lidem, budou v tom poznávat jiný zvuk. Jeden řekne, že je to zvuk kamionů ženoucích se po dálnici, druhý zase, že takhle hučí letadlo pojíždějící po dráze. Africký domorodec uslyší hučení příboje, indián z Amazonie vodopád. V Himalájích v tom mohou poznat lavinu. Každý posuzuje podle toho, co je mu blízké. To v tom poznává.

Podobné je to s dalšími věcmi z oblasti mimo náš, běžnými smysly poznatelný svět. Přiřadíme si k tomu něco, co je svou formou uchopitelné naším materiálním rozumem a tedy včlenitelné do našich schematických představ. Proto máme třeba různé bohy, toho či onoho, patrony, anděly různých kategorií a určení, dobré duchy, dobré víly, nebeské mistry, duše předků a podobně. Proto indiány provází jejich „silové zvíře“ nebo různí duchové. Nezáleží opravdu na tom, jak si ten druhý s tímto pracuje ve své mysli. Jeho pojetí není směšně naivní, jak by se mohlo zdát na první pohled. Může být se svým průvodcem havranem duchovně mnohem dál než my s celými pluky andělů.

A jak to máte vy?

Někdo v tom má jasno, jiný tápe. Někdo nechce a zásadně něco takového odmítá, jiný chce a hledá. Budu rád, když mi napíšete: jaký je právě ten váš průvodce? Jaké s ním máte zkušenosti? Za jakých okolností vám nejvíce pomohl anebo pomáhá?

duchovno
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
člověk dělá) jsem se dozvěděl, že prvotní tvůrčí období je plné bouřlivého rozvoje. Vyznačuje se mimořádnou tvůrčí plodností a kvalitativním vývojem. Po tomto období přichází rázem doba pocitu inspiračního vyčerpání a tvůrčí přestávka. Když přijde návrat k tvorbě, není to už zdaleka taková smršť, avšak je to zpravidla období velmi dlouhé, většinou již doživotní. Zuzana je tvůrčí sopka, která tuto teorii empiricky doloženou naprosto ignoruje a tvoří a tvoří. Omlouvám se za chyby. Okénko na psaní je malé a ještě mi část zakrývají postranní záložky. Tak chvílemi píši naslepo a těžko se mi pak i napsaný text po sobě kontroluje.
Jiří Libánský
Na škole v "psychologických základech teorie tvorby" (zní to děsně, ale je to o tom, proč vlastně to
Nina Šachová
Chtěla bych reagovat k Zuzce: Máš pravdu, Zuzko, že inspirace je jakási podoba vnuknutí odněkud shůry. Ty jsi teď v krásném plodném období a já už ho mám za sebou. Napsala jsem spousty a spousty básniček v době, kdy mi má mysl zavelela. Sypala jsem je z rukávu, za večer jich bylo několik. Dnes, kdybych se rozkrájela a měla chuť vypsat se z krás jara, nejdou mi souvisle myšlenky, rýmy, po půlhodince zahodím tužku a jdu se inspirovat Tvými básněmi. Vím, že časem třeba nějakou báseň zas napíšu, dneska mi to ale vůbec nejde. Ty jsi pro mě vzor překrásných milostných veršů a jestli se na někoho zlobím, tak na Můzu, co mě opustila.
Zuzana Pivcová
Já vnímám tady to své básnění jako poselství někoho nahoře. Básnila jsem trochu jako mladá dívka, když mi bylo smutno z nepochopení světa kolem, ale vždy jen pro sebe. Po třicítce jsem dost "zmateriálněla" a bylo po všem. I když jsem některému partnerovi chtěla napsat, nešlo to, jen jsem opisovala to staré. Tady jsem zkraje napsala Nině, že já básnit neumím. Navenek to vypadá vůči Nině jako přetvářka, ale bylo to tak. Pak ses mi sem na stránky zaregistroval Ty, což byla pro mě inspirace, najednou mi začaly jít myšlenky a jejich literární podoba, kterou jsem nečekala, protože jinak mluvím úplně normálně. Tak je to dodnes. Až budu mít přestat, věřím, že to naráz přijde. Jsem dost intuitivní, ale zdaleka ne jako moje sestra, která ve snech kromě jiných varování vidí pády letadel, k nimž bohužel vzápětí skutečně dochází. U Tebe, Jano, jsem cítila osud Tvé rodiny, aniž bys o svém dědečkovi něco řekla. Je to tak.
Jiří Libánský
Také se mi stává, že něco "VÍM". Na seminářích, přednáškách atd. mi někdy posluchač položí otázku. Začnu odpovídat a nevím co řeknu. Je to zajímavá otázka a tak čekám na odpověď se stejným zájmem ostatní. Komická situace.
Jana Šenbergerová
Můj duchovní průvodce mě kontaktuje různými způsoby. Nejčastěji si náhle uvědomím, že něco VÍM. Ten pocit téměř fyzicky vnímám za hrudní kostí. Někdy je to prostřednictvím některého zemřelého člena rodiny. Můj dědeček, který zemřel v Osvětimi, a proto jsem se s ním nikdy nesetkala, byl na počátku jednoho hezkého a dnes už dlouhodobého přátelství. Můj otec mě varoval, když těžce onemocněla moje dcera. Často se mi za zavřenými víčky objevujje oko, a to různé. Lidské, zvířecí (koně, dravce), otevřené, zavřené i slepé. Občas na sebe bere podobu motýla. Můj anděl strážný nemá tvář, ale občas ho cítím ve své blízkosti - pak mi po těle přeběhne příjemné mrazení, nebo mi vhrknou do očí slzy. Za poslední dva roky mi nejméně 3x pomohl, když jsem ošklivě spadla - kdyby mě nepodržel, byly by následky podstatně horší. Mimozemšťany bych nepodceňovala, i když s nimi nemám žádnou osobní zkušenost. Aspoň si to myslím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.