Ryba dvakrát týdně na talíři
a máte s jódem vystaráno

Ryba dvakrát týdně na talíři
a máte s jódem vystaráno

13. 6. 2014

Dvakrát týdně porce mořských ryb nebo obyčejná konzerva sardinek pokryjí potřeby dospělého člověka na požadovaný příjem jódu, radí odborníci ze Státního zdravotního ústavu. Kdo se nebojí novinek, může podle nich vyzkoušet mořské řasy. „Přidávají se do salátů a polévek. Komu konzistence řas vadí, může je v polévce jen vyvařit a pak před podáváním vyjmout,“ uvádějí.

V Evropě má nedostatek jódu polovina obyvatel. Lidské tělo obsahuje 20 až 30 miligramů jódu, z toho 80 procent je ve štítné žláze jako nezbytná součást hormonů tyroxinu a trijodtyroxinu, které ovlivňují v buňkách rychlost látkové přeměny.

Vedle mořských ryb, mořských plodů a mořských řas je jód hojně obsažen v mléce, mléčných a masných výrobcích, obohacuje se jím také kuchyňská sůl, jódová sůl se dává třeba do pečiva a některých druhů sýrů. Nedostatek jódu se projevuje zvětšením štítné žlázy, zvýšenou únavou a zapomínáním, sklonem k depresím. Dlouhodobě může přispět k rakovině prsu a štítné žlázy. U dětí se zpomaluje duševní vývoj.

Podobně jako nedostatek, ani nadbytek jódu není podle odborníků pro zdraví dobrý. „Přímořské národy si proti vysokým dávkám jódu z mořských řas vypěstovaly odolnost. Lidi, kteří nemají v pořádku štítnou žlázu, mohou vysoké dávky jódu přesahující 600 až 1000 mikrogramů denně dráždit a způsobovat jim dlouhodobé komplikace,“ říkají lékaři.

Pokud se v rodině vyskytly problémy se štítnou žlázou, nebo má člověk u sebe na tyto problémy podezření, měl by si dát štítnou žlázu vyšetřit a poradit se s lékařem o používání potravin a doplňků s jódem.

gastronomie zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Ryby jsem měla vždycky ráda a dopřáváme si je často díky tomu, že výběr je docela slušný. Zlobí mě, že mražené ryby obsahují mnohem víc vody než čerstvé. Jen jednou jsem ochutnala čerstvé řasy a od té doby mi žádné sušené nechutnají.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.