Nesoudný senior za volantem
Ilustrační foto: Freepik

Nesoudný senior za volantem

8. 4. 2025

Čekala jsem na parkovišti poblíž nemocnice v autě na manžela. Vybavena malou termoskou s mátovým thé a elektronickou čtečkou, naplněnou Betty Mc Donaldovou, a občas vykoukla směrem k nemocnici.

Vedle mě stála ve výhledu švestkově modrá Felicie, ke které se o dvou francouzských holích pomalu a namáhavě blížil přihrbený pán menší drobné postavy a bledé tváře, evidentně již drahně dlouho putující po světě. Střízlivým odhadem mu jistě nechybělo mnoho do devadesátky, pokud ji už nepřekročil. Alespoň se tak jevil. Občas se zastavil, odpočinul si a rozhlédnul po okolí. Jako by někoho vyhlížel. Někoho, kdo ho tou Felicií odveze, pomyslela jsem si, když dorazil k autu. Pomaličku ho obešel, nakukoval dovnitř a stále mě udržoval v domnění, že čeká na řidiče.

Po několika minutách váhavě auto odemkl, opatrně do něho uložil berle a považte, jak ve zpomaleném filmu se vsoukal za volant. Zůstal nečinně sedět, jen koukal před sebe takovým zvláštním prázdným pohledem. Asi vzpomíná na lepší časy své řidičské kariéry a krátí si tím čekání na odvoz, domnívala jsem se. Po nějakých pěti minutách auto nastartoval. Překvapeně jsem odtrhla oči od slepičí farmy ve čtečce a zírala do Felicie. Trvalo další minuty, než se pán pomaličku otočil za sebe a rozhodnul se začít couvat. Bylo to napínavé jak kšandy, kam se tehdy hrabaly slepice, vejce a Betty. Asi tak dvě tři minuty se po centimetrech Felicie vysoukávala z parkovacího místa a zčásti nesměle, zčásti odhodlaně, odbočila směrem do města.

„No potěš koště,“ vyhrkla jsem nahlas s vykulenýma očima.

Druhý den mi před auto, jedoucí po hlavní silnici, vystartoval ze stopky, odbočujíc doleva, postarší pán v čepici ve Felicii barvy tmavočervené. Musela jsem dupnout na brzdy, naštěstí už v méně než předpisové rychlosti, a po chvíli znovu, když bez varování zastavil u popelnic, a to vypadal tak o 20 let mladší, než ten pán ze včera.

Za několik dní po té jsem zaslechla v rádiu, a teď to bude drsné, že v Japonsku se rozhodli přispět řidičům seniorům na pohřebné, když včas odevzdají své řidičské oprávnění. Nechť jsme všichni soudní včas, prosím!

auto Můj příběh řidiči
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5 b. / 35 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Každý by měl být soudný, ale opak je pravdou. A co praktičtí lékaři ? Ti nevidí, že se senior téměř doplazí do ordinace, špatně vidí, neslyší, ale má příjem za potvrzení a možná i úplatek. Lékaři by měli být přísnější a né to nechat na soudnosti řídičů.
Jarmila Komberec Jakubcová
Díky paní Ivo za tento článek. Víc bych se k diskuzi nevyjadřovala. Za chvilku jedu do práce. Musím projet celou Plzní přes dost rušné křižovatky a zatím to zvládám bez problémů. Až budu na sobě pociťovat, že to nejde dám řidičák do šuplíku. Přeji všem je klidné cestování bez nehod.
Miloslava Richterová
Je to tak, řidiči se špatnou pohyblivostí denně na parkovišti před obchodem, je to složité, potřebují si nakoupit a ještě se nechtějí vzdát auta, dokážu to pochopit, ale v článku si hlavně povšimněte poslední věty. . Nechť jsme všichni soudní včas, prosím!
Mirek Hahn
To téma je závažné. Oceňuji napsání i zveřejnění. Je fajn, že se k němu vede diskuse. I když..., každý musí začít u sebe a to racionálně a bez výmluv. Jak stárneme jako populace, budeme potkávat více nejistých, vyplašených a potenciálně nebezpečných řidičů. Opatrnost nestačí, je třeba mít rychlé a spolehlivé reakce a dovednost vnímat celkovou situaci kolem sebe. Obrovským rizikem je pocit, že "jezdit pomalu, jen 8km do sámošky", je bezpečné. Dej mi pánbůh schopnost rozpoznat to včas u sebe :-)
Dagmar Vargová
No a zrovna vidím na Seznamu další tragickou zprávu: 3 mrtví po nehodě na Sokolovsku. Zavinil to 18letý řidič, který přejel do protisměru. I on je mezi mrtvými. Za poslední dobu je to už několikátá tragická nehoda, kterou zavinil mladý nezodpovědný řidič. Takže myslím, že normální čtenář chápe, že toto není "štvavý" článek proti seniorům. Jenže jsme na seniorském webu, tak píšeme mimo jiné o seniorech. Není nutné brát si to osobně.
Soňa Prachfeldová
Paní Ivo, ano takoví senioři jsou za volantem nebezpeční sobě i druhým, ale to by snad měl obvodní lékař vědět, pokud jeví zájem o své pacienty. Přišlo mi úsměvné, jak jste váhala tento článek zařadit na íčko,mezi íčkaře se spíše podporující. Tak to chodí i vás se budou zastávat kamarádky, nebo podobně smýšlející lidé a to není proti ničemu, je to každého názor, ať už podle nás správný, či méně správný. :-)
Milan Šmid
Když jsem byl včera u Futurumu v Ostravě tak sem nechápal kolik lidi má řidičské oprávnění a neumí řídit !Hlavně ženy neumějí většinou couvat a jsou ne rozhodné na rozdíl od agresivních řidičů hlavně BNW !Mam 70 let mám najeto přes milion a niky jsem neměl sebemenší havárii a jezdím od svých 17 let začínal jsem Škodou 100 v roce 1977 a měl jsem od roku auta s obsahem přes dva litry momentálně mám auto s které má pře 300 koni ale důležité jak to ovládáte !To je jak ze vším všichni nejsou špičkoví lékaři co můžou operovat srdce někdo umí tak odoperovat max slepé střevo Tak je to ze všemi s projektanty, kuchaři piloty a bohužel hlavně u politiků
Iva Bendová
Šárko, jste super soudný člověk ;-)
Šárka Bayerová
Klid Ivo, už ty dva přestaňme krmit.... :-)))
Iva Bendová
Tak za 1. - původně to byla mikropovídka, napsaná pro pobavení básnického spolku S.P.I., ovšem opravdu ze života a nějaký ten rok zpět. Našla jsem ji v neděli tzv. v šuplíku a něco mi řeklo, ať ji zveřejním, vydaná nikdy nikde nebyla. Za 2. - opravdová spisovatelka ze mně nikdy nebude, protože píšu jen pravdu ;-) Za 3. - příští rok mě čekají opravdové seniorské kulatiny. Za 4. - sama jsem již omezila delší jízdy autem a třeba Ostravu řeším záchytným parkovištěm na Hranečníku a dál pokračuji tramvají. Všem soudným děkuji za podporu a některým za milá slova navíc.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody