Jak moc se lze extrémně proměnit
Ilustrační foto: Freepik

Jak moc se lze extrémně proměnit

5. 4. 2025

V posledních týdnech nabízí jedna komerční televizní stanice svým divákům dokumentární reality show pod názvem Extrémní proměny, s podtitulkem Druhá šance pro život. Pomiňme teď, prosím, své sympatie či antipatie k oné TV stanici, a rovněž tak své mínění o reality show jako takových.

Osobně výše uvedené pořady nesleduji. Většinou mi stačí ukázky v rámci reklamních bloků, abych si udělala svůj názor a zjistila, že bez těchto diváckých taháků mohu i nadále bez problémů existovat.

Prvotní ukázky Extrémních proměn mne však zaujaly. Přiznejme si, a nalijme si k tomu hořkému poznání čistého vína, kdo z nás nemá nějaký ten kilogram váhy navíc? A nemyslím tím svaly, ale tuk … sádlo … špeky …. na tom už nezáleží, jak to kdo nazývá. A jsme v tom stejně, muži i ženy, pouze s tím rozdílem, že každému z nás se ty přebytky usazují na (nebo v) různých tělesných partiích.

Již prvním dílem jsem byla naprosto nadšena. První účastník dokázal během jednoho roku neuvěřitelné dřiny zhubnout o 102 kg z původních 231 kg. Spolu s ním se proměnila i jeho manželka. Další účastnice snížila svou hmotnost ze 135 kg o neuvěřitelných šedesát! A tak to pokračuje.

Nechci popisovat jednotlivé příběhy. Všechny dosud vysílané díly mají několik společných jmenovatelů - sebepodceňování, nedostatek lásky, uznání. Zda to tak bylo i ve skutečnosti, to vědí jen sami zúčastnění, ale zcela jistě nebylo jejich prvotním snem projíst se až k morbidní obezitě. Což je, jak jsem se dozvěděla, další ze „zakázaných“ slov. Dnes už se smí říkat pouze obezita 3. stupně.

Mne však fascinuje jiná věc. Neuvěřitelné odhodlání a odvaha všech zúčastněných. Už jenom prvotní vážení, pouze ve spodním prádle a s vědomím, že je uvidí tisíce diváků. Včetně jejich blízkých, přátel, kolegů, ale i těch, kteří je nemají rádi.

Účastníci Extrémních proměn však přesto pokračují. Doslova a do písmene potí krev, ztrácejí dech, jsou vyčerpaní, psychicky i fyzicky klesají na dno, a znovu vstávají, cvičí, běhají, mění jídelníčky, obětují pro natáčení svůj volný čas i dovolenou. A pokud občas selžou, podlehnou … kdo z nás v životě neklopýtl? Přesto se z pomyslného dna, na které opakovaně padli, znovu zvedají a znovu bojují. Absolvují další vážení a pokračují v boji „za nový život“. Mají podporu trenéra, psycholožky, svých blízkých.

Za to všechno se dočkají negativních komentářů na sociálních sítích, na různých webech, odsuzování, pohrdání. Komentátoři se vyjadřují k údajnému ponižování ze strany trenéra a štábu jako takového apod. Nikdo z nás však smluvní podmínky nečetl, účastníci se do show přihlásili sami a dobrovolně, při podpisu smlouvy jim zcela určitě nikdo pistoli u hlavy nedržel.

Domnívám se, že všichni, kteří v Extrémních proměnách účinkují (a ještě budou) si minimálně za to odvahu, s kterou nesli své nadbytečné kilogramy na veřejnost, zaslouží náš obdiv. Bez ohledu na to, co si myslíme o způsobu, jakým se k těm kilům dopracovali. I to bylo jejich svobodné rozhodnutí.

Ale oni se odhodlali něco s tím udělat. Zlepšit své zdraví, změnit vzhled, postavit se čelem depresím, utápěním se v sebelítosti, už nechtěli pokračovat v cestě do pekel. Držme jim palce.

glosa obezita televize
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Naprosto přesně to napsala paní Škopánová. Také s jejím názorem souhlasím.
Olga Škopánová
Paní Kočandrlová v každé nemocnici existuje obezitolog či dietolog, takže obézní lidé mohou hubnout pod odborným dohledem a nikoliv pod dohledem senzacechtivého publika. Takže není pravda, že podobné šílené pořady jsou jejich poslední nadějí. Jsou poslední nadějí těm, kteří potřebují vydělat peníze a je jim jedno, že si ničí svou lidskou důstojnost.
Jan Zelenka
Podobné pořady nesleduji, nezajímají mě. Souhlas s p. Škopánovou!
Lenka Kočandrlová
Podobné pořady jsem sledovala již dříve,byly z USA a tam byli opravdu velemorbidní tlusťoši,kterým nejdřív zmenšili žaludek a oni pak cvičili a hubli.Nakonec jim ořezal převislou kůži a vše ukazovali,i tu kůži v kyblíku....Nakonec se konaly ovace v kruhu rodiny a známých.Už tehdy jsem si říkala,že by mělo následovat po roce zhodnocení,jak si ti pohublí vedou. Tenhle typ pořadú už byl i na slovenské stanici,dívala jsem se,tam byli i neúspěšní.Nyní se dívám na Novu, držím těm hubnoucím palce,ať to dokážou a změní se. Taky by měli dát ty účastníky znovu např. po roce - jak to s nimi potom dopadlo,zda se drží nebo jsou zase tam,kde byli. Chápu,že se tahkle vydají veřejnosti všanc,každý vidí,jak je to šílené,ty sádelnaté trupy,minule jedna říkala,jaké potíže má jen s utřením zadku. Já to beru jako mnohdy poslední možnost pro ty nešťastníky,oni sami už nemají tu sílu něco změnit,ale takhle veřejně , s pomocí trenéra, se pustí do boje a já jim pokaždé moc fandím.
Štefan Haviar
Na reality šou se také nedívám, ale to co vidím na uvedeném příběhu provádím bez reklamy každým dnem i když nikoliv až do úmoru, ale pravidelnými intenzivními procházkami ráno i večer (samozřejmě jako důchodce mám na to čas) a udržuji si tak kondici, kterou mi tady závidí lidé o 10 let mladší, ale línější. Nedělám to proto, že si chci prodloužit život, ale proto, abych neměl bolesti a zbytek života dělat i něco užitečného. A abych nemusel naříkat na všechny možné neduhy. K tomu je ovšem potřeba pevné vůle, která vítězí na přirozenou leností.
Šárka Bayerová
Danielo, napsala jste článek s dobrým tématem a ten vyvolal diskuzi. A to je dobře. Proto i já článek hodnotila. Když to celé shrnu, myslím, že nemá cenu zjišťovat, co kdo jak myslel. Nemyslím, že by se tu někdo někomu vysmíval či nedejbože záviděl peníze. Já tedy určitě ne. Chtěla jsem jen vyjádřit názor, že takhle se hu ne levou zadní. Když si neplatíte trenéra, naplněj vám lednici, dají kartu do všech posiloven a další na nákupy. Platí vám psychologa a nakonec plastickou operaci. Proto jsem napsala, že pro mne tohle není vzorek statečných lidí, před kterými bych smekla. Co ti ostatní co neprošli konkurzem?
Daniela Lender Chaloupková
Pane Svobodo, děkuji, přesně takhle byl článek myšlen. Paní Šenbergerová, také děkuji. Já bych s Vámi klidně měnila. Co kdybych Vám pár "deka" (o kilech si ani netroufám napsat ....) ze svého přidala (naprosto zdarma :-)) ), a byly bychom spokojené obě. Tedy hlavně já ... :-)) :-))
Jana Šenbergerová
Článek jako takový se mi líbí, i když k jeho obsahu bych také měla nejednu připomínku. Já mám celoživotně podváhu, ať jím, co jím. Nepřísluší mi mluvit do něčeho, co neznám.
Jiří Svoboda
Nejsem přítelem žádných reality show, mimochodem na oné nejmenované komerční televizi probíhá také mimořádně odpudivá výměna manželek, ale v tomto případě souhlasím s autorkou a nechápu komentáře typu kolik za to asi dostali a podobná moudra. Každý by si měl napřed uklidit na vlastním smetišti, než začne buď ze závisti, či malosti psát nějaká odsuzující hodnocení. Ti lidé se rozhodli konečně něco se sebou dělat a tohle je vhodná příležitost. Vedle toho, že si ve finále zase začnou připadat jako normální lidé, možná získají i nějaký finanční benefit. No a co! Pořád lepší, než se svými nadbytečnými kily, nebo jinými problémy dřepět u klávesnice a hloubat co z toho dotyční mají a vysmívat se jejich "osobní dehonestaci."
Šárka Bayerová
Danielo, vím, že článek o hubnutí není. Ale všechno souvisí se vším. A zrovna tenhle vzorek společnosti ve zmíněném pořadu není ten správný. Za cenu osobní dehonestace se upsali mamonu, jak by řekl klasik . Ano, je za tím i zoufalství. Jenže v tom případě musejí protagonisté počítat se vším a upřímně řečeno je zas tak nelituji. O tom píšete. Prostě si blbě naběhli....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%