Zámek Loučeň. FOTO: Zdeněk Fiedler, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia
Život na zámku
3. 4. 2025„Snažte se vypátrat a zpracovat co nejvíce zajímavých poznatků o vašich předcích. Nejlepší práce pošleme do celostátní soutěže,“ vyzvala jednoho dne češtinářka třídu mé mladší dcery.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Iva Bendová
12.4.2025 20:05
Pane Oldřichu, právě jsem dočetla z náhledu Vaše poutavé dílko o tatínkovi. Moc mě to vzpomínání baví. Můj táta měl také studovat housle na pražské konzervatoři, ale Němci zavřeli školy a jeho život se pak ubíral, kudy by ho dříve ani nenapadlo. Skvělé ovládal i klavír a varhany, ty kostelní, starousedlice mi pak žalovaly, že na ně hrával i tehdejší modernu, až se kostel otřásal :-) Znovu děkuji za milé příspěvky.
Oldřich Čepelka
12.4.2025 11:46
Tak to je úžasný příběh. Úplně mám chuť napsat - ale nenapíšu, posílám jiné minipříběhy - o našem tátovi, který svými houslemi na náchodském zámku "očaroval" princeznu Alexandru von Schaumburg-Lippe, takže mu na místě nabídla stipendium na pražské konzervatoři. Že místo toho narukoval na italskou frontu a v zákopů – jako náctiletý – napsal svoji závěť, to už je zas docela jiný příběh. Řekl bych ale, že každý má v rodinné minulosti nějaký ten příběh či malé tajemství, které se už může po letech zveřejnit jako dávno „promlčené“.
Zdenka Jírová
5.4.2025 12:34
Moc hezké povídání. Také mne zajímá genealogie, z mé strany vím, že maminčini předci byli jen prostí rolníci, o tatínkově straně nic nevím. Zato mé dcery mají v předcích po manželovi rod Thunů z Děčínska.
Iva Bendová
4.4.2025 10:30
Znovu děkuji všem za příjemné příspěvky :-)
Dodatek - zmiňovaná ml. dcera už stihla procestovat docela velký kus světa, celkový děj článku je už také pomalu dávnější historie ;-)
Marie Měchurová
4.4.2025 09:30
Ivo, moc ráda jsem si přečetla zajímavý článek z Vaší rodinné historie. Dceři přeji hodně úspěchů a radosti do dalších dní..
Rostislav Mraček
4.4.2025 08:00
Děkuji, že jste nás obdařila střípkem ze svého umění napsat poutavý článek. Rád jsem pro tu chvíli odložil knihu Václava Erbena!
Iva Bendová
3.4.2025 17:29
Děkuji všem za milé ohlasy, to vždy potěší :-) Ano, Míšo, Taxisův příkop je pojmenován po Egonu Maxmiliánovi. Ano, Dani, zámek Loučeň stojí za návštěvu a za prohlídku, ale já ho znám více z dob, kdy jsem mohla vjet do parku a na terasu na kole a kochat se z lavičky výhledem na Polabskou nížinu zeširoka a do daleka a snít o tom, jak tam moje mamka kdysi vyrůstala a vizualizovat si její dávné vzpomínky a zážitky. Babička tam za mých dětských časů dělala pravou ruku zámeckému zahradníkovi a později teta pracovala ve školícím středisku, a to v době, kdy na zámku byla cedulka ÚDI Praha /ústřední dopravní institut. Když jsem jednou po letech přijela na Loučeň /ano - tak se to tam říká, na Loučeň/ a zámek byl už v soukromých rukách novodobého podnikání, byla jsem moc smutná a zklamaná. Trvalo mi roky, než jsem se s tímto faktem jakž takž smířila. Po očku sleduji, jak se majitelům daří, jak tam spokojení návštěvníci ze všech různých koutů republiky proudí v autech i autobusech, také svatby některých slavných osobností tam občas probíhají, jak městys Loučeň díky tomu vzkvétá. Nová doba, mládí v dáli za námi, ano - jen ty vzpomínky zůstávají. Loučeň se zámkem a zámeckým parkem, s rozsáhlými lesy s rybníky a oborami, s prázdninovými kamarády, a hlavně s babičkou a dědečkem, to bylo mé dětství a mládí. Dědečka, bývalého správce na zámku a náčelníka Sokola, jsem si ale moc neužila, zemřel na dnešní dobu relativně mladý. Mám jedinou vzpomínku, a to, jak mě malou veze opatrně a jenom kousek po Loučeni v sajdkáře u motorky BSA a má na hlavě koženou kuklu a brýle, něco jako pilot RAF ;-) Zemřel náhle brzy po tom, co se narodila má sestra :-/ Tak tu máte ještě malý bonus za vaši přízeň :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA