Mobil, ten debil, mě zlobil
Ilustrační foto: Freepik

Mobil, ten debil, mě zlobil

24. 3. 2025

Já bych ho zabil! Chytrý telefon! On vypadá děsně chytře, dokud se něco nestane. Ale když ho necháte někde na parkovišti, tak aby začal hned křičet, že upadl, nebo za námi dokonce běžel, to ne. Zůstane ležet na asfaltu jako slíva. Na to je blbej dost.  

Skutečně se nám stalo, teď v březnu: S manželkou jsme v pátek odpoledne jeli kolem Jičína a zastavili u pumpy v Robousích. Já jakožto muž jsem samozřejmě musel na malou a měl jsem hlad (takže za chvíli uvidíte, že všechno další byla vlastně moje vina). Manželka zůstala v autě na sedadle spolujezdce a spokojeně telefonovala. Auto bylo zaparkované u kraje velké asfaltové plochy ještě přes čerpacími stojany. Kolem chodili lidé a jezdily desítky aut. Když jsem přišel zpátky, požádal jsem ženu, aby šla řídit, že musím dojíst svačinu. Tudíž vystoupila, obešla auto, nasedla a i se mnou v pořádku odjela.

Cestovali jsme do Náchoda a já chtěl jít v Novém Městě nad Metují na hokej, protože to jsem měl už před 50 lety v plánu. (Aspoň vidíte, jak jsem cílevědomý.) Kdysi jsme tam bydleli a protože se právě mělo konat děsně důležité utkání s nedalekým městečkem, dohodli jsme se, že na hokej konečně půjdu. Což se stalo. Manželka mi zastavila u školy v Krčíně a odjela na návštěvu do nedalekých Spů (jo, i vesnička Spy existuje). Slíbili jsme si, že až bude utkání končit, zavolám ji a ona přijede na stejné místo.

V polovině zápasu mi na srdci zavibroval telefon, z něhož jsem neslyšel ani slovo, protože stadion řval, bučel, pískal a bubnoval. Bylo to neznámé číslo, takže jsem věděl, že to je další obejda, co mě chce připravit o peníze sakra výhodným investováním. Za chvíli ale vibroval či snad fibriloval zase a protože vím, že to mi srdce nedělá, opět jsem se koukl a vida, je to stejné číslo. To podvodníci takhle brzy nedělají. Tak jsem se prodral k východu a v řádně prochlazené temnotě na to číslo zpětně zavolal. A hle – byla to paní, ke které manželka jela na návštěvu. Nebudu vás napínat: žena neměla telefon.

Okamžitě jsme došli k závěru, že ho musela ztratit právě na té zastávce na pumpě. Jak se zvedla, že přejde na místo řidiče, tak jí asi vypadl ven a my si toho nevšimli. Za bílého dne! Později jsem se dozvěděl, že jsem to celé zavinil já, protože kdybych nešel na malou a neměl hlad, tak by se jí to nestalo. Ale když někdo smutní ze ztráty mobilu, tak se nesmíte hádat, musíte jen souhlasit a utěšovat.

Hned před stadionem jsem vyhledal telefonní číslo na pumpu a zavolal. Ozval se jen záznamník (přestože mají otevřeno po celou noc) a tak jsem nechal patřičný vzkaz. O další přestávce jsem tam volal znovu, zas nic. Nebylo důležité, že jsme soupeře rozdrtili v prodloužení 3:2 (hm, hm), protože jsem musel pořád myslet na tu ztrátu. Opuštěný a děsně chytrý telefon na obrovské příjezdové betonové ploše, to byla pro někoho tutovka. Jistě si to taky představujete, že kdybyste přišli o mobil, přijdete o všechny kontakty, o možnost potvrzovat přístup do účtu v bance, platit napřímo, prohlížet letité fotky a o mraky dalších moc a moc důležitých věcí. Prostě fakt tragédie, to uznáte.

Další den, v sobotu, jsem počkal do osmi a volal. Snad to není telefon na nějakou účetní, která má přes víkend volno. Nebyl. Hned se ozval příjemný a veselý mladý hlas: „Tady Tereza, dobrý den!“ Vylíčil jsem pokorně, co se nám stalo a Tereza se ptá. „Jakou měl značku?“ – „Samsung.“ – „Tak ten tady máme.“ Chápete, že jsem málem hýkal nadšením a kňučel něhou, že telefon je. Domluvili jsme se, kdy pojedeme zpátky, abychom si ho vyzvedli.

Hurá! Dobří lidé ještě žijí. Pak jsem o tom začal přemítat. Kdo asi byl ten šlechetný zachránce? Napadlo mne, že ho třeba našel nějaký mladík. Hned se zaradoval, že si ho nechá, když jej vtom napadlo, že to určitě musí být skrytá kamera a v sobotu by byl v televizi, a proto ho raději odevzdal. Nebo to byla malá holčička, která utekla tatínkovi, který ji odepřel nanuk? Odběhla na kraj parkoviště a tam ho našla. Nebo to mohla být stará paní na vozíku, která tam musela projet, aby se dostala mimo dosah aut. Nebo snad nějaký hasič, který je zvyklý zachraňovat majetek a baví ho dělat lidem radost v jejich trápení.

Tak právě tohle se už nikdy nedozvíme. Skončilo to  docela obyčejně. Jeli jsme do Robous, Tereza nám předala telefon a celá událost tím skončila. Vlastně ne, ještě tam byla kytice díků, kterou Tereza přijala tak, jak to má žena udělat. Bez feministických výkřiků, že jsem maskulinní ubožák, který chce manipulovat se ženami. Já? Já, který zavinil, že manželce utekl z klína chytrý telefon?! („Kdybys nešel močit a neměl hlad, tak se mi ten telefon neztratí.“ Krásná logika, to na ženách obdivuji.) 

Ještě dodám, že tam ležel jeden a půl hodiny (!!), než ho někdo přinesl. Byl oblečen do tmavě šedého pouzdra, takže splynul s tím asfaltem. To určitě zachránilo jeho členství v naší rodině.

mobily Můj příběh technologie
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslav Vrabec
Dík Oldo, vtipné a čtivé jako obvykle......
Dušan Brabec
Také jsem to před mnoha lety zažil. Nesl jsem pytel šatstva a dalších věcí do charity a zřejmě, jak jsem se skláněl, mně chytrý mobil do toho pytle vypadl. Přišel jsem na to do 5 minut od odchodu z charity. Obratem jsem se vrátil, ale s mobilem už jsem se neshledal. Asi byl navrchu a v charitě byl někdo rychlejší. Manželka na něj tehdy zavolala, ale už byl vypnutý. Nejsmutnější bylo, že když jsem si obratem koupil nový stejné značky Samsung a chtěl ho v servisu oživit, tak mně řekli, že jsem neměl zapnutou synchronizaci (vůbec jsem netušil, že něco takového je), takže jsem o všechna data ze ztraceného mobilu přišel. Zejména telefonní čísla. Trápil jsem se s nápravou skoro rok... Tak to jste měl, Oldřichu, skutečně štěstí!
Blanka Lazarová
Vtipně napsáno, i když vaše nervy dost dlouho vibrovaly o 106 :-)
Zuzana Pivcová
To je milé. Líbilo se mi i to Tvé zvažování, kdo a za jakých okolností ho mohl vrátit.
Alena Švancarová
A byl na Vaší straně.
Alena Švancarová
Jak vidno,zázraky se dějí.Měl jste kliku,asi proto,že Bůh viděl jak se to doopravdy stalo.
Zdenka Soukupová
Oldřichu, konec dobrý, všechno dobré. Ale nervy to určitě byly, to chápu.... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne bude "Jaro". Otestujeme vás nejen ze znalostí jarních rostlin, ale i různých pranostik a vůbec "poslů jara".

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

19%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%