Vymítač hadů a jeho zeleň
Ilustrační foto: Freepik

Vymítač hadů a jeho zeleň

19. 3. 2025

Vlastním jménem Maewyn Succat. Welšan. A přesto se z něj 17. března  můžou zbláznit hlavně Irové. Doma i všude ve světě. Pro ně Náomh Pádraig, pro nás Svatý Patrik. Však už se tyhle jeho veselice dostaly až k nám.

Patron Irska, kovářů, horníků, bednářů a kadeřníků. Odpradávna ho věřící vzývali proti obtížnému hmyzu, jelikož jde o ochránce dobytka. Především prý uzdravoval jeho nemoci. Ale hlavně je svatý Patrik pomocník proti zlu a zastánce duší v očistci.

Všimněte si, co má světec u nohou...(Pinterest}

Všimněte si, co má světec u nohou (Pinterest)

O jeho životě se toho moc neví. Hlavně se pořád řeší, zda vůbec existoval. Možná se prý jen legendy utrhly ze řetězu. Skutky a zázraky, které se sv. Patrikovi přisuzují, mohl vykonat jistý misionář jménem Palladius. Pozdější první biskup Irska a Patrikův učitel. Prý tak nějak splynuli v jednoho svatého.

To by mi ale Irové dali, kdybych šířila podobné drby. Pročež raději vážně a historicky:

Maewyn Succat se narodil ve Wallesu kolem roku 387 v docela vznešené rodině. Když mu bylo šestnáct, unesli ho otrokáři do Irska. Po šesti letech se Maewynovi podařilo pláchnout a vrátit se domů. Prodělaným utrpením se prý duchovně změnil a dal se na křesťanství. Zanedlouho byl vysvěcen na kněze.

Irsko mu zjevně učarovalo, tak se tam - po malé zastávce v Galii -  po letech vrátil jako misionář.  Chtěl oplácet zlo dobrem, jak už to u svatých bývá. Takže se jal obracet Kelty na pravou víru. Soustředil se hlavně na druidy. A legendy říkají, že docela úspěšně. Doslechli se o tom až v Římě, a tak se Patrik kolem roku 444  stal nástupcem svého mentora Palladia. Papež Celestýn I. ho jmenoval biskupem. Funkce Patrikovi ale v žádném případě hlavu nepopletla. Ba právě naopak. Neúnavně pokračoval v misionářské činnosti hlavně na severu Irska, kde se to pohany jen hemžilo. Založil při té příležitosti biskupské sídlo v Armaghu.

Patrik zemřel v plné práci sešlostí věkem kolem roku 461. Traduje se, že ho pohřbili v katedrále v dnešním Downpatricku po boku sv. Brigity a sv. Kolumby, dalších irských patronů. Ale i kolem toho je dost diskusí. Dokonce se prý v severním Irsku o Patrikovy ostatky strhla jakási bitva...

Pixabay

(Pixabay)

Hlavním a nejproslavenějším atributem sv. Patrika je jetelový trojlístek. Údajně na něm vysvětloval irským pohanům funkci Svaté Trojice. Další jsou hadi. Jelikož ty prý z ostrova po čtyřicetidenním půstu (svém) vyhnal tak kvalitně, že tam dnes nenajdete ani jednoho. Zlí jazykové ovšem tvrdí, že žádní hadi v Irsku nebyli už tenkrát. Přiroda se postarala sama v době ledové. Anebo je to možná jen nepochopená alegorie. Symbol hada totiž používali druidové

A Patrikova barva? No přece TA zeleň! Vždy a všude. V den jeho svátku se chodí v zeleném, pije se zelené pivo a v některých řekách teče i zelená voda. Američtí Irové se umějí postarat o popularitu.

U nás najdeme v kalendáři 17. března Vlastimila. Nenechte se zmást,  protože v překladu nám z něj vyjde zase jenom Patrik...

Pixabay

(Pixabay)

křesťanství společnost
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Skvělý článek, díky kterému jsem se poučila i pobavila.:))
Martina Růžičková
Prima článek. :-)
Jan Zelenka
Neznám tohoto svatého. Historie lidstva je plná nejrůznějších svatých, kteří se nějakým způsobem pozitivně zasloužili o svůj národ. Ne vždy v jejich aktivitách hrála roli křesťanská víra. Ale svou pozitivní aktivitou výrazně vystoupili z šedi běžného života a hráli v historii svého národa důležitou roli. I v historii české najdeme řadu těchto osobností.
Šárka Bayerová
Díky, milé dámy!!! Mě to nenapadlo vůbec. Je . mi to skoro líto, páč mě to úžasně pobavilo. Prej púst....! :-)))
Zuzana Zajícová
Napadlo mě přesně to samé, jako Janu Šenbergerovou :-)
Jana Šenbergerová
Pěkně jste to sepsala, ale nasadila mi brouka do hlavy. Jen jestli on se těmi hady neživil, ty by nikdo nepostrádal a on by v době půstu nestrádal ... Teď jsem ráda, že nejsem v dosahu jeho uctívačů. :-)
Šárka Bayerová
No, chtěla jsem kouknout do diskuze a ohodnotila jsem si vlastní dílo... ach jo...:-( ...a Mirku: bude Guiness zelený? Třeba ho ještě maj! :-)))
Mirek Hahn
No..., to mi připomíná..., že bych si měl koupit Guinness :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%