O citátech
Ilustrace: Freepik

O citátech

10. 3. 2025

Citáty jsou delikatesní jednohubky pro ducha čtenáře či posluchače – nasládlé i natrpklé. Jsou zahuštěnou esencí z tvorby slavného autora, ochutnávkou jeho moudrosti, nahlédnutím do jeho nitra, svěžím závanem nadčasových myšlenek.

Ani po staletích, ba tisíciletích – vzpomeňme na krále Šalamouna - neztrácejí na síle, připomínajíce nám vítězství ducha nad hmotou, a také to, že člověk se příliš nemění ve své prapodstatě a jeho slabé i silné stránky najdeme popsány velmi podobně dnes i před mnohými staletími.

Citáty mě fascinují od ranného mládí. Více jak půlstoletí si pamatuji svůj první zapsaný latinsky – Via medea aurea est – „Zlatá střední cesta“ /Quintus Horatius Flaccus. Stal se v podstatě mým životním krédem. Pochází z dávné antiky a troufám si tvrdit, že nikdy neztratí na platnosti. Dá se zjednodušit na jedno jediné Werichovo slůvko - „přiměřeně“. Ovšem, kdyby se tohoto slůvka drželi všichni, neměli bychom olympijskou vítězku Ester Ledeckou a jiné ověnčené.

Je vhodné pro nás, v tom nejčistším slova smyslu „obyčejné smrtelníky," ovšem - “ Variatio delectat“ (změna vzrušuje, nebo také, že někdy: "Změna těší, střídání baví, rozmanitost působí libě" /latinský bajkař Phaedrus), a tak je fajn, že si ty klouby a šlachy namáhá někdo za nás, ne? A my mu za to fandíme a jsme pak národně hrdí a pyšní. Nemusíme všechno chápat, stačí to, čemu nerozumíme, někdy prostě přijmout. Nechť každý činí, co jej těší a baví, samozřejmě v mezích legislativy i jiných zákonitostí, a také v rámci dobrých mezilidských vztahů, a my na to třeba můžeme se zájmem koukat, když se sami spíše držíme při zdi ;-)

Kéž by našli naši i světoví politici tu „Via medea aurea est“ a extrémy nechali jen milovníkům adrenalinu ve sportovních odvětvích.

Pro tentokráte sláva všem přiměřeným, sláva i všem sportovcům s čistou krví!

Kapitolu např. o vynálezcích nechám zpracovat někomu jinému ;-)

glosa osobnosti společnost
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(4.8 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Škopánová
Paní Bendová mě se nedotýká nic a to co se dotýká vás je mi lhostejné, pouze jsem napsala co se mi nelíbí.
Iva Bendová
Zajímavý a velmi originální názor, p. Škopánová, ještě jsem se s takovým nesetkala. "je třeba rozlišit, co se dotklo našeho srdce, co naší duše, a co jen našeho ega" - ten je můj vlastní ;-) Vaše prohlášení se dotklo jen mé zvídavosti ;-)
Naděžda Špásová
Citáty mám ráda, hlavně ty, které vyjadřují pravdu.
Olga Škopánová
Mě se nelíbí když někdo z důvodu absence vlastních myšlenek musí vykrádat myšlenky velikánů.
Iva Bendová
Tak opatrně jsem v mobilu nahlédla do diskuze ... a stejně se prst dotknul hvězdiček, je to nešťastně umístěno :-/ Děkuji všem za milé ohlasy a velmi mě těší stejný zájem o ta "okřídlená slova" skutečných velikánů našich dějin. Ráda vybírám citáty na míru pro ostatní k různým příležitostem. Dříve jsem shromažďovala spoustu knih a zapisovala si je, kde se dalo, ale teď stačí "zagooglit" a vyhledat rovnou podle potřeby. Ale co mě kde nově zaujme, zapisuji si stále - do zápisníčku v mobilu. Naposledy to byl citát Johna Keatse, že: "Náchylnosti srdce nikdo a nic neporučí." Pobavilo mě nedávno v jednom seriálu, že: "Kašel, koně, hrb a lásku neschováš" od Benjamina Franklina :-)
Alena Velková
Jarko, to je teda trefné!
Jarka Jendrisková
Také mám ráda citáty, v poslední době si často vybavují Churchillovo: Nechtěli jsme válku a zvolili jsme hanbu. Teď máme válku i hanbu!
Jana Vargová
Citáty mě oslovily na střední škole, zapisovala jsem si je, později koupila několik knih. Vám díky za připomenutí, protože: "Nikdy pro nás není nic doopravdy ztraceno, pokud si to pamatujeme.” – L. M. Montgomery
Dagmar Vargová
Hezké zamyšlení. Také mám citáty ráda.
Jan Zelenka
Mám moc rád citáty moudrých lidí. Vypisuji si je a často je používám ve svých knihách.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 11. týden

V minulém týdnu se v Hollywoodu rozdávaly filmové ceny Oscar. A sošky (České lvy) za nejlepší snímky uplynulého roku se udělovaly i v Česku. Právě filmy budou tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

20%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

21%