Věřím, no, i když ....
Foto: archiv Jana Zelenky

Věřím, no, i když ....

9. 3. 2025

Občas ke mně přijíždí na návštěvu dcera. Ta mladší. Píši mladší, i když má už 47. Ta starší má totiž už důchodový věk. Tato mladší dcera má však stále myšlení mladé a hezky se s ní debatuje. Přijíždí na víkendy, většinou na zcela obyčejné víkendy bez svátečního posvěcení. Máme spolu moc hezký vztah a mně se alespoň na chvíli pozitivně změní život.

Pro mne je to pokaždé velký svátek. Moje zdravotní problémy na čas mizí, špatná nálada se ztrácí kdesi v oblacích a náš pravidelný výlet do mého oblíbeného Gambáče, nebo do kavárny Anděl na sklenku něčeho dobrého a na popovídání přináší vždy pozitivní náladu. No, a doma? Tam mne moc těší, že už nevařím jen pro sebe, a tak se snažím o co nejlepší výsledek.

Nedávno jsme doma u kafe spolu probrali různé vývojové fáze starověkých civilizací, odsoudili jsme striktně všechny fundamentální ideologie, ať už ty náboženské, nebo politické, a připili jsme si na svobodu myšlení.

Náš historický exkurs jsem ukončil obecně známou myšlenkou raně křesťanského autora Tertulliana, který říkal i napsal, že věří, přesto, že to může být blbost. On to tedy prohlásil trochu slušněji. Ale ta moje verze je taková lidovější. Znamená to určitou situaci, kdy rozum ustupuje víře. Ani dnes to není nic neobyčejného.

Na podporu tohoto dávného tvrzení jsem dceři slíbil, stejně jako loni v létě svým klubovým přátelům, při oslavě mé osmdesátky, že se pokusím tady vydržet až do devadesáti, aby se tato myšlenka potvrdila.

Jsem jinak realista a pragmatik, ale občas můj rozum té slepé víře podlehne. Říká se totiž, že takoví lazarové, jako já, žijí dlouho, aby si všechny problémy řádně vychutnali. Na toto přání jsme si s dcerou připili, já svým oblíbeným červeným a dcera ginem s tonikem.

Nerad píši blbosti, ale tentokrát jsem učinil výjimku. Uvidíme časem, jak se život vyvine. Jak ten bezprostřední život náš, tak ten, obecně řečeno, život vezdejší.

„Credo, quia absurdum.“

glosa rodina
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslava Richterová
Hezké, ráda čtu Vaše články.
Jitka Hašková
Jendo, to je dobře, že máš dcery, a tu mladší s kterou si dobře rozumíš. Měla jsem také krásný vztah se svým tátou. Bohužel umřel v 65 letech na rakovinu plic, byl silný kuřák. Mně bylo tenkrát 33.
Jan Zelenka
Věrko, na sklenku s tebou se už moc těším.
Věra Ježková
Jendo, taky si s tebou ráda připiju.
Jarmila Komberec Jakubcová
Měla jsem se svým otcem velmi pěkný vztah a hlavně připravil mi na život. Bohužel narodila jsem se když mu bylo 55 let a tak mi moc chyběl když v 75 letech odešel. Dodnes na něj vzpomínám. Pane Zelenko přeji zdraví a pohodu.
Marie Měchurová
Když rodina drží pohromadě, tak je život hned hezčí. Ať Vám to ještě dlouho vydrží!!
Jan Zelenka
Paní Valeriánová, je to přesně tak, jak píšete. Je to radost. A touha žít co nejdéle. Bohužel, velmi často vzpomínám na syna, který zemřel v sedmnácti letech na infarkt na naší dovolené v Itálii. Život mívá bohužel dvě stránky.
Anna Potůčková
Jendo máš hodnou tu svoji mladší dceru. Přeji Vám oběma ještě spoustu takových chvil a a spoustu zdraví. Sluší vám to, vyzařuje z fotografie radost a pohoda.
Jan Zelenka
Vážení, moc vám děkuji za hezké komentáře. Dnes odpoledne jsem měl na návštěvě obě dcery i s první ženou. Bylo to moc příjemné.
Alena Tollarová
Mít hodné děti, které nás rády navštěvují a proberou s námi naše starosti i radosti a my s nimi zase ty jejich, to je velké štěstí :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 11. týden

V minulém týdnu se v Hollywoodu rozdávaly filmové ceny Oscar. A sošky (České lvy) za nejlepší snímky uplynulého roku se udělovaly i v Česku. Právě filmy budou tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

20%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

21%