Zemřel Josef Zíma, král české dechovky
Devadesátiletý Josef Zíma v pořadu Tobogán. FOTO: Kateřina Šulová, ČTK

Zemřel Josef Zíma, král české dechovky

7. 3. 2025

Ve dvaadevadesáti letech zemřel zpěvák, herec a moderátor Josef Zíma, označovaný za "Krále české dechovky". Popularitu u diváků si také získal jako herec, a to zejména díky roli prince Radovana v pohádce Princezna se zlatou hvězdou. 

Josef Zíma se narodil 11. května 1932 v Praze. Studoval herectví na DAMU a zároveň se soukromě učil zpěvu u profesora Konstantina Karenina, který byl i učitelem Karla Gotta. Po ukončení studia nastoupil do angažmá v Benešově, kde působil tři roky, než nastoupil na vojnu, kterou strávil v Armádním uměleckém souboru.

Josef Zíma rozhodně nezačal kariéru jako zpěvák v dechovce. V šedesátých letech se stal vyhledávaným interpretem populárních žánrů od jazzu a swingu po pop. Mezi jeho nejznámější hity patří "Gina", "Milenci v Texaskách", "Zelené pláně" a "Bílá vrána". V roce 1958 nazpíval desku "Blues pro tebe", na níž vyšla i stejnojmenná píseň Jiřího Suchého. 

Koncem 60. let mu začal být prostor v populární hudbě malý. Využil proto nabídky vydavatelství Supraphon a začal se profilovat jakožto zpěvák české dechovky (žánr tzv. české lidovky). Od roku 1962 až do roku 1992, tedy plných 30 let, byl v angažmá v pražském Komorním divadle patřícím do skupiny Městských divadel pražských. Zde se uplatňoval nejen jako herec, ale i jako dobrý zpěvák. Zahrál si v Divadle Na Fidlovačce v pražských Nuslích, v Hudebním divadle v Karlíně i v Komorním divadle v Plzni.

profimedia-0898280403.jpg
J. Zíma v roce 1976 při vystoupení na oslavách MDŽ. FOTO: Vladimír Černík, ČTK

profimedia-0669663710.jpg
Zpěvák slaví 65. narozeniny v Lucerně. Gratuluje mu manželka Eva Klepáčová. FOTO: S. Zbyněk, ČTK

profimedia-0667982270.jpg
S kolegy na castingu "Evegreen tour". FOTO: Veronika Šimková, ČTK

Během 80. let dál nahrával zejména dechovky, v 90. letech koncertoval a nahrával především s Orchestrem Jiřího Sládka a od nového století příležitostně vystupoval na různých festivalech. V roce 2005 vydal velké album 20 Nej s Josefem Zímou. Jeho píseň Gina byla použita v muzikálu Rebelové a jeho pokračování Rebelové: Nové generace. Za svůj život natočil asi 200 písní a získal i tři zlaté a jednu platinovou desku. Josef Zíma byl zpěvák s nepříliš znělým hlasem v tenorovém rozsahu, nicméně je to hlas velmi příjemný, kultivovaný, pěstěný a schopný vyjádřit mnoho různých nálad a emocí. V roce 2009 vystoupil na koncertě sedmdesátin Karla Gotta v O2 Aréně, kde zazpíval jak sólově, tak i s Karlem Gottem.

Zíma byl také známý jako dabér. Jeho hlas je nezapomenutelný díky postavě Ivana v pohádce "Mrazík" a také přispěl k novému dabingu "Sněhurky a sedmi trpaslíků" z roku 1970.

Josef Zíma byl ženatý s herečkou Evou Klepáčovou, která zemřela v roce 2012. Spolu měli dceru Zuzanu. V osobním životě prožil i velmi ponuré období, když v roce 1959 zavinil dopravní nehodu. Těžce byla zraněna zpěvačka a šansoniérka Judita Čeřovská, Alena Pánková, on sám a režisér Jiří Jungwirth, který později v nemocnici zemřel.

V posledních letech se Josef Zíma potýkal se zdravotními problémy, včetně amputace nohy v listopadu 2024. Přesto si zachoval pozitivní přístup a nadále vystupoval. Jeho kariéra byla mnohovrstevnatá a zanechal nesmazatelnou stopu v české hudbě a kultuře.

S využitím wikipedie

Jak na českého krále dechovky vzpomínáte vy? Napište do komentářů své "zážitky" s Josefem Zímou...

herci kultura osobnosti zpěvák
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ludmila Černá
Na pana Zímu mám jen samé hezké vzpomínky. Strašně se mi líbil v pohádce Princezna se zlatou hvězdou a pak samozřejmě v šedesátých letech jako zpěvák. Vždycky mi připadal jako velmi pozitivní člověk. Upřímnou soustrast jeho blízkým.
Jitka Hašková
Já si pamatuji, že hrál v jedné pohádce prince. Také chodil běhat do Hvězdy, jednou jsme ho tam s kamarádkou viděly, my seděly na lavičce, on běžel kolem nás, trochu zpomalil a zamával na nás. Byl moc sympatický. Na konci 50 let jsem o víkendech byla u babičky a v sobotu večer jsme chodily k tetě, kde jsme v TV viděly a slyšely ho zpívat.
Šárka Bayerová
R.I.P. ....A já ho mám pořád jako rockera. Bílá vrána je můj hit... Kdysi jsem měla štěstí být s ním na tahu Prahou.... Hrál na klavír a zpíval rockové pecky... Měla jsem ho ráda!
Anna Potůčková
Měla jsem jej moc ráda, rozdával radost a písničkami rozptýlil veškeré chmury. Já dechovku milovala od mládí, s manželem jsme ji vyhledávali. Rodině vyjadřuji upřímnou soustrast
Iva Bendová
Jéje, místo srdíček naskočily otazníky. Nemám tu ještě zkušenosti s mobilem.
Iva Bendová
Byl to miláček, zabolelo, ale zároveň s přáním poklidného spočinutí ???
Danuše Onderková
Pepíčka Zímu jsem měla moc ráda, jeho nezapomenutelná pohádka zde bude ještě dlouho rozdávat radost dětem i dospělým a jeho písničky jsem moc ráda poslouchala včetně dechovky. Je ho škoda. Upřímnou soustrast rodině.
Alena Velková
Mrzí mě to. Pepíček bydlel kousek od nás. Dříve jsem ho potkávala v Kauflandu, nebo když chodil běhat do Obory Hvězda. Před covidem se ve Hvězdě pořádaly různé koncerty a občas tam zpíval swingovky se Simonovou. Byli neuvěřitelní. Na jeviště sotva došli, ale jakmile začala hrát hudba, swingovali tak, že z toho byli všichni odvázaní - mladí, staří i děti. Přiznám se, že na dechovku bych ale nešla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%