Když na Machu Picchu ještě nikdo nejezdil...
Na Slunečním kameni. FOTO: Z osobního archivu Š. Bayerové

Když na Machu Picchu ještě nikdo nejezdil...

23. 3. 2025

...tak jsem tam byla já. Tři dny jsme bydleli tak sto metrů od veleslavných ruin v luxusnim hotelu. Na tu dobu normál, jelikož tehdy byly zcela jiné standardy.

Náš hotel na Machu Picchu

Dobové foto hotelu na Machu Picchu
(z archívu Š.B.: Documental del Perú - CUZCO, Conaco)

Stalo se skoro před šedesáti lety, na podzim roku 1968. Tehdy masová turistika zas tak moc nekvetla. A tak jsme po Machu Picchu chodili prakticky jen my. Rodiče, já a dva "cesťáci" z Československa, kteří přijeli pomáhat s elektrifikací severního Peru. Táta byl obchodní delegát našeho, právě založeného zastupitelského úřadu v Limě. Na výlet nás všechny pozval peruánský velebohatý podnikatel, který s sebou vzal dvě ze svých dětí. Že z tohoto pana Lópeze bude za pár let ministr průmyslu ještě nikdo netušil. A já ani to, že mě s jeho synem a vnuky spojí přátelství na celý život. Vždycky jsme se pak smáli, že jsme volně navázali na kamarádství našich otců, které vzniklo na Machu Picchu...

Sluneční kamen - Intihuatana

Machu Picchu, Sluneční kámen Intihuatana
(dobové foto archívu Š.B.: Documental del Perú - CUZCO, Conaco)

Naše cesta začala adrenalinovým letem z Limy do Cuska. Proplétání se letadla mezi andskými štíty bylo úchvatné. Vytrvale jsme se s mámou hlasitě kochaly, ale můj nebojácný otec trochu překvapivě šílel. Dodnes si pamatuju jeho suché konstatování, že se snad pilot předvádí před letuškami. Za čtyři roky poté - po havárii uruguayského letadla v chilských Andách, kdy se přeživší udrželi pri životě konzumací zmrzlých částí těl těch, co takové štestí neměli - triumfoval:  "Vidíte, co se mohlo stát?!"

(Z archivu Šárky Bayerové)

Na letišti v Cusku (z archívu Šárky Bayerové)

Naštěstí se to nestalo a my do Cuska doletěli. Z přiložených ilustračních fotek je vidět, jací už tehdy byli v Peru šikovní podnikavci. Fotografové číhali na letišti na cizince, udělali momentky, pak koláž a za pár hodin nabízeli své originály v hotelu. No, nekupte to... Vlastně díky nim mám teď aspoň něco. Tehdy totiž frčelo focení na diapozitivy a táta byl v tomhle směru dost moderní. Slajdy půl století nepřežily, černobílé fotky ano.

V Cusku jsme se nejdřív museli aklimatizovat. Nadmořská výška 3399 metrů dělala své. Blivno bylo všem, Peruáncům méně. A tak jsme pomalu chodili městem a obdivovali nepochopitelnou inckou krásu. Až pak jsme se vyjeli podívat na proslavenou inckou pevnost Sacsayhuaman, tedy do výšky 3700 metrů.

Historické foto. Těsně po tomto záběru máma -  dâma s čelenkou - omdlela
(Z archívu Š.B.)

Soroche, jak se v Peru říká výškové nemoci, si vybírá hlavně mezi přivandrovalci. Nejdříve postihlo mâmu (viz foto výše), pak mne. Když to náš domorodý řidič napálil z výšin Sacsayhuamanu zpět do Cuska, museli jsme spolu přerušit slibně se rozvíjející kurs kečuánské výslovnosti. Šlo o kruhový amfiteátr Kenko. Nevím, zda za to mohly ony mlaskavè zvuky, které ovládám dodneška, ale žaludek mi začal dělat veletoče. Táta, kterému jedinému prakticky nic nebylo, mi poradil, abych si utřela obličej podolkem košile. Že prý to říkala naše svinčanská prababička. Zvyklá poslouchat ho na slovo jsem použila blůzičku. Blbá rada, nikdy to nezkoušejte. Kečuánec zastavil jen tak tak, já vystřelila ven a potupně vrhla. Za zvědavé pozornosti místních domorodých obyvatel a potulných psů. Fakt nechtějte vědět, co dělali ti hladoví psi... Jediný kladný přínos celkově příšerné situace byl v tom, že moje krize dokonale probrala polozhroucenou mámu.

Když jsme se obě daly dohromady, čekalo nás konečně Machu Picchu ve výšce 2430 metrů. Tedy i naděje, že nám už může být jenom líp. A bylo. A k tomu to byla ještě neuvěřitelná krása. Jeli jsme vlakem, který měl dvě lokomotivy a podle potřeb měnil směr, jelikož koleje v horách byly cik cak. 

Ty klikyháky vlevo dole, to je "silnice" na Machu Picchuuuu

Dobová letecká fotografie Machu Picchu. Klikatice v levém rohu je cesta k ruinám. Slušný adrenalin v autě (archiv Š.B. - Documental del Perú - CUZCO, Conaco)

Tehdy jste na Machu Picchu mohli jít, kam jste chtěli. Žádné zákazy, žádné zátarasy. Byli jsme tam prakticky sami. Potkali jsme se jen se dvěma turisty z Holandska, domorodými dětmi a lamami. Z dnešního pohledu to zní až neskutečně.

Táta, lamátko a pasáčkové

Táta, lamátko a pasáčkové (z archívu Š.B.)

A jelikož jsme na Machu Picchu byli tři roky po natáčení filmu Poklad Inků, část ztraceného města byla "dostavěna". Prý něco z té doby tam zůstalo dodnes. Na Sluneční kámen si ale už ani nesáhnete. Poté, co ho při natáčení jakési reklamy kus urazili, je kolem zábradli. A jak jsem slyšela, mnohá další místa, která jsme prolézali, už přístupná vůbec nejsou. O to víc jsou moje vzpomínky bohatší a intenzivnější. Už i proto, že jsem se tam nikdy nevrátila....

17423999938387910067096678067886.jpg

(Ilustrační foto: Documental del Perú - CUZCO, Conaco)

Abych ale nekončila se zbytečnou nostalgií, přidâm malou vtipnou glosu na závěr. V Peru byla s místními složitými inckými názvy vždycky zábava. Hlavně, když začal vyprávět pan Hartinger. Peruánec z Nového Hrozenkova, který se svým sklářským fortelem dopracoval k milionům. Jeho teorie o valašském původu názvu Machu Picchu mne fascinuje dodnes. Pod zmíněným ztraceným městem Inků teče řeka Urubamba a poblíž se vyskytuje místo zvané Huanca Velica (=uanka velika). Prý to bylo následovně. Jistý Janek z Valašska se i se svou ženou Ankou vystěhoval do Peru. A hledali místo, kde by zakotvili. Ač byla Anka vyšší postavy (Huanca Velica) a dost fortelná, unavila se. Když došli s Jankem na břeh Urubamby, chtěla se trochu svlažit. Janek ale šel dál a z druhého břehu na ni zahalekal, aby už šla. "Nemožu!" odpověděla Anka - "Máču pí...!" A jméno oblasti bylo na světě. A píše se to tak blbě, protože to Inkové celé zkomolili ...

Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Pěkné líčení zážitků a dobové fotografie jako bonus. Paráda.
Zuzana Pivcová
Shodou okolností jsme měli před asi 2 týdny v klubu seniorů přednášku jednoho pána o návštěvě Peru, kde byl loni na podzim. Podle jeho informací je to opravdu především turistická záležitost. Ale rozhodně návštěvy nelitovali. Chce to však mít dobré zdraví (a koku), protože stoupání do abnormální nadmořské výšky dělá své. Mně stačí zajímavé vyprávění.
Šárka Bayerová
ad pan Sedlák: můj otec nebyl obchodní rada, alébrž delegát. Velký rozdíl. Do zahraničí vyjel jako nestraník v červenci 1968. Proto byl také v době normalizace za dva roky odvolán, ač byl vyslán na 4 roky.
miloš sedlák
V kontextu té doby musel člověk souhlasit se vstupem vojsk varšavské smlouvy a být v té jediné správné straně, aby se mohl stát obchodním radou na ambasádě kdekoliv a jeho rodina mohla cestovat s ním. Já osobně bych se tím ale nechlubil... Většina obyvatel za ostnatým drátem v ČSSR nesměla nikam, naše rodina byla pod drobnohledem STB kvůli emigraci prarodičů na západ, ale vy jste si mohli takhle krásně užívat. Blahopřeji.
Hana Rypáčková
Senza zážitek...
Daniela Lender Chaloupková
Perfektní článek, zajímavé informace. Reakci hladových psů si dovedu živě představit (mám silně rozvinutou obrazotvornost), při pohledu na klikatící se cestičku se začal houpat žaludek i mně. Nad závěrečnými větami mě popadl hlasitý záchvat smíchu, takže pět hvězdiček je málo :-)). Díííky.
Zuzana Zajícová
Ten konec je boží :-)
Vladislava Dejmková
Opravdu zajímavá reportáž, svižně a čtivě napsaná.
Iva Bendová
10 * :-D Můj jediný živý a osobní kontakt s "Inca" je krátká návštěva města tohoto jména na Mallorce, kde jsem na Inky aspoň myslela ;-) Jinak jen lačně hltám dokumenty a osobní příběhy těch, v tomto směru šťastnějších, "účastníků zájezdu" ;-) Na moje nohy je to moc daleko a vysoko :-/ :-) ale hlava, ta by chtěla ... Děkuji za super reportáž!
Jan Zelenka
Úžasné, zajímavé. Užili jste si!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne bude "Jaro". Otestujeme vás nejen ze znalostí jarních rostlin, ale i různých pranostik a vůbec "poslů jara".

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

19%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%