Procházka z modra do chumelenice
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Procházka z modra do chumelenice

26. 2. 2025

Všimla jsem si, že v posledních letech se nám zima posunuje čím dál tím víc k jaru. Někdy v listopadu proletí pár sněhových vloček, nezdržují se ani dopadem na zem a pak dlouho nic. Vánoce na sněhu ani nepamatuji a v novém roce zima/nezima pokračuje.

V lednu jsem psala o mých prvních letošních krocích ode vsi ke vsi. Sníh samozřejmě nebyl, kde by se vzal? Cíl mé vycházky byl u kostela sv. Kateřiny na břehu Labe v Libotenicích. 

A teď si představte, že v polovině února napadlo zničeho nic trochu sněhu. A tu mě napadlo, jak krásný musí kostel v Libotenicích být s bílou sněhovou ozdobou. Sedli jsme do auta a jeli na obhlídku. Byla jsem vážně spokojená s tím, jak snížek sv. Kateřině slušel. A krajině s bílým závojem slušelo i sluníčko, které se překvapeně dívalo dolů. Mohla jsem vystoupit z auta a jít domů? Samozřejmě že nemohla. Nechala jsem se vysadit v Hrobcích, s tím, že dopochoduji domů pěšky. Tuto trasu znám jako svoje boty, chodím tudy opravdu často. V létě, v zimě, v mlze a občas i v dešti. Asi by se dalo říct, že nemůže ničím překvapit. A přece v tento den jsem překvapení zažila, a to rovnou dvě!

Téměř celý můj už docela dlouhý život jsem bobra vnímala jako jakousi pohádkovou bytost, o které sice Petr Skoumal zpívá v písničce Když jde malý bobr spát, tak si chvilku hraje rád, občas se o něm mluví, ale kdo ho ve skutečnosti viděl? Tímto má povědomost o bobrovi končila. Až před několika lety se najednou na březích řek i rybníků v okolí začaly objevovat ohlodané i padlé stromy. Kde se vzal, tu se vzal - bobr! Pane jo, vlastně se mi bobří horlivost a rychlost, s jakou upravuje břehy, moc nelíbila.

Poslední ohlodané stromy, které jsem viděla, jsou u Labe v Židovicích. Jsou uříznuté a na břehu zůstala jen torza se stopami bobřích hlodáků. Stála jsem u nich a najednou se pod břehem objevilo hnědé chlupaté zvíře. Proplavalo kolem mě a po pár metrech zase zmizelo pod břehem. Bobr! Bobr bývá aktivní v noci, proto mě vůbec nenapadlo, že bych ho někdy uviděla.

V Židovicích jsem vyšla od řeky na silnici a vydala se k domovu. Slunko svítilo, na polích ležel sníh a rozhodla jsem se, že si cestu zkrátím a půjdu přes pole. Nebyla jsem zdaleka první a jistě ani poslední. Pozorovala jsem řady různých stop a když jsem se otočila, viděla jsem za sebou valící se mraky. K zemi se začaly snášet první nesmělé sněhové vločky a během chvíle se obzor za mnou úplně ztratil a ocitla jsem se v chumelenici. V mžiku se téměř všechno ztratilo, jen jsem tušila srnky, volavku, zajíce a malé koroptvičky. Byl to až mystický okamžik, ve kterém na mě skrz chumelenici shlíželo bledé slunce a za mnou byla bílá tma. Přes čepici jsem přetáhla kapuci a šla dál. Jen jsem si hlídala sklo objektivu fotoaparátu, aby bylo v suchu. Došla jsem na cestu s mou oblíbenou kapličkou. Nebyla jsem tam sama, zastihla jsem pejska při venčení.

Možná mi nebudete věřit, ale chumelenici jsem si užívala a vůbec mi nevadila. Naopak, byla jsem vděčná za nové zážitky. A vy se můžete přesvědčit, jak se během chvíle dokáže počasí proměnit. 

cestování fotografování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Aleno, to musel být opravdu nezapomenutelný zážitek! Ze slunce do chumelenice a jako bonus BOBR! (Já potkávám jen ohlodané stromy - dokonce uprostřed Prahy!). Super fotky!!!
Miloslava Richterová
Pěkné počtení, díky, líbí se mi Vaše toulky :-)
Zdenka Soukupová
Aleno, opět článek i fotky na jedničku!
Hana Rypáčková
Chápu tvou radost ze sněhu...Bobři se strašně rozmnožili. Pamatuji čepice bobrovky, byla v každé chalupě..
Helena Přibilová
Děkuji za velmi hezkou a zajímavou fotoreportáž.
Jitka Hašková
Díky za článek a fotky. Jako vždy bezvadné.
Jitka Hašková
Díky za článek a fotky. Jako vždy bezvadné.
Věra Ježková
Ali, moc hezký článek i fotky. Chumelenici bych si taky užívala. Ale do Holešovic a Vysočan se jí nechce. :-)
Alena Velková
Bobr, skvělý úlovek!
Blanka Lazarová
Ali, pro mě jsi hrdinka na procházky za jakéhokoliv počasí. A že potkáváš tolik zvířátek, je dobré znamení, že příroda je mocná čarodějka. Dík za virtuální procházku a pěkné fotky. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

19%

Bezpečnost

22%

Pohodlí

20%

Ušetřený čas

18%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

21%