Pohledy odjinud: příběhy z laviček
Všechny fotografie: Elena Valeriánová

Pohledy odjinud: příběhy z laviček

15. 2. 2025

Návštěvníci a běžní obyvatelé Frýdku-Místku mají jednu výhodu. Na svých procházkách městem se mohou kulturně a zcela bezplatně vzdělávat v historii.

Ve městě jsou rozmístěny lavičky, což není až taková zvláštnost. I když každý tu lavičku uvítá pokud potřebuje odpočinout po namáhavé chůzi.

Ve Frýdku je několik typů laviček a na jedněch, těch novějších, jsem si všimla nápisů. Nejdříve jsem se nezastavovala a jen jsem nápisy zaznamenala, ale nijak se jimi nezabývala. Až dnes ráno. Cvak. A už jdu od lavičky k lavičce a nasávám moudra. Protože tahám i po městě se sebou fotoaparát, tak ty lavičky, které potkám na své ranní procházce, hned dokumentuji. A věřte, určitě to není nuda.

Když jsem před časem uviděla dům se zvláštním názvem HOSTINEC U KŘIVÉHO PSA, rázem jsem měla pocit, že jsem se přenesla do 18. století. Po hrbolaté cestě jedou koňské povozy mezi nimiž se proplétají služky s košíky přes ruce, širokými sukněmi zametají prach na cestě, spěchají na trh. A nebo pánové o sto let později nadzvedávají své cilindry... Snění, to nikoho nic nestojí. Nadechnu se a hned jsem zase nohami pevně na zemi. Auto za autem, nelibě vonící výfukové plyny. 

HOSTINEC U KŘIVÉHO PSA 

Protože jsem děvče zvídavé, tak jsem se dočetla o historii tohoto hostince následující informace: Na kraji městské části Frýdek stojí od roku 1702 barokní dům – zájezdní hostinec. Nachází se na strategickém místě na staré kupecké cestě – jantarová, solná, měděná.  Barokní patrový dům byl znám jako zájezdní hostinec s názvy U mýta, U černého orla nebo Na Veselé.

Kolem něj doslova a do písmene šly dějiny.

Ruské vojsko, císař Josef II., v době napoleonských válek nemocný vojevůdce  A. V. Suvorov při návratu do vlasti nebo vojevůdce M.I. Kutuzov, který spěchal ke Slavkovu na bitvu tří císařů. A také ruský car Alexander I. v roce 1814 na cestě na vídeňský kongres a zpět.

Hostinec je dnes po celkové rekonstrukci a nabízí ubytování a také vyhlášenou domácí kuchyni.

Ale to nemohu z vlastní zkušenosti potvrdit, teprve se tam chystáme. Naproti hostinci přes rušnou silnici stojí Sekerova vila, o níž jsem už psala.

Ulice, ve které v současné době bydlíme, se jmenuje Jana Čapka. Vůbec jsem netušila o koho jde a čím byl významný tak, že po něm pojmenovali celou městskou ulici. Jedna lavička mi to prozradila.
Na závěr vám dám hádanku:

Víte kdo řekl: Těžko na cvičišti, lehko na bojišti?

.

Pokud si chcete přečíst příběhy z laviček, musíte si fotky rozkliknout. Děkuji.

fotografování města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 36 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarka Jendrisková
To je úžasné, u nás v Ústí nad Labem na lavičkách na náměstí sedí jen neprizpusobivá menšina, takže po nich si tam nikdo raději nesedá. Jsou tak obsazené, že mám někdy pocit zda ta neprizpusobivá menšina nejsme my.
Soňa Prachfeldová
Historie vepsaná do laviček. Pěkné.
Martina Růžičková
Zaujal mě název hostince i zajímavý způsob, jak informovat veřejnost pomocí nápisů na lavičkách. Díky za prima dokument. :-)
František Matoušek
Ve F-M byl st.syn na voj.zákl.službě, ale nevěděl jsem nic o hostinci "U křivého psa" a ani o lavičkách s nápisy(tento nápad se mě líbí). Jel jsem ale po silnici po které jel TGM, protože v Hnojníku jsme byli při návštěvě syna ubytováni. Hezký článeček.
Hana Rypáčková
To je hezké, jak objevuješ zajímavosti ve svém okolí.
Šárka Bayerová
Bože, díky! Hostinec u křivého psa, to je nádhera... :-)))
Jan Zelenka
Je moc pěkné, že se zde, na íčku, může člověk dozvědět zajímavé informace o místech naší vlasti, která většinou nezná a už nenavštíví. Díky vám za to všem.
Libuše Heulerová
Elen, moc zajímavě popsaná procházka a krásně zdokumentovaná. Dík.
Libuše Křapová
Musela jsem si to najít :-) Tak známý citát, a mně i Jindrovi (dala jsem mu okamžitě také hádat) autor vypafl z hlavy :-) Dík za článek Eleno!
Alena Tollarová
To je ale dobrý nápad, popisovat lavičky místními informacemi z historie. A Ty jsi měla dobrý nápad nás s lavičkami - a tím pádem i s kusem frýdecké historie - seznámit. Odpověď na Tvou otázku dává hned první lavička.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Vědomostní kvíz tohoto týdne bude určen zejména milovníkům poezie. Ale nebojte se, i ti, kteří poezii moc neholdují, si s otázkami jistě poradí...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

20%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

19%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%